Areál Pohody sa už vyprázdňuje a ľudia odchádzajú domov plní zážitkov. Spokojní sú aj organizátori - festival prebehol bez problémov, prialo mu počasie a plnili sa hudobné sny. Sobotné finále patrilo austrálskemu hudobnému hypnotizérovi Nickovi Caveovi, ktorý sa spolu s Atoms for Peace zaradil k tomu najlepšiemu, čo organizátori na Slovensko priniesli.

11:30

Riaditeľ festivalu Michal Kaščák dnes dopoludnia na tlačovej konferencii zhodnotil sedemnástu Pohodu ako "veľmi, silný, silný, silný ročník". Nielen z umeleckého hľadiska, ale aj v rámci organizácie, kde podľa neho všetko fungovalo mimoriadne hladko. Ocenil prácu celého tímu aj dobrovoľníkov, vďaka ktorým bolo podľa neho počas troch dní veľmi často vo vysielačkách až podozrivo ticho.

"To bol jeden z najsilnejších pocitov, pretože vysielačku mám stále pri sebe a znamenalo to, že jednotlivé tímy si robia natoľko dobre svoju prácu, že nemusíme stále niekoho niekam posielať, niečo konzultovať či riešiť. Niekedy to boli tak dlhé obdobia, že ja sám som hovoril do vysielačky 'test, haló, počujete ma?'. Najskôr to bolo zvláštne a mal som pochybnosti, či niekto nenecháva nejaký problém len tak, ale keď som obchádzal festival, tak som videl, že to ticho bolo z iného dôvodu," prezradil Kaščák a dodal, že ani od interpretov sa tento rok nestretol s jedinou negatívnou poznámkou, práve naopak. "Niekedy za mnou v Artist Village prišlo aj päť kapiel naraz a chválili náš festival, niektorým to už bolo trápne stále nám hovoriť toľké superlatívy, ale tieto úprimné, spontánne reakcie sú presne to, čo počas jeho priebehu potrebujeme počuť, je to skvelý pocit."

Pohode tento rok prialo počasie, v piatok sa objavili aj prehánky, no chladnejšie teploty bolo rozhodne príjemnejšie ako vlaňajšie horúčavy. Počasie malo pozitívny vplyv aj na štatistiky festivalovej zdravotníckej služby. Počas prvých dvoch bolo ošetrených približne 300 ľudí, z toho piatich museli previezť do nemocnice. Ako informoval organizátor zdravotníckeho manažmentu Kamil Kučerka, väčšina ľudí trpela bolesťou hlavy, brucha, problémy narobili aj uštipnutia hmyzom či tržné rany. Nižší počet ľudí, ktorí vyhľadávajú pomoc zdravotníkov, je podľa Kučerku spôsobený práve nie príliš horúcim počasím. Najčastejším problémom na Pohode býva totiž úpal. Pre porovnanie: na rakúskom festivale Nova Rock bolo tento rok pri dvojnásobne vyššom počte návštevníkov zdravotne ošetrených vyše 3000 ľudí.

Fotoreporty z Pohody 2013

1:05 (nedeľa)

Vyše 100-minútový koncert, ktorý v slovenskej premiére odohral Nick Cave s kapelou Bad Seeds, bol dokonalým zavŕšením sobotného programu. Pohoda privítala kráľa rock'n'rollových zvierat, ktorého charizma rastie s vekom. V rebríčku najšialenejších frontmanov festivalu sa Cave o chlp dostáva pred Yorkea a koncert samotný sa, rovnako ako včera Atoms for Peace, veľkými písmenami zapíše do histórie Pohody.

Reportáž: Nick Cave na Pohode: Temný a očarujúci vrchol číslo dva

Nick Cave, Pohoda 2013 Zdroj: SITA/Jozef JakubčoNick Cave na Pohode (SITA/Jozef Jakubčo) - viac fotiek zo sobotného večera a noci

19:20

Na Pohode je už pravidlom, že vystúpi viac domácich interpretov, ako je uvedených v programe. Slovenské kapely a projekty si pozývajú špeciálnych hostí a práve takto sa na festivale ocitla aj speváčka Anna Veselovská známa z Hlasu Česko Slovenska. Pár skladieb z nedávno vydaného debutového albumu 10 rozdielov predviedla v rámci vystúpenia mládežníckeho orchestra Virtuoso na jednom v detskom parku.

