Skupina Home Made Mutant sa už dnes večer po takmer piatich rokoch predstaví naživo. Koncert bude vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, kde vo februári 2012 odohrala svoj posledný koncert. Tentokrát vystúpi ako predkapela kapely Le Payaco a ako pozvánku na svoj koncert zverejnila mrazivo krásny videoklip.

Home Made Mutant odohrajú dnešný koncert v zložení Maroš Hečko (Wurlitzer a spev), Marcel Vén (klavír a harmonika) a Vladimír Nikulin (sitár a elektrická gitara) a spoločne s hosťujúcou vokalistkou Monikou Satkovou. Zaznejú skladby z trilógie o láske a nažívaní, ale aj z posledného albumu Paradiso Categorico. Aranžmány pesničiek kapela prispôsobila originálnej kombinácii troch nástrojov (Wurlitzer - klavír - sitár), ktoré spoločne vytvárajú neobvyklú farbu.

"Dal som si urobiť generálku môjho elektrického piána u odborníka na Morave, bol to prvý popud k tomu, aby som začal na nástroj znova cvičiť. Je krásne vyladený a opätovne som si uvedomil, že zvuk tohto nástroja z konca 60. rokov nikdy nezostarne," povedal líder skupiny Maroš Hečko. Založil ju v roku 2003 spolu s bubeníkom Marcelom Buntajom a basistom Martinom Gašparom. Dnes má Home Made Mutant na konte šesť radových albumov s rozličným nástrojovým zoskupením, ale Marcel Buntaj hrá aj na ostatnom albume. "Zmeny v aranžmánoch mám rád. Je to neustála hra s farbami. Každý muzikant, s ktorým som hral, je v niečom výnimočný, preto prinesie aj osobitý spôsob hry a to dodáva piesňam emotívny zážitok bez toho, aby sa skladbám zmenila ich podstata," hovorí Hečko.

Temný videoklip o konci a novom začiatku

Okrem koncertu sa kapela pripomína aj novým videoklipom, ktorý sprevádza skladbu Tabule bez smeru, resp. jej remix, ktorý urobil Matúš Široký. Pôvodná verzia pesničky vznikla po rozchode speváka s dlhoročnou priateľkou. "S každým vzťahom niečo zomrie. Niekedy je to dočasný, niekedy dokonca nemenný, definitívny stav. Poznám viac ľudí, ktorí po rozchode hovorili, že už lásku vo svojom živote nemôžu zažiť. Občas to vie byť desivé. Dostaví sa insomnia, ako v mojom prípade, a potom neostáva nič iné, len písať a hrať a znova písať, aby sa človek nezbláznil, pretože zmiznú staré rituály a dostaví sa obrovské prázdno. Je nutné chýbajúce rituály čímsi nahradiť, a nie každý má na to odvahu a sily. Ja tento priestor považujem za slobodu, ktorú treba prijať, nesmieme podľahnúť prázdnote. Preto som definoval tento stav na platni Paradiso Categorico," hovorí Maroš Hečko.

Videoklip, na ktorého tvorbe spolupracovala dvojica Aďa Štrbová a Enrik Bistika, sa točil v lokáciách na Slovensko, v Nepále a v Chorvátsku. Ide o vizuálne silný príbeh ženy, ktorá príde o svojho muža, cíti sa byť starou a vie, že túto masku smrti musí zhodiť a prebudiť sa zo zlého sna.


Dvojica filmárov robila aj na videoklipe ku skladbe Kriedou a Enrik Bistika je aj jedným z tvorcov filmu Strach, na ktorom Maroš Hečko spolupracoval ako scenárista a producent. Film bude mať premiéru v roku 2017. "S Enrikom sa poznáme 10 rokov. Posielal krátke filmy do súťaží Azyl Film Festival a raz dokonca aj vyhral sekciu päťminútových filmov. Má veľkú schopnosť pracovať s nehercami a po poviedke, ktorú máme hotovú, ideme spolu robiť na celovečernom filme."

Koncert kapely Home Made Mutant spolu s Le Payaco v Slovenskom rozhlase sa uskutoční už dnes o 21:00. Okrem nich vystúpia aj Queer Jane, Archívny chlapec, Robert Pospiš a Martin Sillay predstavia album Balady a ich spoluhráč z viacerých projektov, saxofonista Nikolaj Nikitin, vystúpi vo dvojici s Ľubošom Šrámekom. Bude to teda naozaj silný večer kvalitnej slovenskej hudby. Vstup je voľný, rovnako ako na všetky podujatia zo série Vianočné koncerty s RTVS.

Hudba.sk informoval Maroš Hečko z kapely Home Made Mutant. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Enrik Bistika (zábery z videoklipu)

Súvisiaci interpreti: Home Made Mutant