Projekt Rádia_FM objavujúci novú slovenskú hudbu Demovnica_FM vyvrcholí v decembri vydaním kompilácie Demovnica naostro, ktorá bude obsahovať desať skladieb vybraných mladých hudobníkov. Okrem iných sa na nej objavia mená ako Tante Elze, Fúzy Múzy, Martina Javor, Silverspoon či Katarzia.

16. decembra bude kompilácia dostupná na tejto webstránke k voľnému stiahnutiu. Nahrávky na ňu vznikali pod dohľadom producentov Marcela Buntaja a Maroša Hečka. Všetkých desať kapiel sa zároveň 12. a 13. decembra predstaví naživo vo V-klube na ďalšom Go2Stage koncerte pod názvom Decembrový špeciál. Podujatie prinesieme na Hudba.sk v priamom prenose.

"Mnohí by mohli dostať šancu, nebolo ľahké vybrať desať hudobníkov. Počas roka prišlo veľké množstvo skvelých nahrávok. Vybrali sme tých, o ktorých máme pocit, že by v budúcnosti mohli ponúknuť zaujímavú tvorbu," vyjadril sa na margo výberu kapiel moderátor programu Demovnica_FM Martin "Ego" Staňo.

"Tak rôznorodú kompiláciu, ako vznikla teraz v rámci projektu Demovnica_FM, som ešte nezažil. Je tam hudba od absolútne tichého dua, až po hard-rockovú skupinu," vyjadril sa hudobný producent Marcel Buntaj. "Priznám sa, že som posledné tri roky prestal trochu sledovať slovenskú scénu, keďže tu nepôsobím. Sám som však milo prekvapený, koľko dobrých hudobníkov je na Slovensku," dodal.

Zoznam interpretov na kompilácii Demovnica naostro:

- Tante Elze
- Martina Javor
- Silverspoon
- Millhouse
- Ivana Mer
- Fúzy Múzy
- JuSt
- Adalbert
- Trolejboys
- Katarzia


Čo je to Demovnica_FM?

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája tohto roku. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa. V prípade posledných dvoch menovaných došlo aj k spoluprácam s novými objavmi - Tomáš Sloboda spolupracuje s hudobníkom menom JuST a Oskar Rózsa s Ivanou Mer.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM. Článok bol upravený a doplnený redakciou.