Od začiatku februára, a najmä v posledných dňoch, vyšlo viacero videí zahraničných umelcov, ktoré stoja za pozornosť, no zverejnovať o všetkom samostatné články nám akosi nevychádza. Tak sme sa, rovnako ako viackrát v minulosti, rozhodli spojiť dohromady viacero rozdielnych interpretov. Nájdete tu pop, rock, elektroniku aj rap.

Spôsob, akým sa anglický spevák James Blunt vyrovnáva s dlhoročným hejtom kvôli jeho najotravnejšiemu hitu You're Beautiful, je veľmi sympatický. Na konci minulého roka avizoval vydanie nového albumu s nadhľadom slovami: "Ak ste si mysleli, že rok 2016 bol zlý - v roku 2017 vydávam nový album." Jeho názov je The Afterlove a už prvý singel, na ktorom sa autorsky podieľal aj Ryan Tedder z OneRepublic, ukazuje, že spievajúci dôstojník britskej armády nestagnuje. Už jeho predchádzajúci album Moon Landing bol príjemným prekvapením, teraz ponúka chytľavé spojenie svojho typického gitarového pesničkárstva s moderným popovým aranžmánom.

Zaujme aj odkaz na jeho spomínaný najväčší hit - "povedal by som, že si nádherná, ale už som ten verš použil" (Would have said you're beautiful but I've used that line before) - a napokon aj videoklip, ktorý zverejnil 2. februára, ukazuje Blunta v novom svetle. Nachádza sa v ňom na preňho netypickom mieste, v nočnom klube, no kým všetci okolo neho sa bavia, on rozjíma. Nakoniec sa však predsa nechá pozvať do tanca jednou z prítomných dám. Album The Afterlove predstaví spevák tento rok aj na turné. V Británii ho absolvuje ako hlavná hviezda, za oceán sa vypraví ako hosť na koncertoch Eda Sheerana, s ktorým spolupracoval na niektorých skladbách. Európsku časť turné chystá na jeseň, Slovensko zatiaľ nemá v programe.


Z úplne iného súdka - hudobne i vizuálne - je novinka britského elektronického dua Goldfrapp. Vo videoklipe piesni Anymore sa speváčka Alison Goldfrapp a niekoľko tanečníc nachádzajú na ostrove Fuerteventura (Kanárske ostrovy), kde môžete nájsť veľké, slnkom zaliate pieskové plochy v kontraste s tmavými a drsnými sopečnými horninami. Videoklip plný atmosféry a zvláštnej ženskej estetiky skvele dopĺňa chytľavú tanečnú hymnu, ktorá je prvou ochutnávkou albumu Silver Eye. Skupina ho plánuje vydať 31. marca a bude obsahovať desať skladieb. Nahrávali ich v Dallase a Londýne, produkčne sa na albume podieľali John Congleton alebo Haxan Cloak.


Twenty One Pilots patria medzi najúspešnejšie kapely súčasnosti, v rebríčku najpredávanejších interpretov roka 2016 im patrí celosvetovo šieste miesto a v USA majú dokonca najpredávanejší vinyl roka. K úspechu im nepochybne dopomohla skladba Heathens zo soundtracku filmu Jednotka samovrahov, ktorej videoklip má od júna vyše 628 miliónov prehratí. Pravdepodobne vďaka tejto skladbe spoznala duo aj väčšina ľudí na Slovensku.

Tvorba Twenty One Pilots je originálnym mixom rapu, indie popu, rocku aj elektroniky. Svoju výnimočnosť dokazujú aj v singli Heavydirtysoul, v ktorom sa spája raketový flow v rýchlom, "nehip-hopovom" tempe s chytľavým elektro-rockovo-popovým refrénom. Nejde však o novinku, hoci videoklip predstavili až teraz, skladba vyšla na albume Blurryface z roku 2015, ktorý ich vďaka úspešným singlom ako Stressed Out a Ride katapultoval medzi hudobnú špičku. Svoje úspechy môžu potvrdiť zajtra na udeľovaní najprestížnejších hudobných cien Grammy, kde sú nominovaní v piatich kategóriách, a potom už budú fanúšikovia s napätím očakávať nový materiál.


Svoj ostatný album Walls pripomína novým klipom skupina Kings of Leon. V mysterióznom vizuáli k piesni Reverend sa predstavili mladé ženy i starší muž so záhadným zariadením z videa ku skladbe Waste A Moment, na ktorý nadväzuje aj videoklip Find Me. V novinke si zahrali aj členovia kapely, ktorých spolu s políciou a tímom vedcov zalarmuje pád neznámeho predmetu z oblohy na zem. Oplatí sa pozrieť si všetky tri spomínané videá, keďže tvoria navzájom prepojený celok.


Americká rocková kapela Papa Roach zverejnila videoklip k piesni Crooked Teeth. V novinke použila zábery z koncertov, o réžiu sa postaral Bryson Roatch. Skladba sa bude nachádzať na očakávanom albume, ktorý skupina plánuje vydať tento rok. Názov ani dátum vydania zatiaľ nie sú známe. Muzikanti novinku nahrávali v štúdiu Steakhouse v Los Angeles.


