Druhá polovica leta plná koncertov a potom dlho očakávaný nový album. To sú najbližšie plány jednej zo zásadných kapiel slovenskej punkovej scény, Davová Psychóza funguje už 32 rokov a zdá sa, že od oslavy svojej tridsiatky v roku 2017 chytila druhý dych.

Činnosť kultovej kapely je výrazne ovplyvnená tým, že spevák Jano Kassa dlhodobo žije v austrálskom Sydney. No vždy, keď príde na Slovensko - a deje sa to v posledných rokoch pomerne často - vyrazí s kapelou za fanúšikmi na Slovensku aj v Českej republike.

Album po 15 rokoch

Veľké turné odohrala Davová Psychóza v máji a júni 2017 pri príležitosti okrúhleho výročia a zopakovala si to aj v prvej polovici minulého roka, kedy zároveň avizovala nahrávanie nového albumu. Na ten fanúšikovia čakajú už od roku 2004, kedy vyšla štvrtá a zatiaľ posledná štúdiovka Davovky s názvom Nakŕmte prežratých.

Momentálne je novinka tesne pred dokončením a kapela už zverejnila aj jej obal a názov - bude sa volať Emancipácia a na trh sa dostane na jeseň tohto roka. Vyjde vo vydavateľstve Papagájův hlasatel records vo formáte vinylovej LP platne aj na CD. Doľaďuje sa už len finálny mix a master albumu a v najbližších dňoch ide do výroby. Ešte pred jeho vydaním môžete vidieť kapelu naživo v 18 slovenských a českých mestách či obciach v rámci šnúry Léto s Davofkou Tour 2019. Jano Kassa si totiž aj na tento rok naplánoval päťtýždňovú návštevu rodnej hrudy.

Davová Psychóza - Emancipácia, 2019 Zdroj: artwork

Bratislavské garáže zrejme zažijú svoj najväčší koncert

Davová Psychóza spolu odohrá jedenásť festivalových, sedem klubových a jeden špeciálny "DIY" koncert. Ten sa uskutoční už dnes večer (1.8.) na kultovom koncertnom mieste pre bratislavskú undergroundovú scénu - na Garážach pod Prístavným mostom, kde sa Davová Psychóza predstaví vôbec po prvýkrát vo svojej histórii. O tento výnimočný koncert je u fanúšikov enormný záujem. Na Facebook evente ho vyjadrilo takmer 2500 ľudí, bežne pritom majú Koncerty na garážach, ktoré sa konajú pravidelne počas celého leta, okolo 100-200 návštevníkov. Kapela preto zvažuje, že z tohto unikátneho vystúpenia urobí záznam nielen v podobne audio nahrávky ale ho natočí aj na kamery.

Posledný koncert turné sa odohrá takisto v hlavnom meste - už štandardne v Randal Clube, kde kapela vystúpi 7. septembra. Medzitým sa predstaví najmä na festivaloch, napríklad v piatok (2.8.) na Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach, v sobotu (3.8.) na podujatí Fest Fajný Fest v Spišskej Belej, 17. augusta na festivale Hviezdne noci v Bytči alebo 29. augusta v Trenčíne na charitatívnej akcii Punkáči deťom.

Exkluzivitu vystúpení na týchto a ďalších festivaloch podčiarkuje fakt, že sa Davovka
 na open-air pódiá vráti po dlhých šiestich rokoch. Naposledy totiž hrala na letných festivaloch v roku 2013 v rámci turné Live 2013 - Spiritual Harmony of this World. Navyše okrem výberu skladieb z prvých štyroch albumov skupina na letnom turné predstaví aj zopár úplne nových skladieb z pripravovanej piatej štúdiovky. Na nefestivalové koncerty si kapela samozrejme prizvala aj hostí, ich mená nájdete v rozpise turné.

Davová Psychóza - Léto s Davofkou Tour 2019:

1. 8. - Bratislava, Garáže pod Prístavným mostom (hosť: Black Passenger)
2. 8. - Žákovic Open - Trenčianske Bohuslavice, Areál pred Penziónom Žákovic - vstupenky
3. 8. - Fest Fajný Fest - Spišská Belá, Park kaštieľa Strážky
9. 8. - ČR, Kunčický kravál - Letohrad, Kunčice
10. 8. - Ffud fest - Sereď, Camping
15. 8. - ČR, Praha, Music Club Modrá Vopice /vonkajšie pódium/ (hosť: Zputnik)
16. 8. - ČR, Fest Pod Parou - Vyškov, Letisko 
17. 8. - Festival Hviezdne noci - Bytča, Dom kultúry - vstupenky
17. 8. - ČR, Letní alternativa - Bystřice pod Hostýnem, Nádvorie zámku 
23. 8. - Lučenec, Slimák Pub (hosť: The Outsiders)
24. 8. - Ynfest - Svidník, Areál minigolfu 
28. 8. - Slížovica - Nitra, Agrokomplex 
29. 8. - Punkáči deťom - Trenčín, Letisko 
30. 8. - Jammin Festival :: Beer Edition - Rožňava, Rakwa Club /vonkajší priestor/
31. 8. - Liptovský Mikuláš, Kolotočovo Pub /letná terasa/ (hosť: Kotúče DM) 
4. 9. - Banská Bystrica, Klub 77 (hosť: Antisocial Skills)
5. 9. - Prešov, Stromoradie (hosť: Antisocial Skills)
6. 9. - Žilina, Smer Klub 77 (hostia: Box, Prach) 
7. 9. - Bratislava, Randal Club, (hostia: Box, Bratislavské dievčatá)    

Davová Psychóza počas svojej existencie stihla zatiaľ vydať štyri radové albumy - Antropofóbia (1991), Svet žaluje (1992), Kríza vedomia (1998) a Nakŕmte prežratých (2004). V jej diskografii je aj 7" vinylový split Zeměžluč + Davová psychóza (2001), DVD Davová psychóza 1988 - 2003 (2004), live CD Greatest shit live (2008) a zatiaľ posledným vydaným kúskom je 12" split LP Davová Psychóza + Zemežluč (2014).

Skupina hrá v zložení Jano Kassa (spev), Marcel Duchoň (gitara), Rasťo Gore (basgitara) a Tibor "Cibi" Adamec (bicie).

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Roman Fecko z RF music agency. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.davovapsychoza.skwww.facebook.com/davovapsychozaofficial.

Súvisiaci interpreti: Davová Psychóza