Zrejme už každý hudobný fanúšik počul, že jedna z najlegendárnejších kapiel histórie, švédska skupina ABBA, vydá po 40 rokoch nový album. Štúdiovka dostala názov Voyage, vyjde 5. novembra a bude obsahovať desať skladieb, ktoré napísali jej dvaja členovia Benny Andersson a Björn Ulvaeus.

Po predchádzajúcich singloch I Still Have Faith in You a Don't Shut Me Down, ktoré vyšli v septembri a bezpochyby nadviazali na jedinečnú tvorbu kvarteta, prichádza tretia ochutnávka v podobe piesne Just A Notion. Jednoduchá, ale skvele nahraná a skomponovaná skladba plní svoj účel.

Srší z nej priamočiara pozitívna energia, ktorú počas troch minút nemá v pláne prerušiť žiadne zbytočné sólo ani umelo vsunutá medzihra. Just A Notion má ráznu rytmiku a aranžmány verne kopírujúce najúspešnejšie obdobie kapely. Dôvod je jasný. Skladbu totiž ABBA nahrala už v roku 1978 a teraz k nej pridala nové hudobné podklady. Vokály však zostali pôvodné. Samotní členovia skupiny označili skladbu za poklad z minulosti a sú veľmi radi, že sa oň konečne mohli podeliť s tými, pre ktorých je určený.


"Wikipedia tvrdí, že sme ju nahrali v septembri 1978, čo znie ako pravda. Znamená to, že sme na nej robili medzi nahrávkami The Album (1976) a Voulez-Vous (1979) a mala byť na druhom menovanom počine, ak by sme sa nerozhodli proti tomu. Prečo sme to urobili? Naozaj neviem. Je to dobrá skladba s výbornými spevmi. Pamätám si, že sme to prehrali vydavateľstvu vo Francúzsku a zopár iným ľuďom, ktorým sme verili. Pokiaľ si pamätám, všetkým sa to páčilo, takže celé je to pre mňa záhada, a tak to aj zostane," povedal 76-ročný Björn Ulvaeus na margo novinky. Benny Andersson pridal nové bicie a gitary, no všetky spevy sú pôvodné. "Je to radostná pieseň a verím, že vás poteší v týchto temných časoch," dodal.

Za desaťročia od posledného albumu skupiny ABBA sa hudobný svet poriadne zmenil, no comeback švédskej legendy je veľkou udalosťou, ktorá necháva stopu aj v hudobných rebríčkoch. Septembrové single I Still Have Faith in You a Don't Shut Me Down sa umiestnili v UK Charte na 14. a 9. mieste. Pre niekoho môže byť sklamaním, že sa dlho očakávané piesne nedostali až na vrchol, no samotná kapela si s tým hlavu nerobí. "Nikdy sme sa nepozerali na hitparády. Jednoducho sme písali najlepšie skladby, aké sme vedeli. Písanie skladieb jednoducho máme v krvi. Muselo to byť celé o nás. Kto môže zažiť pocit, že vydá po 40 rokoch nový album a stále si užíva vzájomnú spoločnosť najlepších priateľov? Nikto," vyhlásil Ulvaeus.


Ako sme už informovali, okrem samotného nového albumu sa fanúšikovia dočkajú aj veľkolepých koncertov. V rámci nich sa namiesto členov a členiek skupiny na pódiu predstavia takzvaní ABBAtars, teda avatari. Koncerty sa budú konať od mája do septembra 2022 v Olympijskom parku kráľovnej Alžbety v Londýne.

Všetky pohyby avatarov nahrali Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad v špeciálnych kostýmoch, pričom ich počas nakrúcania v Štokholme snímalo približne 150 kamier. Podobnú technológiu použili napríklad aj vo filmoch Pán prsteňov alebo Star Wars. Na pódiu ich bude sprevádzať 10-členná kapela.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Baillie Walsh

Súvisiaci interpreti: ABBA