Festival Colours of Ostrava ponúkal už pol roka pred konaním dosť veľa dobrých dôvodov na to, aby ste ho v termíne od 16. do 19. júla navštívili. V nastúpenom trende nepoľavuje a dnes ohlásil ďalšie maximálne súčasné a vo svete festivalov mimoriadne žiadané meno - americkú pesničkárku a gitaristku St. Vincent.

St. Vincent patrí k najväčším hviezdam súčasného rockového pesničkárstva. Svoj premiérový koncert v Českej republike odohrá v ideálnom čase - jej minuloročný eponymný album (v poradí štvrtý) právom vzbudil veľký ohlas medzi hudobnými publicistami po celom svete. Viaceré prestížne hudobné publikácie a pre kultúru relevantné magazíny a denníky ho dokonca zaradili na prvé miesto vo svojich rebríčkoch najlepších albumov minulého roka, medzi nimi aj NME, The Guardian, Gigwise alebo Slant Magazine.

Magazín Rolling Stone označil St. Vincent za "najrozumnejšiu indie-rockovú hviezdu svojej generácie" a jej obľúbenosť u hudobných profesionálov podčiarkli aj aktuálne nominácie na Grammy a BRIT Awards. "Všeobecne je St. Vincent oceňovaná pre svoju originalitu, novátorstvo, vizionárstvo aj strhujúcu pódiovú show, čo sme na vlastné oči videli minulý rok na španielskom festivale Primavera," hovorí riaditeľka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. Na tom istom festivale si ju nenechala ujsť ani naša redaktorka Michaela Kučová, podrobnejšiu reportáž z koncertu očarujúcej pesničkárky však priniesla na jeseň, keď St. Vincent vystúpila vo Viedni.

SÚŤAŽ: Máme pre vás dve vstupenky na Colours of Ostrava! Zapojiť sa môžete na našom Facebooku do pondelka 9. februára.


David Bowie alebo Jimi Hendrix v ženskom vydaní

Prezývku St. Vincent si 32-ročná Annie Clark dala podľa nemocnice, kde zomrel básnik Dylan Thomas. Obdivuje Kate Bush, prirovnávajú ju k Davidovi Bowiemu a na gitaru vraj hrá ako Jimi Hendrix 21. storočia, no napriek tomu od svojho debutu Marry Me z roku 2007 vytvára celkom nové pravidlá rockového pesničkárstva. Jej obdivuhodná inštrumentálna zručnosť s využívaním množstva efektov má školský základ: tri roky študovala na akadémii Berklee College of Music a okrem gitary ovláda aj viacero ďalších nástrojov.

Okrem štyroch vlastných albumov nahrala s Davidom Byrneom autorsky rovnocenný album Love This Giant (2012) a jej skladby zazneli taktiež vo filmoch série Twilight Saga. Svojimi vokálmi prispela aj na posledný album To Be Kind skupiny Swans, ktorá je tiež jedným zo skvelých úlovkov tohtoročného Colours. Keď bola minulý rok v apríli hudobná skupina Nirvana uvedená do Rock'n'rollovej siene slávy, Dave Grohl a Krist Novoselic sa rozhodli "nahradiť" Kurta Cobaina hlasmi troch speváčok. Jednou z nich bola St. Vincent, ktorá s nimi spievala skladbu Lithium.


Jazz, world music, elektronika aj avantgardný pop

Do programu medzinárodného hudobného festivalu, ktorý bude od 16. do 19. júla opäť hostiť úchvatný industriálny areál Dolné Vítkovice v Ostrave, pribudli aj ďalšie zaujímavé mená najrôznejších žánrov. Jedným z nich je izraelský kontrabasista, spevák a skladateľ Avishai Cohen (vlani odohral skvelý koncert v Bratislave), ktorý privezie do Ostravy exkluzívnu zostavu pod názvom Avishai Cohen's New York Division.

Okrem "zlatoprstého" klaviristu Nitaia Hershkovitsa a nezastavitelného bubeníka Daniela Doreho ho bude doprevádzať taktiež vynikajúci americký jazzový gitarista Kurt Rosenwinkel (Brad Mehldau, Joshua Redman), argentínsky trumpetista Diego Urcola a americký trumpetista Steve Davis (Chick Corea, Wynton Marsalis).


Tohtoročný Colours privíta aj zásadné meno súčasného avantgardného popu - kanadského pesničkára a huslistu Owena Palletta. Mixom electro ambientu, pop house aj drum&bassu rozžiari areál rakúska formácia Klangkarussell, ktorá sa preslávila hitom Sonnentanz. Svoje intímne, krehké a éterické balady privedie do Ostravy brazílska speváčka a klaviristka Dillon, žijúca v súčasnej dobe v Berlíne. Belgická skupina Oscar And The Wolf vedená spevákom a skladateľom Maxom Colombiom zaujala hitom Princes a delikátnou dreampopovou zmesou elektroniky, soulu a R&B.

Z Pakistanu príde Faiz Ali Faiz - najväčší žijúci spevák qawwali, považovaný za nástupcu fenomenálneho Nusrata Fateh Ali Khana - ponúkne na Colours of Ostrava jedno zo svojich povestných extatických vystúpení. Poľskú electro-popovú scénu zastúpi fenomén súčasnej mladej scény, formácia The Dumplings. Náložou funky, soulu a jazzu roztancuje návštevníkov francúzka kapela Electro Deluxe. Z kanadského Quebecu príde živelné akustické trio Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs s famóznym huslistom, ktorého rytmické dupanie je unikátnou súčasťou quebeckej tradičnej hudby. Osemčlenná skupina Abavuki z juhoafrického Kapského mesta ponúkne neuveriteľnú smršť v podaní bubeníkov, dychárov a troch hráčov na marimbu.


Festival Colours of Ostrava celkovo ponúkne štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Roni Size & Reprazent, Black Strobe, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields a NO Blues. 

V súčasnosti je k dispozícii limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 71,24 eur, cena platí pre prvých 4000 kusov alebo do 28. februára 2015. V predpredaji je taktiež aj ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii nájdete na www.colours.cz.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout, PR manažér festivalu pre Slovensko. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: St. vincent