Z neohlásených návštev nehudobných osobností najviac zarezonovala diskusia s Róbertom Bezákom, na ktorú prišla aj bývalá premiérka Iveta Radičová. Prekvapením bola aj účasť hokejistov Michala Handzuša a Dominika Graňáka, ktorí počas diskusie s Karlom Schwarzenbergom zdvihli nad hlavu vtipné imitácie prestížnych trofejí, ktoré tento rok získali so svojimi tímami - od organizátorov dostali Stenly Kap a ruský poldecový Kubok Gagarin.

Medzi kapelami je rekordérom v počte špeciálnych hostí tento rok jednoznačne jedna z najpopulárnejších slovenských festivalových skupín Vidiek. Na hlavnom pódiu počas svojho koncertu privítala množstvo hostí vrátane kapiel Puding Pani Elvisovej, Hex, dychového súboru Vistučanka a ďalších. S Jankom Kuricom si zaspieval aj šéf Pohody Michal Kaščák, ktorý je tento rok mimoriadne koncertne aktívny - už vo štvrtok sa ukázal ako hosť na koncerte Pražského výběru.

V najsilnejšej hodinke slovenskej hudby na tomto ročníku (od 15:00 do 16:00) hrali okrem Vidieka aj Purist, ktorí si minulý týždeň zahrali ako prvá slovenská kapela na poľskom festivale Heineken Open'er, a Sounds Like This Tomáša Slobodu. Kvarteto odohralo silný koncert postavený na skladbách z jedného z najlepších albumov roka 2012 - Chobotnica.

"Mysleli jsme, že spolu máme románek, ale bylo to spíš leporelo." - Kato z Prago Union rapuje filozoficky-humorne o vzťahoch a o živote a dokazuje, že hip-hop môže byť zároveň zábavný aj inteligentný. Z našej scény má k nemu najbližšie Vec, ktorý dohral pred pár minútami. Pohoda nie je o preferovaní či zatracovaní určitých hudobných žánrov, prvoradá je originalita a kvalita.

Pozrite si fotoreport: Krásna sobota na Pohode

Pohoda 2013 Zdroj: Marko Erdv sobotu sa na túto atrakciu osmelili aj ženy Zdroj: Marko ErdJanko Kuric a Michal Kaščák, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdNávod na použitie, obľúbená atrakcia, Janko Kuric a Mišo Kaščák - viac fotiek

15:10

Kanadská dychovka znie ako oxymoron, ale The Lemon Bucket Orchestra hrajú akoby boli z Balkánu. Ideálny koncert na letné festivalové poobedie - slnko svieti, ľudia pod pódiom sa usmievajú od ucha k uchu a chvíľami do tanca, inokedy do srdca im hrá poctivá muzika, ktorá nepotrebuje byť v rebríčkoch predajnosti ani v rádiách, aby ostala živá.

Na konci koncertu celá 15-členná banda zišla z pódia doprostred davu, kde za veľkých ovácií odohrala dychovkový cover tanečného hitu Satisfaction od Bennyho Benassiho a momentálne sa ďalej hrajúca a obklopená desiatkami fanúšikov presúva areálom ktovie až kam. Skvelých Kanaďanov si budú môcť vychutnať aj nefestivaloví Trenčania, zajtra o 16:00 zahrajú na Mierovom námestí.

11:20 (Superkoncert Atoms for Peace)

Návštevníkov Pohody dnes ráno na rozdiel od piatka vytiahlo zo stanov slnko, podľa predpovedí máme pred sebou najkrajší deň festivalu. Krásna bola aj včerajšia noc, po spomenutom koncerte Tonyho Allena prilákali pod pódiá najviac ľudí čerstvý objav britskej scény Django Django (nominanti na prestížnu Mercury Prize) a najmä hlavná hviezda festivalu - superkapela Atoms for Peace. Thom Yorke z Radiohead s geniálnym producentom Nigelom Godrichom a basgitaristom Red Hot Chili Peppers Michaelom "Flea" Balzarym, ktorých dopĺňa dvojica bubeníkov/perkusionistov Joey Waronker (R.E.M., Beck) a Mauro Refosco (Forro in the Dark), odohrali takmer dvojhodinový koncert, ktorý sa zapíše do histórie Pohody.

