Belgická atmo-black metalová kapela Wiegedood, v ktorej hrajú členovia skupín Amenra a Oathbreaker, sa v rámci turné k novému albumu De Doden Hebben Het Goed III predstaví aj na Slovensku. V pondelok 4. júna vystúpia v bratislavskom klube Fuga.

"Je typickou ľudskou črtou zúfalo lipnúť na ľuďoch a veciach, ktoré milujeme. Albumy I, II a III sa tematicky venujú ľudskej strate," hovoria Wiegedood. Všetky tri nahrávky vzdávajú poctu talentovanému hudobníkovi Florentovi Pevéeovi z belgickej noise-rockovej kapely Kabul Golf Club, ktorý prišiel o život v 21 rokoch.  

Z hudobného hľadiska majú všetky tri albumy spoločné násilný a zároveň epický rozmer black metalu. Na III nájde poslucháč atmosféru z albumu I a agresiu z druhého pokračovania trilógie. Kapela uvádza, že pri tvorbe trojky našla perfektný bod stretu spomínaných elementov. Wiegedood takisto vytvorili štvorskladbovú formulku, ktorá im umožňuje experimentovať bez rizika nudy, tak typickej pre dlhé konceptuálne albumy.

Z vizuálneho hľadiska ich nahrávky spájajú fotografie od Stefaana Temmermana, na ktorých sa originálnym spôsobom spája logo kapely a zobrazenie prírody z rôznych častí Belgicka.  


Boj s časom

Keďže členovia pôsobia aj v kapelách Oathbreaker a Amenra, je pre nich nutné si na Wiegedood nájsť voľný čas. Z hudobného hľadiska Belgičania nevidia veľkú podobnosť s ich ďalšími kapelami. "Kvôli hraniu a koncertovaniu s Amenra a Oathbreaker, ktoré si vyžaduje veľa času, sú naše skúšky extrémne produktívne," hovoria členovia kapely. "Vieme, že máme naozaj málo času a stanovujeme si náročné ciele, aby sme sa donútili k čo najväčšej efektivite. Preto sú na album III všetky skladby už napísané. Medzi albumami je cítiť vývoj kapely."

V minulosti vydávalo trio na belgickom indie labeli ConSoulings Sounds, na vydanie albumu III však podpísali novú zmluvu so známym metalovým vydavateľstvom Century Media. S jeho podporou má nový album šancu získať širšie publikum aj mimo Európy.

Ako support na ich bratislavskom koncerte sa predstaví slovenská crust-metalová úderka Beton. Koncert sa uskutoční 4. júna v Bratislave o 20:00 a vstupenky nájdete v sieti Predpredaj.sk.
 
Vstupenky:  Predpredaj.sk


Text: Tvoja Matka Booking
Foto: PR