Svoj návrat z nemocnice po alergickej reakcii na antibiotiká okorenila speváčka zverejnením videa, ktorým opäť posúva hranice svojho umenia (alebo, ak chcete, "umenia"). V čiernobielom videu s názvom Tongue Tied jej telo zakrýva len latex, izolačná lepiaca páska na bradavkách, sieťované pančuchy a čierny olej.

Len pár dní po ukončení hospitalizácie Miley Cyrus sa na internete objavilo video, ktoré posúva imidž kedysi detskej hviezdičky opäť na novú úroveň. Ukazuje sa v ňom ako milovníčka temnej erotiky a sexuálnych praktík v štýle bondage, ktoré sú pre väčšinu ľudí tabu. Video je súčasťou jej koncertných vizuálov na turné k aktuálnemu albumu Bangerz (recenzia), v rámci ktorého ho mohli fanúšikovia vidieť ešte predtým, než sa video objavilo na internete.

Disneyho dieťa hrajúce rolu sex symbolu

Zaujímavosťou je, že internetová podoba koncertného vizuálu s názvom Tongue Tied nie je spojená so žiadnou z piesní 21-ročnej hviezdy, a nie je teda ani jej oficiálnym videoklipom. Video sprevádza skladba Stockholm Syndrome od tajomného londýnskeho elektronického projektu 30s s vokálmi rovnako neznámej speváčky Zooe. Cyrus tak vo videu vystupuje len ako herečka, neprezentuje ním svoju hudbu. Je však zrejme len otázkou času, kedy aj jej oficiálne videoklipy budú vyzerať takto.

video Tongue Tied Zdroj: Nowness.com

Na dvojminútovom videu, ktoré je inšpirované Madonniným videoklipom Human Nature (na konci článku), speváčka spolupracovala s režisérkou, ilustrátorkou a módnou fotografkou známou pod pseudonymom Quentin Jones. Tá je podľa magazínu Complex známa svojimi geometrickými kompozíciami a cut-and-paste estetikou. O finálny strih provokatívneho videa sa však postarala Sarah Nicole Prickett, editorka a jedna zo zakladateliek erotického magazínu Adult. Podľa nej je Miley stále detskou hviezdičkou a vždy ňou aj bude. V súčasnosti len hrá rolu sex symbolu. "Malo by byť jasné ako facka, že Miley Cyrus nie je bývalým Disneyho dieťaťom. Ona je ním navždy," uviedla v rozhovore pre lifestyleový portál Nowness.com, ktorý video uverejnil.

"60 rokov po tom, ako samotný Walt (Disney) spolupracoval so Salvadorom Dalím, sa jeho fantazmagorické sny o komickej nevinnosti a erotikou nabitom surrealizme znovu oživili," dodala Prickett o videu, v ktorom sa sexuálna energia spája s animovanými "výstrižkami". Tie Cyrus využíva aj v ďalších vizuáloch na svojom turné, čím priamo a svojsky originálne nadväzuje na svoju disneyovskú minulosť.

TIP: Geniálne infantilné: Pozrite si šialený trailer k aktuálnemu turné Miley Cyrus



Najhoršie dva týždne v živote

Okrem zverejnenia videa sa Miley Cyrus po prepustení z nemocnice musela opakovane vyjadriť aj k dôvodu svojich zdravotných ťažkostí. Objavili sa totiž špekulácie, že má problémy s drogami. "Nebola som predávkovaná. Brala som antibiotiká, ktoré mi predpísal doktor proti infekcii prínosových dutín a mala som na ne reakciu," uviedla 21-ročná interpretka počas utorkovej tlačovej konferencie v Londýne pri príležitosti jej obnoveného turné. Do nemocnice v Kansase ju prijali 15. apríla po silnej alergickej reakcii na antibiotiká. Preto musela zrušiť niekoľko amerických i európskych koncertov.

Ako dodala pred novinármi v Londýne, už nevie dočkať návratu na pódium. "Neviete si ani predstaviť, aká pripravená som. Nie je nič, čomu by som sa chcela vyhnúť viac, ako ležaniu v posteli počas dvoch týždňov. Boli to tie najhoršie dva týždne môjho života," vyjadrila sa Cyrus, ktorá sa však už podľa vlastných slov cíti omnoho lepšie. Tvrdí tiež, že zdravotné problémy, ktoré ju trápili, ju naučili viac sa starať o svoje zdravie. "Na tomto turné som asi jediná, kto pred šou nepije alebo nefajčí, pretože to beriem naozaj vážne," dodala. Najbližšie k Slovensku bude Miley Cyrus už o mesiac - 10. júna sa predstaví vo viedenskej Stadthalle.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Complex.com, Nowness.com, SITA, archív)
Foto: Nowness.com

Súvisiaci interpreti: Miley Cyrus