Gitarista legendárnej kapely Queen je nielen úspešným a rešpektovaným hudobníkom. Rovnako miluje aj astronómiu a fanúšikovia určite vedia, že v roku 2007 získal doktorát z astrofyziky na Kráľovskej univerzite v Londýne. Teraz svoje dve veľké vášne spojil v novej skladbe, ktorú naspieval pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Pesnička dostala názov podľa vesmírnej sondy New Horizons, ktorá na prelome rokov úspešne preletela okolo doteraz najvzdialenejšieho telesa, k akému sa kedy ľudstvo, resp. zariadenie zo Zeme, dostalo. Ide o zamrznutý objekt nazvaný 2014 MU69, ktorý sa neoficiálne nazýva Ultima Thule a jeho vzdialenosť je 6,61 miliardy kilometrov od našej planéty. Tú sonda opustila 19. januára 2006.

NASA tento významný úspech a historickú udalosť oslávila netradične skladbou New Horizons (Ultima Thule Mix), ktorú nemohol napísať a naspievať nik iný ako azda najväčší nadšenec astronómie vo svete hudby, Brian May. Súčasťou skladby, ktorá je jeho prvou sólovou nahrávkou po 20 rokoch, je symbolicky aj hovorené slovo vlani zosnulého Stephena Hawkinga. Ten bol zase najväčším popularizátorom kozmológie a teoretickej fyziky.


"Tento projekt do mňa vlial energiu úplne novým spôsobom. Bolo pre mňa vzrušujúcou výzvou spojiť dohromady dve oblasti môjho života - astronómiu a hudbu," povedal o novinke samotný gitarista, spevák a skladateľ. Ako dodal, pomyselnú rukavicu mu hodil minulý rok v máji známy americký astrofyzik a planetológ Alan Stern, ktorý je lídrom vedeckého tímu sondy New Horizons, skúmajúceho tzv. trpazličie planéty (tento termín vymyslel práve Stern) a ďalšie telesá Kuiperovho pásu.

"Spýtal sa ma, či by som mohol napísať tému pre Ultima Thule, ktorú by zverejnili, keď New Horizons dosiahne túto destináciu. Bol som inšpirovaný myšlienkou, že je to najvzdialenejšie miesto, kam 'ľudská ruka' kedy dosiahla a vďaka fotografiám, ktoré zo sondy prídu naspäť na Zem, budeme môcť tento objekt vidieť zblízka. Pre mňa to stelesňuje neutíchajúcu ľudskú túžbu porozumieť Univerzu, ktorého sme súčasťou," dodal Brian May.

Prvé fotografie planétky 2014 MU69 zverejnila NASA na Nový rok, pripomína malého snehuliaka. V skutočnosti samozrejme nie je malý - jeho dĺžka je 31 kilometrov a šírka "spodnej gule" je 19 kilometrov. Hudobník tiež dodal, že sonda o veľkosti klavírneho krídla pokračuje k ďalším destináciám, ktoré nám prinesú nové vzrušujúce objavy o vzdialených kútoch slnečnej sústavy a umožnia lepšie pochopiť, ako sa zrodila.

Prečítajte si tiež: 

Brian May zo skupiny Queen volá po Oscaroch pre film Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody od Queen je najstreamovanejšou skladbou z 20. storočia

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Nasa.gov)
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Brian May