Projekt In Between Books Sessions, ktorý už piaty rok tvorí live session z prostredia plného kníh, prednedávnom ukončil svoju koncertnú časť roka, ktorá bola aj napriek pandémii pomerne bohatá.

V prvej polovici roka prísne protipandemické opatrenia neumožnili konanie koncertov s prítomnosťou publika, a tak boli vystúpenia medzi knihami streamované, čo divákom a fanúšikom dobrej hudby umožnilo zúčastniť sa týchto koncertov z pohodlia domova.

Tento rok vystúpili v Kabinete pomalosti v Novej Cvernovke, kde projekt momentálne sídli, skúsení hudobníci ako napríklad punkoví veteráni Veľká Potreba či spevák Samuel Hošek, ale aj projekty, ktoré si v komorných priestoroch knižnice odbili svoj koncertný debut – Timea, Džez a hrúza, či Waterbased.

Prečítajte si: Objavovať kvalitnú slovenskú hudbu je ľahké. Môžu za to koncerty medzi knihami

 
Spojenie hudby a kníh je od začiatku tohto projektu jeho poznávacím znakom. In Between Books Sessions (IBBS) sa viac ako tri roky odohrávali v kaviarni a antikvariáte Eleven Books and Coffee na Baštovej ulici až do jej zániku. Popri tom viackrát navštívili aj Karloveskú knižnicu a dnes sídlia v Kabinete pomalosti, knižnici a škole pomalého čítania v Novej Cvernovke, ktorého členovia považujú za dôležité spomaliť a dať príležitosť každej krásnej chvíli postáť. 

IBBS je projekt kolektívu hudobných nadšencov, v ktorom bok po boku vystupujú začínajúce, ešte neznáme mená, ale aj skúsení hudobníci. Medzi knihami sa už zastavili a zahrali Cat Clyde, Low Roar, Bad Karma Boy, Katarína Máliková, Blanch, Lannne, Darkness Positive a ďalších vyše 80 hudobných projektov mnohých žánrov.


Tohtoročné nóvum pre IBBS boli výjazdové spolupráce s festivalmi. Projekt sa začiatkom augusta zúčastnil festivalu Atmosféra v Hontianskych Nemciach, kde v spolupráci s organizačným tímom festivalu priniesli návštevníkom festivalu akustické koncerty veteránov scény – Tomáša SloboduJerguša Oravca, ale aj nového objavu, Niny Kohoutovej. 


Prvý septembrový týždeň ste mohli tím In Between Books Sessions stretnúť aj na showcasovom festivale SHARPE v bratislavskej Novej Cvernovke, kde v spolupráci s festivalom priniesli vopred neohlásené akustické koncerty niekoľkých kapiel z festivalu, ktoré bude projekt postupne dávkovať celú jeseň cez svoj Youtube kanál.

Poslaním projektu je podporovať kvalitné slovenské kapely a umožniť im prezentovať sa v intímnej a komornej atmosfére knižnice, alebo ich tam vrátiť z väčších pódií a poskytnúť ich fanúšikom jedinečný zážitok. 

In Between Books Sessions fungujú najmä vďaka podpore svojich fanúšikov, ale aj partnerov. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Projekt finančne podporili aj Kultúrny a sociálny fond SOZA, SOZA a Hudobný fond.

Redakciu Hudba.sk za tím projektu In Between Books Session informoval Daniel Bdžoch. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk