Slovenská speváčka vydáva popový album v španielčine. Akokoľvek zvláštne to pôsobí, výsledok znie veľmi zaujímavo a sviežo. Spojenie súčasnej popovej produkcie a jazyka, ktorý u nás nie je až taký rozšírený, výborne funguje najmä v druhom singli Paro el tiempo. Vanda ho dnes zverejnila spolu s tanečným videoklipom.

Ak by sme boli striktní v terminológii hudobných nosičov, tak speváčkina tretia štúdiovka ani nie je albumom, ale skôr EP. Obsahuje totiž len sedem skladieb na ploche skromných 25 minút. V každom prípade však novinka Valor potvrdzuje to, s čím bola už dávnejšie ohlasovaná - piesne na nej reprezentujú odvahu (španielsky Valor) robiť veci, ktoré nie sú úplne bežné. No kto rád riskuje, ten môže veľa získať a Vanda si je toho plne vedomá.

Jej ambície so španielsky spievanou tvorbou sa určite týkajú najmä pôsobenia v Južnej Amerike, kde už dlhší čas žije, a keďže o tamojšom hudobnom trhu veľa nevieme, môžeme jej len na diaľku držať palce. Po úspechu hitu Despacito a iných španielsky spievaných skladieb v našom éteri však nie je vylúčené, že novinka rodáčky z Nitry zaujme aj slovenské komerčné rádiá. Album ponúka viacero zaujímavých momentov, pri ktorých si prídu na svoje fanúšikovia súčasného mainstreamu s výrazne elektronickým zvukom. Hneď na prvé počutie však asi najviac vytŕča skladba Para el tiempo (v preklade Zastavujem čas), nachádzajúca sa presne v strede nahrávky.

Práve tú sa Vanda rozhodla v deň vydania novinky predstaviť spolu s klipom ako svoj nový singel. Ide o prvý videoklip, v ktorom talentovaná speváčka a skladateľka tancuje. S nápadom ukázať jej temperament aj týmto spôsobom prišla režisérka Zuzana Limová. Choreografiu jej vymyslela Michaela Motlochová a okrem toho, že na jej prípravu a nakrútenie videa mala Vanda iba dva dni, sa musela popasovať aj so zapáleným palcovým kĺbom. Nakoniec všetko dobre dopadlo aj vďaka skvelému štábu Toxpro a Vandinmu tanečnému partnerovi Davidovi Seleckému.


Hudba a láska ju zaviedli až do Argentíny

Ostatné dva roky v živote speváčky Vandy Krajčovičovej nemožno označiť inak ako prelomové. Sekla s prácou na Slovensku a rozhodla sa naplno venovať svojim láskam - hudbe a svojmu priateľovi. Ten pochádza z Argentíny, kde našla svoj druhý domov aj Vanda. K latinsko-americkej kultúre mala vždy blízko, španielsky jazyk študovala už na strednej škole. Po debutovom EP a dvoch albumoch s anglickými textami (Astrology z roku 2012 a Introspective z roku 2015) sa preto odvážila na zmenu hudobného štýlu aj pre texty v španielčine.

Napriek tomu, že od roku 2015 trávi väčšinu času za oceánom, pri tvorbe nového materiálu sa rozhodla využiť svoje hudobné zázemie a známosti na Slovensku. Novinku tak pripravovala počas posledného roka v spolupráci s producentským tímom bratislavského štúdia LittleBeat v zložení Martin "Maxo" Šrámek, Andrej Hruška a Matej Mikloš, ktorých doplnil aj Ľubor "Umelec" Priehradník. Pre Vandu to bola nová skúsenosť, no táto partia má na konte úspešné skladby pre mená ako Celeste Buckingham či Majk Spirit, a tak prvotné obavy vystriedal dobrý pocit z tohto rozhodnutia. S výsledkom, ktorým je synthpopový album založený na chytľavých melódiách a moderných samploch, je nadmieru spokojná. Okrem spomenutej skladby stojí za "vypichnutie" aj predposledná, celkom progresívne znejúca skladba Felicidad, ktorá by sa mohla stať ďalším singlom. Adeptov pre rádiá je však na nahrávke viacero.

Album Valor, ktorého vydanie podporili aj fanúšikovia v rámci medzinárodnej crowdfundingovej kampane, pokrstí 28. septembra na verejnom koncerte v Luna Bare hotela Kyjev v sprievode výborných hudobníkov. Za bicími to bude Stano Kociov, na gitare Peter Bulík, na base Miloš Bulík a na klávesoch ju bude sprevádzať, ako vždy, Matúš Ferko. Okrem skladieb z nového albumu zaznejú aj tie staršie, budú však kompletne prerobené do nového šatu, na čo sa speváčka podľa vlastných slov nesmierne teší. Vanda sa v Bratislave predstaví po roku a na istý čas naposledy - pár dní po krste albumu Valor odlieta do Argentíny, kde novinku predstaví aj tamojšiemu publiku na sérii koncertov.

Tracklist albumu Valor:

1. Armadura de sinceridad
2. Valor
3. Una vez más
4. Paro el tiempo 
5. Mi camino
6. Felicidad
7. Mar adentro

Celý album môžete počúvať na Deezeri:



Text: Hudba.sk, pm + TS (Nikoleta Kováčová)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Vanda