Už túto sobotu 11. februára sa uskutoční ďalšia z klubových nocí s názvom Red Bull Music Academy Night & InfoSession, ktorá, tak ako vlani, predstaví rovnomenný unikátny projekt na podporu talentovaných dídžejov, producentov a hudobníkov. Záujemcovia o účasť na dvojtýždňovom workshope v New Yorku sa môžu hlásiť do 2. apríla.

Tento mesiac odštartovala aplikačná fáza 15. ročníka jedného z najprestížnejších hudobných workshopov na svete Red Bull Music Academy (RBMA). Prihlášku si môže podať ktokoľvek, kto sa zaoberá hudbou do hĺbky a "skúma jej štruktúru v domácich labákoch" ako DJ, inštrumentalista, producent či vokalista. Pre slovenských záujemcov je opäť pripravený hudobno-spoznávací večierok s medzinárodnou účasťou. Uskutoční v sobotu 11. februára.

"V priestoroch bratislavského Nu Spirit Clubu budeme od pol ôsmej večer na červenom gauči rozprávať o príbehu ľuďí, ktorí sa na RBMA zúčastnili či už ako lektori alebo ako participanti. O čom vlastne akadémia je a ako ovplyvnila ich životnú dráhu nám prezradia Zed Bias z UK i The Clonious zo susedného Rakúska," približuje program prvej časti večierka oficiálny zástupca akadémie pre Slovensko Robo Brieška alias DJ Junior.

Obaja zahraniční hostia budú nielen rozprávať, ale aj hrať na nočnej party, ktorá bude nasledovať po info session. Zed Bias aka Maddslinky je britská legenda žánru uk garage, z ktorého vychádza aj teraz veľmi populárny dubstep. O tom, že patrí k priekopníkom elektronickej hudby svedčí aj fakt, že bol za singel Neighbourhood (XL recordings, 2001) nominovaný na Mobo Award v kategórii Best Garage Act. Na poslednom albume Make a Change (2010) spolupracoval s takými menami ako Jenna G, Skream alebo Mr. Scruff.



Na akcii vystúpia aj spomínaní The Clonious a Junior, ako aj ďalší z bývalých účastníkov RBMA - Stratasoul, známy vďaka spolupráci s raperom Benem či klubovke MOOV - a tiež skvelý slovenský dídžej a turntablista Biomat.

Program RBMA Night & InfoSession


VIP room
19:30 InfoSession

Bar floor
22:00 - 2:00 Stratasoul
2:00 - 5:00 The Clonious

Main floor
0:00 - 2:00 Junior
1:30 - 4:00 Zed Bias aka Maddslinky
4:00 - 6:00 Biomat

Red Bull Music Academy je workshop pre muzikantov, producentov, milovníkov vinylov, hudobných dizajnérov, orchestrálnych skladateľov, digitálnych beatmakerov, spevákov, či MCs bez obmedzenia žánrov a profesionality. Už od roku 1998 sa každý rok hudobnej akadémie účastní 60 starostlivo vybraných nádejných talentov, ktoré majú jedinečnú šancu hudobne konverzovať medzi žánrami, získavať nové skúsenosti a vedomosti a celkovo sa podieľať na vytváraní smeru súčasnej hudby. Účastníkov čakajú prednášky svetových legiend, (spolu)práce v štúdiách pod vedením skúsených majstrov, či nezabudnuteľné nočné jamovanie a vystúpenia vo svetových kluboch so špičkovým technickým zázemín a atmosférou.

Prvým slovenským účasníkom bol ešte v roku 1999 známy raper Vec. Do poslednej Red Bull Music Academy v roku 2011, ktorá sa konala v španielskom Madride bola vybraná Češka Petra Hermanová z elektro-folkovej kapely Fiordmoss. Predchádzajúce akadémie sa odohrávali vo svetových metropolách, ktoré sú na hudobnej mape sveta pojmami. Mestá ako Dublin, Berlín, Londýn, New York, Kapské mesto, Rím, Seattle, Melbourne, Sao Paulo, Toronto, Barcelona, či Madrid v minulosti vďaka RBMA navštívili hudobní nadšenci z celého sveta. Tento rok sa RBMA opäť uskutoční v jednom z hlavných hudobných miest sveta - New Yorku.

Fakty o RBMA:


• všetky náklady ako doprava, ubytovanie, strava či prednášky majú účastníci zaistené zdarma
• rozhodne si netreba hovoriť  "teraz na to ešte nemám, prihlásim sa za rok"
• pokiaľ nebudeš vybraný, môžeš sa kludne prihlásiť aj na ďalšie ročníky
• nie je treba mať žiadne konkrétne znalosti či schopnosti
• nie je treba mať za sebou profesionálnu kariéru a hotové nahrávky z masteringového štúdia
• stačí zaujímavá vízia, uprimný otvorený prístup, rozpracovaná domáca tvorba
• prihlás sa najneskôr do 2. apríla 2012
• prihláška je naschvál obsiahla, aby mali šancu začínajúcí aj skúsení "mazáci", aby sa stretla čo najsynergiskejšia skupina

Termíny workshopov v New Yorku:

Workshop 1: 30. september – 12. október 2012
Workshop 2: 21. október – 2. november 2012

Prihlasovanie na tohtoročnú Red Bull Music Academy je možné od 2. februára do 2. apríla 2012.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Mr. X pre Slovensko Robo Brieška. Viac na www.redbull.sk/musicacademy.