Uplynulý týždeň sme si určite nemohli sťažovať na nedostatok kvalitnej hudby. Na domácej scéne najviac zarezonovala nová a asi aj posledná skladba od Názvu Stavby v kompletnej zostave. V zámorí sa zas Tyler, The Creator rozhodol streamovať nový album Wolf a KiD CuDi predstavil ďalšiu skladbu zo štúdiovky Indicud, pričom krátko na to nečakane oznámil odchod z G.O.O.D. Music.

Legendárna formácia Názov Stavby, ktorá je momentálne na svojom poslednom spoločnom turné, sa rozhodla svojim fanúšikom darovať na rozlúčku úplne novú skladbu s výstižným názvom Posledný výstrel. Vec produkovaná Hajtkovičom sa bude nachádzať na pripravovanej kompilácii od I Love Party Production.

Názov Stavby - Posledný výstrel

Nebyť novinky od NS, tak by určite hlavnou udalosťou tohto týždňa na česko-slovenskej scéne bola skladba Jednou nás budou hrát, mami od formácie BoyBand (Idea & Boy Wonder). Táto dvojica si totiž do tohto tracku produkovanom Inphym pozvala Modré Hory aj Moju Reč a výsledok rozhodne stojí za to. Debut BoyBandu s názvom Best Of je už v predaji.

BoyBand feat. Modré Hory & Moja Reč - Jednou nás budou hrát, mami

Tyler, The Creator vydal v utorok nový album s názvom Wolf, ktorú niekoľko dní predtým poskytol zadarmo na vypočutie. Člen kolektívu Odd Future Wolf Gang Kill Them All na svoju tretiu sólovku zaradil 18 skladieb, pričom ako hostia mu na nej asistujú napríklad Frank Ocean, Pharrell alebo Erykah Badu. Nahrávka zatiaľ zbiera pozitívne hodnotenia, vy si môžete spraviť vlastný názor práve teraz.

Tyler, The Creator - Wolf

Mos Def, v súčasnosti pôsobiaci pod pseudonymom Yasiin Bey, momentálne pripravuje spoločný album OMFGOD s producentom menom Mannie Fresh. Prvou ochutnávkou z neho sa stala skladba Black Jesus, ktorú už Mos Def predstavil aj naživo na koncerte vo Phoenixe.

Yasiin Bey & Mannie Fresh - Black Jesus

Brother Ali si vlani pripísal na svoje konto ďalší mimoriadne kvalitný počin v podobe albumu Mourning In America And Dreaming In Color, ktorý produkoval kompletne Jake One. Na nahrávke sa nachádzala aj hymna Work Everyday, ktorá sa konečne dočkala vizuálneho spracovania.

Brother Ali - Work Everyday

KiD CuDi vydá 23. apríla svoju dlho očakávanú tretiu sólovku Indicud, z ktorej v pondelok predstavil vec s názvom Girls. V nej hosťuje veterán Too $hort, pričom o produkciu sa postaral CuDi spoločne s 88-Keys. Oveľa väčší rozruch než samotná skladba však vyvolal Cudder o niekoľko hodín neskôr, keď oznámil svoj odchod z Kanyeho labelu G.O.O.D. Music. Podľa jeho slov však za týmto rozhodnutím nie je žiaden spor s Yeezym, ale iba CuDiho snaha ísť vlastným smerom.

KiD CuDi feat. Too $hort - Girls

Pusha T naďalej pokračuje v nakrúcaní videí k jeho januárovému mixtapeu Wrath Of Caine. Najnovšie člen Clipse vypustil do sveta klip k skladbe Trust You, v ktorej mu sekunduje Kevin Gates. Ešte pred tým však prezradil, že prvým singlom z jeho pripravovaného sólového debutu My Name Is My Name bude vec s názvom I Am s hosťujúcim Kanyem Westom.

Pusha T feat. Kevin Gates - Trust You

Na novom albume pracuje aj B.o.B, v jeho prípade však zatiaľ nepoznáme ani názov pripravovanej štúdiovky. Bobby Ray však už z nej v podobe lyric videa predstavil prvú skladbu s názvom Greedy Love, o produkciu ktorej sa postaral Sonny Digital.

B.o.B - Greedy Love

Od Raekwona sme tu len pred dvoma týždňami mali video k remixu skladby 86' a už sa člen Wu-Tang Clanu hlási aj s ďalším klipom. Tentokrát ide o vec To The Top s hosťujúcim Mainom, ktorá pochádza z jeho stále aktuálneho EP Lost Jewlry.

Raekwon feat. Maino - To The Top

Po kratšej odmlke sa prihlásil o slovo Freeway s čerstvou skladbou Hot New Hip Hop, ktorá vznikla pre rovnomenný portál a jeho novú sériu In The Booth. Track produkoval Alex Lustig.

Freeway - Hot New Hip Hop

Pacewon a Mr. Green vydali vlani druhý spoločný album The Only Number That Matters Is Won, ktorému sa ale nedostalo toľko pozornosti, koľko si právom zaslúžil. Teraz sa preto rozhodli nakrútiť video k skladbe Something To Say, v ktorej na albume hosťuje Masta Ace. Vizuálna podoba však vznikla k verzii bez neho.

Pacewon & Mr. Green - Something To Say

To, či za projektom Tuxedo, o ktorom sme písali minule, stojí naozaj Mayer Hawthorne, stále nie je známe. Každopádne však tento spevák pred niekoľkými dňami zverejnil novú skladbu Designer Drug, ktorá snáď predznamenáva aj nový album. Nechajme sa prekvapiť.

Mayer Hawthorne - Designer Drug

Už sú to štyri roky, čo India.Arie nevydala žiaden album. To sa však zmení 25. júna, keď táto speváčka predstaví novú štúdiovku SongVersation. Prvým singlom z nej sa stala pieseň Cocoa Butter.

India.Arie - Cocoa Butter

Na záver tu máme ešte pozvánku na jeden koncert v Česku a jeden festival na Slovensku. Trinásteho mája totiž v pražskom Lucerna Music Bare vystúpi Redman, pre ktorého to bude prvý sólový koncert u našich západných susedov. Predtým sa tam dvakrát predstavil spoločne s Method Manom.

Na bratislavských Zlatých pieskoch sa potom v dňoch 28. a 29. júna uskutoční prvý ročník festivalu Hip Hop Žije, ktorého line-up budú tvoriť interpreti zo Slovenska a Česka a jeden zatiaľ nezverejnený zahraničný headliner. Na podujatí vystúpia napríklad Kontrafakt, Vec, H16, Moja Reč, Ektor & Wich, 4D, PSH, BoyBand, Mad Skill, Gramo Rokkaz, Suvereno, Zverina, Igor Kmeťo ml., Strapo & DJ Spinhandz, Tafrob, Jay Diesel, Shomi, Elpe, Billy Hollywood, Vladis, El Nino, Haf & Beyuz alebo Maat.

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: I Love Party Production

Súvisiaci interpreti: Kid Cudi, Mos Def