Na svete je len málo kapiel, ktoré sa dokážu sedemnásť rokov držať na špici svojej scény, najmä, keď pomáhali definovať mnohé z jej prvkov a jedná sa o tak turbulentnú scénu ako je tá zložená zo žánrov okolo hardcoru. Nehovoriac o množstve zmien v zostave a iných "podpásoviek", ktoré by u drvivej väčšiny iných kapiel znamenalo neodvrátiteľnú cestu k zániku.

Pre Američanov The Dillinger Escape Plan (TDEP) však žiadna výzva nie je neprekonateľná. Oprávnenosť svojej pozície na vrchole prídu už zajtra (8.10.) dokázať aj do bratislavského Randalu, kde odštartujú slovensko-české miniturné v rámci svojej aktuálnej európskej šnúry. Vo štvrtok 10. októbra sa na nich môžu tešiť fanúšikovia v Prahe a o deň neskôr v Ostrave. Na turné sú s nimi aj ďalšie dve zaujímavé kapely - v Bratislave a v Prahe zahrajú aj predstavitelia progresívnej djentovej scény Circles z Austrálie a na všetkých troch koncertoch sa predvedie anglická kapela Maybeshewill kombinujúca post-rockové vyhrávky s elektronikou.

O tom, že TDEP je obrovským pojmom svedčí aj množstvo kapiel, ktoré sa pri tvorbe svojich názvom inšpirovali ich tvorbou. Patria medzi ne napríklad Iwrestledabearonce, The Tony Danza Tapdance Extravaganza, Arsonist Get All the Girls, We Came As Romans alebo See You Next Tuesday. To však len odráža skutočný prínos a vplyv tejto mimoriadne inovatívnej a vitálnej kapely. Hoci už nie sú takí zbesilí a extrémni ako vo svojich začiatkoch, ich kúzlo, ktoré spočíva v schopnosti kombinovať rôzne hudobné žánre a vplyvy, pretrváva. Do svojho pulzujúceho hardcoru primiešavajú jazzové linky, elektroniku aj Pattonovskú alternatívu a každý z ich albumov sa zapísal do histórie žánra vnesením nových prvkov.

Dnes sa TDEP neboja ani koketovania s popom, no ako jedna z mála extrémnych kapiel to zvládajú so cťou. Na novinke One of Us Is Killer (2013) dokázali vybalancovať tvrdosť, energickosť a math prvky s rôznorodosťou, tradičnou rockovou muzikálnosťou a chytľavými prvkami. Na albume tak fanúšikovia vo výnimočnej kombinácii nájdu mathcore, metal, hardcore, rock, emo i jazz. Ako to znie naživo sa môžete presvedčiť už zajtra v Randali. Na koncert sa môžete navnadiť aj reportážou z pamätného koncertu v Randali v roku 2010.

Upozornenie: Nasledujúce videoklipy nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Vlastne ani pre väčšinu osôb starších ako 18 rokov.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan