Koncertom v bratislavskom Ateliéri Babylon v nedeľu večer (1.12.) ukončila mladá speváčka a skladateľka Sima Martausová svoje prvé koncertné turné. Po bratislavskom vystúpení možno dodať, že turné úspešné, pretože jej vystúpenia v Košiciach, Poprade, Martine, Novom Meste nad Váhom aj Bratislave boli vypredané.

Sima Martausová, ktorej meno ešte pred polrokom poznal málokto, urobila v lete debutovým albumom Dobrý deň, to som ja (recenzia) rázny vstup na slovenskú hudobnú scénu a svoje kvality potvrdila aj na koncertoch. Zaplnenému hľadisku v hlavnom meste ponúkla dve desiatky pesničiek z vlastnej tvorby, zazneli piesne ako Že-na, Normálny život, Asi si ho vezmem späť, Kam tento svet speje?Dobrý deň, to som ja či Vianočná. Pridala však aj piesne, ktoré sa na album nevošli, medzi nimi Kone, Kormorán, Laskonka, V pouličných kaviarňach, Čižmy alebo Karavan.

Mladej speváčke pódium nie je cudzie, keďže je vyštudovanou herečkou, milá a úsmevná bola aj jej komunikácia s publikom. Na koncerte aj celom turné mala oporu v sprievodnej skupine, ktorú tvoria skúsení hudobníci Igor "Ajdži" Sabo (bicie), Martin Zajko (gitary, mandolíny, ukulele), Pišta Lengyel (gitara, steel gitara), Martin Gašpar (kontrabas, basa) a Martin Wittgruber (klávesy, akordeón).

"Som veľmi šťastná, že koncert dopadol dobre. Podľa mňa bol tento koncert najveselší a najodviazanejší, boli sme veľmi dobre naladení. Ale každé z tých piatich vystúpení bolo super. Spolu s kapelou sme strávili veľmi príjemný týždeň, chlapci boli super, na pódiu aj mimo neho. Bude mi to chýbať. Celú moju spevácku dráhu, ktorá začala v lete, beriem ako veľký zázrak. Spievanie je moja srdcovka, chcem sa mu naďalej venovať," uviedla speváčka po koncerte pre TASR. Najbližšie ju čaká 9. decembra koncert v Prahe na Česko-Slovenskom vianočnom rozhlasovom koncerte, vystúpenie v rámci adventných koncertov Slovenskej televízie 17. decembra v Levoči a po Vianociach ešte 27. decembra koncert v rámci série hudobných programov štúdia L+S Music a la cARTE.

Rodáčka z Považskej Bystrice Simona Martausová (1988) je novým objavom manažéra a producenta Jozefa Šeba, vďaka ktorému sa v minulosti presadila napríklad Jana Kirschner. Práve tvorbe z jej začiatkov sa Simine pesničky najviac podobajú. Maturovala na Strednej priemyselnej škole v rodnom meste, vyštudovala odbor technické a informatívne služby so zameraním na strojárstvo. Techniku zamenila za umenie, keď vyštudovala Akadémiu umení v Banskej Bystrici. V treťom ročníku akadémie prihlásila svoju pieseň Nádherný Svätý do súťaže Gospeltalent 2009 a súťaž vyhrala. Po ukončení štúdia začala vystupovať v Radošinskom naivnom divadle.

Zdroj: TASR
Foto: archív speváčky (fotografie sú ilustračné z koncertu v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom)