Možno vo vás meno Miike Snow nebude nič evokovať, no ak sa pozriete na najväčšie hity zo začiatku milénia, zistíte, že za nimi stojí práve táto švédska trojica. Po trojročnej odmlke sa hlási s prvými ochutnávkami nového albumu, pričom sa stále drží toho, aby robila pop, z ktorého by sa ľudia "necítili ako idioti".

Švédsko nepochybne patrí medzi popové hudobné mocnosti Európy. Krajina ľahko dostupného nábytku nedala svetu len štvoricu ABBA, obľúbenú electro-popovú speváčku Robyn alebo víťazku Eurovision Song Contest 2012 Loreen, ale aj mnohých producentov, ktorí stoja za úspechom Taylor Swift, Katy Perry či Britney Spears. Práve posledná spomínaná speváčka dobyla rebríčky v roku 2004 vďaka švédskemu hitu. O Toxic sa totiž postarali Christian Karlsson a Pontus Winnberg. Keď sa k nim pridal Andrew Wyatt, vznikla indie-electro-popová formácia Miike Snow.


Rúcanie popových hraníc

Karlsson a Winberg boli priateľmi z detstva, ktorí spolupracovali aj v štúdiu. Medzitým, ako sa každý osve presťahoval z Göteborgu do Štokholmu, stratili na chvíľu kontakt, no v roku 2000 sa znovu spojili. Vtedy vznikla producentská dvojica Bloodshy & Avant. Do ich repertoára patria známe skladby zo začiatku milénia ako When You Look At Me od Christiny Millian alebo This Is How A Heart Breaks z katalógu Roba Thomasa, niekdajšieho speváka kapely Matchbox Twenty.

Práve, keď začínali prácu na albume In The Zone (2003) spomínanej Britney Spears, zoznámili sa s Andrewom Wyattom. S ním napokon sformovali kapelu pomenovanú po spoločnom známom. Eponymný debutový album vydali v roku 2009 a hoci im single Animal alebo Black & Blue nepriniesli taký úspech ako ich produkcia, obrátili na seba pozornosť britských kritikov. Napríklad, Guardian prirovnal ich tvorbu k prieniku medzi a-Ha a Animal Collective. V roku 2011 získali cenu European Border Breakers Awards, ktorá predstavuje akúsi európsku obdobu Grammy a paradoxne ju odovzdávajú organizátori Eurovízie. V tom istom roku sa prvýkrát (a zatiaľ posledný) predstavili na Slovensku v rámci festivalu Electronic Beats.


Necíťte sa ako idioti

Na novinármi vychvaľovaný debut nadviazali albumom Happy to You (2011). Z neho poskytli fanúšikom single Devil's Work, Paddling Out alebo spoluprácu s Lykke Li Black Tin Box. Na tejto kolekcii však trio viac podľahlo volaniu avantgardy ako popu. Naposledy tak o nich fanúšik skrz túto nahrávku počul v roku 2012 a až teraz prelomili mlčanie informovaním o detailoch tretej štúdiovky s názvom iii vychádzajúcej 4. marca 2016. Trojica ju už stihla uviesť do éteru singlom Heart Is Full a dnes dopĺňa skladbou Genghis Khan.

V rozhovore pre magazín Rolling Stone priblížili, že na novinke s desiatimi hip-hopovo ladenými skladbami sa chcú držať starého zabehnutého vzorca. Ten hovorí o tom, že žiaden vlastne neexistuje a dôležitosťou je pre nich iba to, aby mal pop zmysel. "O čo sa snažíme, je začať so skladbou z čo najzvláštnejšieho miesta, ako sa len dá, a napísať pop, ktorý podnieti ľudí k spievaniu si refrénu... Bez toho, aby sa cítili ako idioti," povedal Wyatt.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/miikesnow

Súvisiaci interpreti: Miike Snow