Jazzový open-air festival Open Jazz Fest, ktorý sa uskutoční 18. - 19. júla na Zelenej vode, okrem už oznámených formácií Dirty Loops a Swingless Jazz Ensemble ponúkne aj vystúpenia mien ako Mark Whitfield, AMC Trio či Sisa Michalidesová.

V sobotu 19. júla na festivale vystúpi AMC Trio zo Slovenska, ktoré doplní gitarista Mark Whitfield z USA. Ten patrí k najlepším a najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa dokáže bezchybne pohybovať v akomkoľvek jazzovom žánri. Whitfield je v poslednej dobe je známy vďaka účinkovaniu v David Mathews Band, no spolupracoval aj s takými velikánmi ako Dizzy Gillespie, Art Blakey, Herbie Hancock, Ray Charles, Sting, Diana Krall či Chris Botti.  

AMC Trio je jedna z najvýraznejších slovenských jazzových formácií prezentujúca sa vlastnou tvorbou postavenou na výrazných melódiách a kompozíciách presahujúcich rámec jazzu. Na slovenskej scéne pôsobí od roku 1993 v zostave Peter Adamkovič (klavír), Martin Marinčák (kontrabas) a Stanislav Cvanciger (bicie).

AMC Trio sa necháva inšpirovať prvkami klasickej, populárnej, ale aj folklórnej hudby. Po prvom albume Thor-Iza natočilo dve nahrávky (Soul Of The Mountain, Waiting For A Wolf) s vynikajúcim švédskym gitaristom Ulfom Wakeniusom. Na ich ostatnom albume One Way Road To My Heart, s ktorým bodovali aj v rámci udeľovania cien Radio_Head Awards, hosťuje slávny trúbkar Randy Brecker.


Sisa Michalidesová predstaví na festivale svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Mladá hudobníčka sa narodila v roku 1983 a študovala na Konzervatóriu v Bratislave. Už v mladom veku sa stala uznávanou a často využívanou autorkou hudby a dosiaľ účinkovala na mnohých slovenských i medzinárodných jazzových festivaloch.

Sisa uprednostňuje len virtuóznych interpretov, medzi ktorými je rešpektovaná aj ako flautistka. Poslucháč je pri nej súčasne vnášaný do jazzovej i vážnej hudby, scénických plôch a klavírnych skratiek, ktoré mu v rytmoch balkánu a flamenca nedajú priestor a dôvod analyzovať, kde sa práve nachádza.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér festivalu.

Foto: Facebook.com/pages/Mark-Whitfield

Súvisiaci interpreti: Mark Whitfield, Sisa Michalidesová