Herec a hudobník Kamil Mikulčík vydáva svoj najnovší album 40 zím, ktorým hodnotí štvrtú dekádu svojho života. CD s jedenástimi skladbami je jeho osobnou spoveďou. Prácu na ňom prirovnáva k sudoku, niektoré nápady zreli aj dvadsať rokov a museli si na svoje miesto počkať.

Umelec dlhodobo balansujúci medzi svetom hudby a divadla je pod album podpísaný ako spevák, producent, vydavateľ, autor hudby a po prvý raz aj ako spoluautor textov. Spolupracuje s Vladislavom "Slnkom" Šarišským a kapelou Talent Transport. "V niektorých prípadoch hudobné nápady zreli aj desať rokov, no väčšina je nových. Nechcel som nahrávať niečo, čo mám celé roky v šuplíku, a ak, tak s novým pohľadom na staré témy," povedal Kamil Mikulčík, ktorý svoj prvý sólový album Dáma v rýchliku vydal pred ôsmimi rokmi.

Album obsahuje jedenásť skladieb, ktoré prekvapujú hravosťou a invenciou, originálnymi aranžmánmi, naprieč rôznymi žánrami. Autorsky sa na ňom podieľal aj hudobník, skladateľ vážnej hudby, klavirista, hráč na ústnej harmonike Vladislav Slnko Šarišský. Kamil Mikulčík spolupracuje aj s kapelou Talent Transport v zložení: Slnko (klavír, fender), Marián Slávka (bicie), Filip Hittrich (basy, gitara, rubab, programming orchestra, producent), Ajdži Sabo (perkusie), Katarína Kozelková (violončelo). Autormi textov sú Mila Haugová, Tomáš Janovic, Jakub Nvota, Tomáš Hudák a Kamil Mukulčík. Na albume je aj jeden duet s názvom Čudný pár, ktorý spieva Kamil Mikulčík s Kristínou Mihaľovou.

Predpredaj albumu 40 zím sa začal už na prelome októbra a novembra, vďaka spoločnosti www.spinaker.sk, ktorá zabezpečuje distribúciu CD do kamenných obchodov. Od 13. novembra bude k dispozícii online na streamovacích službách. Súčasťou uvedenia bude aj klip k pesničke Koniec sveta, ktorý režíroval Branislav Vincze. "Keďže v niektorých prípadoch vznikla melódia a text až na hotovú hudbu, prvýkrát som bol donútený myslieť opačne, čo je podobne náročné ako vypĺňať sudoku. Nakoniec to musí byť logické a zároveň prekvapivé a ešte by ste mali mať pocit, že vám vyšla tajnička. Viac piesní vzniklo improvizáciou v štúdiu, kde nie je dopredu jasné kam sa to celé uberie, ale podarí sa vám zachytiť live atmosféru nahrávania," opísal proces tvorby Kamil Mikulčík.

Album 40 zím vznikol vďaka podpore FPU a SOZA.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Zuzana Golianová.