Škótska rocková kapela The Jesus and Mary Chain predstavila skladbu Always Sad, ku ktorej včera ponúkla aj jednoduchý videoklip zložený z rôznych fotografií a vizuálov. Novinka je ďalšou ukážkou z očakávanej štúdiovky Damage And Joy, ktorú je ich prvou od roku 1998. Nahrávka, z ktorej už skôr predstavili singel Amputation, sa dostane na trh 24. marca. Album bude obsahovať celkovo štrnásť skladieb. O ich produkciu sa postaral anglický hudobník Youth, ktorý sa na albume podieľal aj ako basgitarista. Na štúdiovke spolupracoval aj bývalý člen formácie, basgitarista Phil King.


V prípade novinky kapely Jamiroquai síce ide o pohyblivé obrázky, slučka s jazdou po americkej ceste ale samozrejme nie je oficiálnym videoklipom. Napriek tomu sme skladbu s názvom Cloud 9 do nášho výberu zaradili. Ide o druhú ukážku z pripravovaného albumu Automaton, ktorý formácia plánuje vydať 31. marca. Prvým singlom sa stala titulná pieseň, ktorú predstavili koncom januára priamo s videoklipom. Štúdiovka bude obsahovať celkovo dvanásť piesní. Skupina k novinke absolvuje turné, v rámci ktorého sa predstaví aj na českom festivale Colours of Ostrava.

Prečítajte si: VIDEO: Epický návrat Jamiroquai vás postaví zo stoličky a prenesie do budúcnosti 

Aktualizácia (23.2.2017): Už je vonku aj videoklip, nech sa páči.


A teraz niečo úplne iné. Stormzy je meno jedného z najnádejnejších raperov na súčasnej britskej scéne, ktorý už o dva týždne vydá svoj debutový album Gang Signs & Prayer. 23-ročný rodák z Londýna je reprezentantom originálneho britského štýlu grime, v ktorého základoch sú okrem rapu aj prvky pôvodných britských elektronických klubových žánrov ako dubstep, UK garage či jungle. Grime v posledných rokoch expandoval do mainstreamu a zbiera rôzne ocenenia. Jedným z nich je prestížna cena Mercury Prize, ktorú vlani získal Skepta. Žáner sa však začal vyvíjať vo východnom Londýne už na začiatku nultých rokov a jeho najznámejšími reprezentantmi sú Dizzee Rascal a Wiley. A zatiaľ čo Wiley je považovaný za krstného otca grime-u, ktorý avizoval, že jeho nový album - príznačne nazvaný Godfather - je jeho posledným, o Stormzym sa hovorí ako o nastupujúcom kráľovi.

Jeho civilné meno je Michael Omari, pochádza z Londýna a v rokoch 2014 a 2015 zvíťazil v žánrovej grime kategórii na rešpektovaných cenách MOBO Awards. V prestížnej ankete BBC Sound Of 2015, ktorá oznamuje najväčšie nové nádeje pre nadchádzajúci rok, sa Stormzy dostal do najlepšej päťky. Zatiaľ najvýraznejši komerčný úspech zaznamenal so singlom Shut Up, s ktorým prenikol do britskej Top 10. Na debutovom albume, ktorý ho má potvrdiť ako nového vládcu ostrovného rapu, spolupracoval s producentom Fraserom T. Smithom (Adele, Sam Smith, Kano, Ellie Goulding, Plan B...) a do štúdia si pozval aj niekoľko dôležitých kolegov. Na platni sa tak objavia aj jeho krajania Wretch 32 a MNEK alebo speváčka Kehlani známa z vyššie spomínaného soundtracku Suicide Squad.


Na záver trochu zjemníme, aj keď pri hip-hope zostaneme. Na druhej strane Atlantického oceánu totiž už dávnejšie platí, že na rapovej scéne sa čoraz viac sa do popredia dostávajú umelci, ktorí okrem chŕlenia rýmov vedia aj spievať a hrať na hudobné nástroje. Jedným z najžiarivejších príkladov búrania žánrových hraníc je Chance The Rapper. Minulý rok vydal svoj tretí mixtape Coloring Book, na ktorom predstavil unikátne spojenie rapu a gospelu. Na umelca, ktorý ešte nemá na konte oficiálny albumový debut, je jeho tvorba neuveriteľne vyzretá a už teraz má zástup fanúšikov medzi rešpektovanými umelcami.

Dôkazom jeho kvalít sú aj nominácie na Grammy v piatich kategóriách, pričom je vôbec prvým interpretom, ktorý môže získať cenu Najlepší rapový album za digitálne vydaný mixtape. Pár dní pred očakávaným galavečerom zverejnil milý videoklip ku klavírnej balade Same Drugs, v ktorom mu pri klavíri robí spoločnosť veľká bábka. Do podmanivej a skvele vygradovanej skladby svojím hlasom prispeli aj Eryn Allen Kane, Yebba, John Legend, Francis Starlite, Macie Stewart a Chicago Children's Choir.


Ďalšie aktuálne videoklipy:

Mariah Carey si lieči zlomené srdce. V novom klipe spálila svadobné šaty

"Bradáči" Depeche Mode aj v temnom klipe ukázali zmysel pre humor

Tak divoká, nespútaná a sexi ešte nebola. Lady Gaga prekvapila i do tretice

Text: Patrik Marflák + SITA
Foto: Youtube (Goldfrapp - Anymore)

Súvisiaci interpreti: Goldfrapp, James Blunt