Nielen preto, že skupina odohrala jediný koncert v strednej Európe na východ od Nemecka práve na Slovensku (zriedkavý to jav), ale najmä vďaka famóznemu výkonu a elektrizujúcej atmosfére, ktorej, na rozdiel od štvrtkového vystúpenia The Smashing Pumpkins, výrazne pomohlo skvelé nazvučenie. Určite sa aj v tomto prípade nájdu takí, ktorí sa na ťažkom koncerte nudili, no fanúšikovia, pre ktorých sú najvyššími kritériami pri hodnotení hudby inovatívnosť, originalita a autentickosť prejavu, sotva mohli byť sklamaní. Atoms for Peace priniesli v piatok v noci na festival energiu, ktorá nestrieka na všetky strany od začiatku do konca. Po celý čas však cítite, ako buble pod povrchom a v najsilnejších momentoch ju na vás vychrlia ako sopka. Moje osobné vrcholy: Ingenue so skvelými harmóniami klavíra a basy, Stuck Together Pieces, Harrowdown Hill s eruptívnym záverom, Rabbit In Your Headlights, Paperback Writer (Radiohead cover).

Prečítajte si podrobnejšiu reportáž z piatka od Michaely Kučovej

PS: Tanečnú choreografiu z videoklipu Ingenue nakoniec fanúšikovia kapele nepredviedli, ale hviezdy Thom Yorke a Flea neskrývali nadšenie z publika Pohody a ich ďakovné slová a gestá pred odchodom z pódia vyzerali úprimne. Snáď títo dvaja neboli na Slovensku naposledy. O Radiohead sa Michal Kaščák pokúša každý rok a po včerajšku to začína byť reálnejšie ako kedykoľvek predtým.

9:00 (sobota)

Fotogalérie z piatkovej Pohody nájdete TU a TU

Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdKate Nash, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdFlea, Atoms for Peace, Pohoda 2013 Zdroj: Marko Erd
Fanúšikovia, Kate Nash, Flea z Atoms for Peace - viac fotiek

22:02

Skvelé muzikantské majstrovstvo a čistá radosť z hudby, ktorá je tanečná a zároveň sofistikovaná. Boli to práve nahrávky Tonyho Allena, pri ktorých počúvaní sa začal rodiť album Amok skupiny Atoms for Peace. Hypnotické groovy čerpajúce z tradícií africkej hudby, ale aj amerického jazzu a funku rozhýbali tisícky ľudí a dlhočizný potlesk ešte stále trvá. Ak niekto legendu afrobeatu považuje za béčkovú festivalovú hviezdu, tak o hudbe naozaj veľa nevie...

20:20

Niekto si pri pohľade na program Pohody môže povedať: "To sú čo za kapely, nič z toho nepoznám." Napriek tomu označovať ju za alternatívny festival je scestné, tie najväčšie mená sú (samozrejme v medziach rozpočtu) európskym festivalovým mainstreamom. A dá sa tu počuť aj rádiový mainstream - nielen u stánkarov a pri atrakciách, ale aj na nečakaných miestach. Ako napríklad pri jednom z dvoch klavírov, ktoré sú v areáli umiestnené a ktokoľvek si môže zahrať. Pred necelou hodinkou sa štyria mladíci rozhodli, že preferencie Michala Kaščáka, ktorý sa viackrát vyjadril, že IMT Smile si na Pohode nikdy nezahrá, budú ignorovať. Počas podarenej interpretácie hitu Nepoznám ich obklopila asi päťdesiatka ľudí, mnohí z nich spievali s nimi. Pohoda nie je festival bez vlastného názoru a vkusu, ale návštevníkom to môže byť jedno, sú slobodní.

