Prepojenie sveta hudby s filmom či televíziou prinieslo už nespočet hitov, ktoré na ceste k nesmrteľnosti budú už navždy kráčať ruka v ruke vedľa seba. Je to náhoda, dobrý vkus tvorcov alebo jednoducho osud? Skvelú pieseň speváčky Kate Bush Running Up That Hill (A Deal with God) z roku 1985 použili tvorcovia seriálu Stranger Things a nová generácia fanúšikov okamžite reagovala.

Pieseň sa od nedávnej premiéry štvrtej série populárneho seriálu objavila v hitparádach po celom svete. V britskom singlovom rebríčku obsadila Kate Bush za minulý týždeň 8. priečku a v novom vydaní UK Chartu, ktoré bude zverejnené dnes večer, pôjde určite ešte vyššie, dokonca možno až na prvé miesto.

Už na začiatku týždňa totiž piesni v priebežnom poradí, ktoré zverejnila stránka Officialcharts.com, patrilo druhé miesto. Otázkou tak do dnešného večera zostáva, či sa jej podarí preskočiť aj Harryho Stylesa, ktorého hit As It Was okupuje vrchol singlového UK Chartu už dva mesiace. Jeho víťazné ťaženie v máji neprerušil ani úspešný britský účastník Eurovízie Sam Ryder. (Aktualizácia: Skladba sa napokon umiestnila na 2. mieste, Harry Styles zostal neprekonaný. No aj tak ide o výnimočný úspech tak starej piesne.)


Na 8. mieste sa skladba Running Up That Hill umiestnila aj v ostatnom vydaní amerického rebríčku Billboard Hot 100, pričom britská speváčka sa v top 10 za veľkou mlákou objavila vôbec prvýkrát. V čase pôvodného vydania dosiahla s touto skladbou najvyššie na 30. miesto, čo bolo na americkom trhu jej doterajšie maximum.

Fakt, že si tajomnú skladbu mladí hudobní či televízni nadšenci okamžite zamilovali, dokazuje aj jej úspech v streamovacej službe Spotify, kde sa po premiére seriálu umiestnila na prvom mieste streamovaných piesní. Za jeden deň dosiahla naozaj úctyhodných 8,42 milióna streamov. Jednotkou bola tiež na iTunes. Singel boduje aj v slovenskom rebríčku Singles Digital, kde sa dostal na 4. miesto a v obdobnom rebríčku digitálnych singlov v susednej Českej republike je aktuálne na 6. mieste.

Vzácny odkaz od speváčky 

Záujem o 37 rokov starý, no neomylne nadčasový hit neušiel ani samotnej 63-ročnej ikone art popu, o ktorej sa naposledy intenzívnejšie písalo v roku 2014 vďaka beznádejne vypredanej sérii koncertov v Londýne, a potom o dva roky neskôr, keď z nich ponúkla live album Before the Dawn. Jej verejné vyjadrenia sú o teda o to vzácnejšie a mnohých iste potešilo, keď si mohli na jej oficiálnom webe prečítať pár riadkov k úspechu Running Up That Hill (A Deal with God).

"Možno ste už počuli, že Netflix nedávno ponúkol prvú časť novej série skvelého a napínavého seriálu Stranger Things. Objavila sa v ňom aj skladba Running Up That Hill a dostala nový život vďaka mladým fanúšikom, ktorí ten seriál milujú - ja ho milujem tiež! Vďaka tomu sa Running Up That Hill objavila vo svetových rebríčkoch a do UK Chartu sa vrátila na 8. mieste. Je to naozaj úžasné! Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí podporili túto skladbu. So zatajeným dychom čakám na júlové pokračovanie seriálu. Želám vám všetko dobré. Kate," napísala speváčka.


Úspešný mix žánru sci-fi a atmosféry osemdesiatok

Stranger Things je sci-fi seriál o tínedžeroch z Indiany, ktorý sa odohráva v 80. rokoch 20. storočia. Tvorcovia teda logicky siahajú po skladbách z tejto éry. Otcovia seriálu Matt a Ross Dufferovci mali šťastie, že Kate Bush je fanúšičkou ich projektu. O interpretke je totiž známe, že si veľmi starostlivo vyberá, kde sa môžu jej piesne použiť.

Nora Felder, ktorá dohliada na výber hudby do tohto úspešného seriálu, prezradila dôvod, prečo sa rozhodli práve pre hit Kate Bush. "Running Up That Hill rezonuje s bolesťou a stratou, ktorú v seriáli zažíva jedna z mladých postáv – Max v podaní Sadie Sink. Skladba môže pôsobiť veľmi špeciálne vďaka silnej melódii a veľmi dojímavým slovám," vyhlásila.

"Vždy som mala pocit, že táto skladba je nadčasová a zaslúži si, aby ju ľudia počúvali aj naďalej. Myslím si, že brnkla na strunu toľkým ľuďom, pretože sa dotýka odcudzenia a emocionálnych trápení, ktorými mnohí z nás prechádzajú v rôznych životných obdobiach a špeciálne počas dospievania. Hudba nás utvrdzuje a dáva nám silu, najmä ak necítime podporu alebo pochopenie u iných," dodala Felder.

Prečítajte si tiež: Najdiskutovanejší seriál súčasnosti sa zaryje pod kožu aj vďaka hudbe

Skladba Running Up That Hill sa v minulosti objavila už aj v iných projektoch, no nikdy nezožala až takýto ohlas. Použili ju napríklad v seriáloch Veľké malé klamstvá (Big Little Lies), Ako sa stať bohom na Floride (On Becoming a God in Central Florida) alebo Vražedné práva (How to Get Away with Murder).

Zaujímavosťou je, že Kate Bush zaujala mladú generáciu fanúšikov aj vlani, keď sa jej skladba Babooshka z roku 1980 stala virálnou na TikToku.


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Kate Bush