Už niekoľko mesiacov sa po celom svete konajú podujatia oslavujúce 50. výročie vzniku hip-hopovej kultúry. Jej rodiskom je newyorský Bronx, kde 11. augusta 1973 dvojica tínedžerov v komunitnej miestnosti svojho bytového domu zorganizovala historicky prvú hip-hopovú párty.

⇒ Preskočiť na info o akcii v Trnave

Bol to nápad stredoškoláčky Cindy Campbell, ktorá si chcela pred začiatkom nového školského roka nakúpiť pár kusov nového oblečenia. Nemala však peniaze. "V tej dobe bol New York na pokraji bankrotu. Decká ako my tam naozaj nemali čo robiť," povedala Cindy vo videu produkovanom aukčným domom Christie's, ktorý v auguste pri príležitosti 50. výročia hip-hopu zorganizoval špeciálnu dražbu.

Pozvánkou na párty bol ručne vytvorený "plagát" na vytrhnutej strane školského zošita. Akcia nazvaná "A DJ Kool Herc Party" s podtitulom "Back to School Jam" bola určená pre mládež zo susedstva a školy, na ktorú Cindy vyberala vstupné (0,25 centov pre dievčatá a 0,50 centov pre chlapcov). Hlavnou hviezdou bol DJ Kool Herc, teda jej vtedy 18-ročný brat Clive Campbell. V ten večer dal dokopy dva gramofóny, mixpult, zosilňovač a pár reproduktorov a prizval si kamoša menom Coke La Rock. Ten sa chopil mikrofónu, vítal hostí a rytmizoval vymyslené texty do beatov, čiže rapoval. Stal sa tak prvým MC (Master of Ceremonies - majster ceremónií).

Od malej domovej párty k celosvetovému fenoménu

Na prízemí domu, kde žili Campbellovci, sa v tú noc zišlo okolo 50 ľudí a zažili prvú hip-hopovú párty v histórii dávno predtým, než sa vôbec začali používať pojmy ako hip-hop a rap. Dídžejing v konzervatívnej forme púšťania a mixovania skladieb samozrejme existoval už skôr, rovnako aj hovorené slovo v hudbe, pričom niektoré nahrávky aj zo 60. rokov možno považovať za predchodcov rapu. Avšak prístup Kool Herca k mixovaniu bol revolučný tým, že s použitím inštrumentálnych kúskov skladieb, konkrétne breakov s bicími a basovými linkami, vytváral novú hudbu, ktorá bola veľmi rytmická a tanečná.

Vášeň pre hudbu zdedil Campbell po otcovi, spolu s veľkou kolekciou jazzových, gospelových či country nahrávok. Samotný Kool Herc sa však viac zaujímal o soul, funk a disco, pretože práve to boli žánre, v ktorých našiel množstvo rytmických samplov vhodných na vytváranie repetitívnych tanečných beatov. Hudba vytvorená z breakov následne viedla aj k vzniku nového tanečného štýlu, ktorým bol break dance. Ten sa stal jedným zo štyroch elementov hip-hopu spolu s dídžejingom, rapom a graffiti.

Malá prázdninová párty u Campbellovcov naštartovala kultúrnu revolúciu, ktorej ohniskom bola práve komunita okolo Kool Herca. Vystúpenia jeho a ďalších dídžejov spolu s rastúcim počtom MCs boli čoraz žiadanejšie, v Bronxe aj v ďalších častiach New Yorku vznikli viaceré legendárne block parties, ktoré sa konali priamo v uliciach. Až do konca 70. rokov boli jediným miestom, kde sa dal hip-hop a rap počuť. Prvá hip-hopová skladba, ktorá zaznela v rádiu, Rapper's Delight od formácie The Sugarhill Gang, totiž vyšla až na konci dekády, v septembri 1979. A zvyšok príbehu už poznáte, keďže hip-hop sa stal nezastaviteľným hudobným a kultúrnym hnutím, ktoré sa postupne rozšírilo do celého sveta.

Jedna z najväčších osláv výročia sa v auguste konala práve v jeho rodisku. Yankee Stadium v Bronxe na viac než sedemhodinovej akcii Hip Hop 50 Live hostil najväčšie ikony žánra, ako sú Snoop Dogg, Lauryn Hill, Run D.M.C., Nas, Wu-Tang Clan, KRS-One, Ice Cube, T.I., či Lil Wayne. Ešte pred nimi vystúpilo viacero významných dídžejov a MCs, nechýbal ani Coke La Rock a samozrejme Kool Herc, ktorý si od RIAA (Americká asociácia nahrávacieho priemyslu) prevzal cenu za kultúrny dopad/vplyv (Cultural Impact award).

V Trnave oslávia narodeniny hip-hopu tí najpovolanejší

Osláviť 50 rokov hip-hopu môžete aj na Slovensku. Jedna z akcií, ktorou si toto významné výročie môžete pripomenúť, sa uskutoční už budúci piatok 15. septembra v Mestskom amfiteátri v Trnave. Vystúpia tam dvaja umelci, ktorí v 90. rokoch patrili medzi priekopníkov a lídrov rodiacej sa hip-hopovej scény na Slovensku a v Česku.

Prago Union a Vec, Rozlúčka s letom v Trnave Zdroj: PR

Jedným z nich je Adam Svatoš, známy pod pseudonymami Kato a Deph. Prvý je spojený s jeho projektom Prago Union, ktorý už viac ako 20 rokov predstavuje záruku kvality, čo sa týka prepracovaných a vypointovaných textov aj hudby, v ktorej zostáva verný klasickému hip-hopu. Dokázal to aj minulý rok svojím ôsmim štúdiovým albumom Příduhned, ktorý spolu so staršou tvorbou predstaví aj v Trnave.

Ako Deph predtým Svatoš pôsobil v legendárnej skupine Chaozz, ktorá bola prvou komerčne úspešnou rapovou skupinou v bývalej federácii. Skladby ako TelevizePolicijééé alebo Planeta Opic z debutu ... a nastal chaos (1996) zneli v druhej polovici 90. rokov aj zo slovenských rádií a mnohí sa u nás práve cez tento album prvýkrát stretli s rapom.

O rok neskôr vyšiel aj prvý veľký slovenský rapový album – Trosky (1997). Rovnomenná formácia však ako duo dlho nepôsobila a jej kľúčový člen Branislav Kováč ďalej pokračoval sám. Pod menom Vec vydal od roku 2000 viacero úspešných albumov, EP a singlov, či už sám alebo v spolupráci s umelcami rôznych žánrov.

Práve Vec je spolu s verným parťákom Škrupom druhým lákadlom trnavského večera. Nazvaný je Rozlúčka s letom 2023, no koncert Prago Union a Vec & Škrupo bude v polovici septembra zároveň viac než dôstojnou oslavou 50 rokov hip-hopu. V oboch prípadoch sa navyše môžete tešiť na koncerty v plnej kapelovej zostave. Lístky sú v predpredaji v cene 10 eur, na mieste budú stáť o 5 eur viac. Všetky podrobnosti nájdete na Facebook evente.

Text: Hudba.sk