V tom istom čase hrala na pódiu výborný koncert indie-rocková kapela Bloc Party (v podstate aj indie je už mainstream, hlavne na Britských ostrovoch). Jednu zo svojich skladieb v závere setu začala časťou megahitu We Found Love od Rihanny a Calvina Harrisa. Fanúšikov to nijak nerozladilo, skôr naopak. A Red Hot Chili Peppers? Kapelu, ktorá je pre Pohodu pridrahá, som počul včera aj dnes na rovnakom mieste - pri prechádzaní okolo atrakcie Roller Disco (plocha na kolieskové korčuľovanie s dídžejom). Popevok "Music is my aeroplane, it's my aeroplane" (Hudba je moje lietadlo) sa k Pohode hodí, hoci RHCP tiež už dávno nie sú alternatívou. Jedného z členov kapely - basáka Michaela "Flea" Balzaryho, však uvidíme v noci s Atoms for Peace a to už alternatíva bude. Tá najaktuálnejšia z roku 2013.

Pozrite si fotky z druhého dňa Pohody

Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdMilan Lasica, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdPohoda 2013 Zdroj: Marko Erd

19:27

Prinášame sľúbené výroky Billyho Corgana (The Smashing Pumpkins) na včerajšej tlačovke:

"Všetka rocková hudba už bola spravená pred nami. Vždy sme vedeli, že hudobne nikdy nebudeme lepší ako Led Zeppelin, Black Sabbath alebo Queen. Preto sme si povedali, že to môžeme len oslavovať a súčasne si z toho robiť srandu... Pre mňa je rock'n'roll neustála hra s nápadmi a dojmami, ktoré vyvolávajú. Namiesto budovania popularity radšej 'štuchám' do predstáv ľudí o hudbe, pretože je to pre mňa jediné, čo sa dnes dá ešte v rock'n'rolle robiť."

"Rock'n'roll je skvelý, ale zároveň je veľmi hlúpy. Nie preto, že by boli hlúpe kapely alebo fanúšikovia, je to kvôli hudobnému biznisu, ktorý neustále požaduje, aby ľudia pre úspech robili hlúpe veci - ten správny účes, ten správny blbý song alebo video. Tento biznis dnes už nie je o najlepších kapelách, ktoré robia najlepšiu hudbu. V rock'n'rolle je viac zlej hudby ako dobrej."

"Bežných ľudí vždy priťahuje to, čo je pre nich známe, no úlohou umelca je tvoriť a nájsť niečo neznáme. Súčasné umenie a najmä pop music v tomto pripomína hada, ktorý si žerie vlastný chvost. Pop vždy smeruje k priemernosti, pretože tam je najviac ľudí, ale koľko potrebujeme nových songov o tom, ako ideme na párty? Keď niekto vytvorí niečo naozaj krásne a nové, musí prekonať počiatočné pochybnosti. Tú silu musí nájsť v sebe samom a v malej komunite, ale súčasní umelci už túto možnosť takmer nemajú. Neviem si predstaviť, že by mladá kapela bola 2-3 roky izolovaná ako my koncom 80. rokov, aby si vybudovala svoj zvuk, texty a postoje predtým, než sa odprezentuje svetu. Každý dáva svoju hudbu von okamžite. Nejaký bloger o tom napíše, že je to skvelé, a hovoria si, 'dokázali sme to'. Ale toto ich nenaučí nič o tom, ako fungovať v reálnom svete."

18:00

Kapela odišla z pódia a ľudia ešte spievajú. Para po niekoľkých rokoch opäť na hlavnom pódiu zožala obrovský úspech. Lasky koncert hrdinsky odspieval napriek bolestivému zraneniu ruky.

16:55

Riaditeľ Pohody Michal Kaščák na tlačovej konferencii potvrdil, že návštevnosť bude na tomto ročníku vyššia ako minulý rok, no v predaji sú stále posledné lístky. V areáli je už takmer 30-tisíc ľudí, vo štvrtok bol festival zaplnený z viac než dvoch tretín (medzi 20- a 25-tisíc ľudí). Oproti minulosti narástol počet návštevníkov zo zahraničia. Podľa Kaščáka prišli kvôli kapelám, ktorých vystúpenia sú tento rok v Európe vzácne (najmä Atoms for Peace, o ktorých sme v tejto súvislosti písali už pred festivalom). Druhým dôvodom je každoročne sa zlepšujúce renomé Pohody na európskej festivalovej mape.

