"Ak by som mala skladbu Špinavá opísať jednou vetou, povedala by som, že je o traume. Ak by som ju mala opísať viacerými vetami, povedala by som, že je o pocite akejsi "špinavosti", ktorý prichádza po tom, čo si človek uvedomí, že si prechádza zdĺhavým uzdravovaním sa z niečoho, čo sa mu stalo tak strašne dávno," približuje novinku speváčka kapely Rapsodéve a autorka textu, Ivana Pinčáková.

"Je desivé zistiť, že ste možno celé tie roky neboli úplne sebou, iba akýmsi tieňom toho, čo sa Vám stalo. Chcete sa ho zbaviť a očistiť sa. Chcete, aby Vám vytiekol z tela, ako je to znázornené v animovanej časti klipu," dodáva.

Za desivou novinkou Špinavá stojí gelnická dvojica (najnovšie pôsobiaca v Prahe) Rapsodéve, pozostávajúca z Ivany Pinčákovej a Martina Piska. Vo svojej tvorbe uprednostňujú DIY prístup, v ktorom sa navzájom dopĺňajú. Zatiaľ čo Ivana pracuje na textoch a spevových linkách, Martin pracuje na inštrumentáli a produkcii hudby i vizuálov. Ku zvukovej stránke ich najnovšej piesne sa vyjadril takto: "Špinavú považujem za našu doteraz najenergetickejšiu skladbu, ktorú si veľmi užívame aj pri našich live vystúpeniach. Pri tvorbe inštrumentálnej zložky dostala priestor hlavne moja inšpirácia v tvrdej hudbe, no nahliadol som aj do sféry breakbeatu."

Spomínaná skladba je ich tretím singlom z pripravovaného debutového albumu a jej neodmysliteľnou súčasťou je videoklip, ktorý si dvojica sama natočila a zostrihala. Kľúčovým momentom v ňom je práve hore-spomenutá animácia, ktorej autorkou je vynikajúca slovenská animátorka, pôsobiaca v Prahe, Adela Križovenská.

Pieseň Špinavá pojednáva o tom, ako traumatizujúca skúsenosť oddeľuje jednotlivca od skupiny ostatných, zdanlivo čistých ľudí. Túži po tom, patriť medzi tých nedotknutých, čistých, no zároveň vie, že nimi nikdy nebude pochopený. Na druhej strane mu ani táto túžba úplne nestačí, na konci totiž cíti krivdu, ktorú pretvára do hnevu. V závere skladby speváčka spieva, resp. kričí: "Chcem mať najvyššiu hodnotu" - čo sa dá preložiť ako: Chcem byť lepší/ia než vy a dokážem Vám, že som. Nezdravá túžba po absolútnej hodnote ako výsledok väčšinou vsugerovaného pocitu nedostatočnosti.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Ivana Pinčáková.