Kaščák rozprával aj o novinke v zákulisí, ktorou je spoločný oddelený priestor pre všetkých vystupujúcich umelcov - Artist Village. Okrem možnosti stretnúť sa v príjemnom prostredí v tesnej blízkosti areálu oceňujú aj ponuku dopravných prostriedkov. Veľkým hitom sú najmä bicykle, ktorými sa hudobníci premávajú po areáli. Vyjadril sa tiež k slabšiemu zvuku počas koncertu The Smashing Pumpkins, pričom vyvrátil možné špekulácie o regulácii hluku vzhľadom na to, že piatok je pracovný deň a koncerty z hlavného pódia je počuť aj v Trenčíne. Podľa neho bol za hlasitosť koncertu (tak ako v prípade všetkých veľkých kapiel) zodpovedný zvukár samotnej kapely.

14:30

Stovky návštevníkov festivalu práve vo dvojiciach nacvičujú bláznivú choreografiu z videoklipu Ingenue od Atoms for Peace. Večer pred koncertom ju predvedú a prekvapia Thoma Yorkea. Ten bude natoľko dojatý, že na budúci rok príde aj s Radiohead... Dobrý ideálny scenár, no nie?


13:06

Chalan v tričku Meshuggah sleduje komorný koncert starej hudby v podaní súboru Solamente Naturali. Aj to je jeden z paradoxov Pohody. A možno len na niekoho čakal, ale vzhľadom na to, že išlo o krásny koncert, je veľká šanca, že si ho užil. Hudba 17. a 18. storočia zahraná na autentických dobových nástrojoch dohrala, na hlavnom pódiu začína "hot jazz" v podaní Bratislava Hot Serenaders s Milanom Lasicom a Ondřejom Havelkom. Piatkové cestovanie v čase vyvrcholí v noci dvojhodinovým koncertom superkapely Atoms for Peace, ktorá ukáže svoj pohľad na budúcnosť hudby. Doobedný dážď netrval dlho, posledná hodinka je celkom slnečná. 

10:45

Ideálne festivalové počasie je minulosťou, nad letiskom je od rána zamračené, počas dňa sa očakávajú prehánky, prší aj teraz. Podľa SHMÚ by poobede malo byť v Trenčíne zrážok ešte viac.

10:30 (Trochu nudní The Smashing Pumpkins)

"Dobrý koncert, ale nudný," tak sa vyjadrili viacerí návštevníci na margo vystúpenia americkej kapely The Smashing Pumpkins, ktorá svojou hudbou aj prístupom stelesňuje význam slova alternatíva. Na Pohodu sa tento typ kapely dokonale hodí, no napriek množstvu fanúšikov, ktorí prišli na festival práve kvôli bande Billyho Corgana, atmosféra bola po celý čas pomerne vlažná, bez výraznejších vrcholov. Príčinou mohol byť aj nevýrazný, na rockový koncert príliš tichý zvuk.

Špecifikom festivalových vystúpení je, že sa v publiku stretnú ľudia s najrôznejším vzťahom ku kapele, od tých, ktorí ju počúvajú 20 rokov, cez takých, ktorí poznajú pár pesničiek, až po ľudí, ktorým je úplne ukradnutá. Vo vzácnom prípade kapela strhne väčšinu návštevníkov (v minulosti Pohody napr. Portishead či The xx), koncert štvrtkového headlinera však k takýmto výnimočným momentom nepatril. Koncert si však určite užili skalní pod pódiom, odzneli staré hity ako Disarm, Tonight TonightBullet with Butterfly Wings či Ava Adore, kapela však vynechala azda najznámejšiu pieseň 1979. Prechodom k novšej tvorbe z albumu Oceania (2012) bola coververzia Space Oddity od Davida Bowieho. Nové skladby sa v playliste nestratili, mojím favoritom pred koncertom bola skladba Pale Horse a ostáva ním aj naďalej.

The Smashing Pumpkins, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdBasgitaristka The Smashing Pumpkins Nicole Fiorentino - viac fotiek zo štvrtka

Na nudu sa fanúšikovia rozhodne nemohli sťažovať pri koncertoch N.O.H.A. a Major Lazer. Megažúr v ich podaní pripomenul nedávne vystúpenie Wyclefa Jeana v Bratislave (takisto odznela hip-hopová klasika Jump Around a časť kultovky Smells Like Teen Spirit), no v prípade partičky okolo svetovej producentskej hviezdy menom Diplo sa diskotéka namiesto koncertu na rozdiel od Wyclefa dala očakávať. Tanečné tracky s prvkami dancehallu, dubstepu ale aj popu miešali v šialenom tempe a s publikom si robili, čo sa im zachcelo - bola to najväčšia šou štvrtkového programu, ktorá na rozdiel od Corgana a spol. strhla všetkých prítomných. S publikom to vedia aj britskí Kaiser Chiefs, frontman Ricky Wilson však viac zaujal pohybom po pódiu aj mimo neho ako speváckym výkonom.

Jeden z najlepších koncertov odohrala česká legenda Pražský výběr. Spevák Michael Kocáb na jeho začiatku vyliezol z rakvy v strede pódia, no od koncertu hudobných zombíkov mal ich teatrálny rockový kabaret ďaleko. Napriek technickému problému s klávesami v úvodných dvoch skladbách hrali postarší páni s obdivuhodným nasadením, odzneli undergroundové klasiky ako Pražákům je hej, S.O.S.Papíry straší, Člověk bez talentu či Tyhle řeči znám. Predstavilo sa aj viacero hostí - speváčka Iva Pazderková, Jana Kratochvílová, Braňo Jobus a v jednej skladbe sa na pódiu objavil aj zamaskovaný šéf festivalu Michal Kaščák.

Program hlavného pódia predtým otvoril už spomínaný projekt Slovenské tance Petra Breinera vo svetovej premiére v podaní Gyorského filharmonického orchestra. Rodák z Humenného ju zložil na základe motívov šestnástich ľudových piesní. Vyznávači folklóru v jednotlivých častiach určite spoznali piesne Píšťalôčka moja, Kvitne drobná ďatelinka, Na Kráľovej holi, Vravela mi moja mati, či východniarske Ej Zalužicko poľo, Dzifče počarovne, Šaľena ja bula, Na Košickej turni či Kapura, kapura. Samotný autor, ktorý orchester dirigoval, veľmi ocenil ústretovosť organizátorov uviesť na festivale Slovenské tance v kompletnej podobe. U tisícov prevažne mladých divákov mal projekt veľký úspech. (pm, TASR)
     
9:20 (piatok)

Pozrite si fotoreport zo štvrtkovej Pohody

Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdKaiser Chiefs, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdMajor Lazer, Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdFanúšikovia na koncerte, Kaiser Chiefs, Major Lazer - viac fotiek

22:45

Prešlo pár hodín a areál sa zaplnil. Väčšina návštevníkov prišla na festival už dnes a pod pódiami to napriek výraznému ochladeniu poriadne žije. Polemic aj Pražský výběr hrali súčasne, no tešili sa niekoľkotisícovému publiku. Britskí indie-rockeri Kaiser Chiefs majú teraz pod hlavným pódiom odhadom vyše 10-tisícový dav. Viaceré dnešné koncerty sú na festivalové pomery nadštandardne dlhé, Slovenské tance aj vyššie zmienené legendy slovenského ska a českého rocku mali štedrých 90 minút.

Rovnako dlho budú dnes hrať aj The Smashing Pumpkins. O pol deviatej sa konala tlačová konferencia s lídrom a mozgom kapely Billym Corganom, ktorý pôsobil veľmi otvorene a priateľsky, no zároveň nezostal nič dlžný svojej povesti podivína a čiernej ovce rockovej scény. Počas vyše 20-minútového stretnutia s novinármi rozprával najmä o sebe, ale aj o tom, čo je najväčším problémom dnešných kapiel. Niekoľko zaujímavých výrokov, ktoré z jeho úst odzneli, prinesieme zajtra.

19:42

Pohoda nie je festival pre ľudí s úzko vyhraneným vkusom, ktorí nepočúvajú nič iné, len to svoje. Je však rajom pre tých, ktorí radi objavujú. Svojím žánrovým rozsahom je extrémna a zároveň edukatívna.

Krásne to dokumentujú hneď prvé štvrtkové mená. The Bots v 18 rokoch hrajú tisíce kilometrov od domova za doprovodu mamy-manažérky svoj zbesilý a surový punk. Z ich koncertu, ktorý nemal hlavu ani pätu, ale nakazil celé publikom dávkou mladíckej energie, sa fanúšikovia presunuli rovno do sveta klasicky zhudobneného slovenského folklóru. Peter Breiner žije a pôsobí v USA, no tam sa na jednom podujatí s miestnymi The Bots zrejme nikdy nestretne. Jeho projekt Slovenské tance v interpretácii maďarských hudobníkov z Gyorského filharmonického orchestra znie nádherne a je dôkazom, že všetci, ktorí si myslia, že Pohoda je len o neviazanej zábave, sa hlboko mýlia.

18:00 (štvrtok)

Dnes o 18:00 začal hudobný program festivalu Pohoda. Odštartovali ho súčasne americká tínedžerská senzácia The Bots a bratislavská formácia AMO & Band. Hlavnými hviezdami dnešného večera sú americkí rockeri The Smashing Pumpkins, ktorí vystúpia až po polnoci, britská gitarovka Kaiser Chiefs a eklektický elektronicko-dancehallový projekt Major Lazer svetoznámeho producenta Dipla, ktorý v noci vystúpi aj v samostatnom dídžejskom sete. Z českej a slovenskej scény sa predstavia okrem AMO aj Pražský výběr, Polemic či svetová premiéra projektu Slovenské tance Petra Breinera, ktorý spojí ľudovú hudbu a klasiku s modernými vizuálnymi a interaktívnymi prvky pre technologických nadšencov.

Areál sa rýchlo zapĺňa, štvrtok je vďaka silnému programu už definitívne plnohodnotným festivalovým dňom. Parkovisko sa dnes otvorilo o 11:00, brány festivalového areálu o 14:00. Dopravná situácia je zatiaľ pokojná, podľa trenčianskej polície neboli v súvislosti s festivalom zaznamenané dopravné nehody. Hlavnými ťahmi cez Trenčín a v jeho okolí prejdú vodiči bez problémov. Väčší nával áut sa očakáva až vo večerných hodinách, vodiči by mali byť pri jazde opatrní aj kvôli zvýšenému počtu chodcov, ktorí sa pohybujú po cestách smerom na trenčianske letisko.

Počasie je priam ideálne pre letný festival na otvorenej ploche, slnko občas vykúka spoza mrakov a príjemne pofukuje. Počas celého festivalu by mala byť teplota do 25 °C, takže sa nezopakujú extrémne horúčavy z predošlých ročníkov. Treba sa však pripraviť na chladnejšie noci, nadránom teploty klesnú až pod 10 °C. V piatok popoludní možno podľa SHMÚ očakávať prehánky a dážď, riziko búrok je však pre túto oblasť nízke.

Najlacnejšie lístky na Pohodu 2014 sú už predané

Niečo vyše hodiny vydržala limitovaná edícia 999 permanentiek na Bažant Pohodu 2014 za 49 eur. Tohtoročná rýchlosť predaja prekonala aj vlaňajší record. V ponuke sú ešte permanentky za 59 eur, v tejto cene si môžu návštevníci kúpiť priamo na letisku v Pohoda shope 3000 kusov. Vlani sa ich predalo 1080.

Pozrite si prvý fotoreport z Pohody 2013

Pohoda 2013 Zdroj: Marko ErdPohoda 2013 Zdroj: Marko Erd
Pohoda 2013 Zdroj: Marko Erd

Autor: Patrik Marflák
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds