Viac než plodné dva týždne má za sebou festival Bažant Pohoda. Najväčším menom boli minulý týždeň juhoafrickí Die Antwoord, medzitým pribudlo niekoľko ďalších zaujímavých interpretov a dnes ráno program obohatila výnimočná sesterská dvojica CocoRosie, ktorej slovenská premiéra bude určite patriť k vrcholom festivalu.

Silným dôvodom, prečo prísť na 19. ročnik Bažant Pohody, sú určite ženy. Okrem Björk a Ibeyi sa v lete na letisku v Trenčíne predstaví aj mladá kapelu z Katalánska Mourn, hip-hopové Brazílčanky z favely Pearls Negras, svetovými médiami ospevovaná londýnska raperka Kate Tempest a práve dnes v lineupe pribudli sestry Bianca "Coco" a Sierra "Rosie" Casadyové, vystupujúce pod názvom CocoRosie.


Magický realizmus v pop music

Líderky žánru, či skôr hnutia, zvaného freak folk vo svojich skladbách miešajú operný spev, harfu, prvky popu aj avantgardné hudobné postupy. Nejde však len o hudbu, ich tvorba je multimediálna a jej súčasťou je aj výtvarné umenie, divadlo, súčasné médiá či tanec. Podľa britského denníka The Independent je veľmi ľahké podľahnúť ich kúzlu, The Guardian zase prirovnal Biancu k Björk a spev Sierry k prejavu Kate Bush. Nevšedné harmónie, kombinácie zvukov a farieb zase kritici nazvali magickým realizmom v populárnej hudbe.

"V roku 2012 si podmanili svojím vystúpením Royal Festival Hall, po ktorom nasledovalo dvojnásobné standing ovation. Počas ich koncertu na Bažant Pohode sa stáť bude už od začiatku, no sme presvedčení, že si vyslúžia prinajmenšom búrlivý potlesk," uvádzajú organizátori Pohody na margo kapely, o ktorej pozvanie na Slovensko sa pokúšali niekoľko rokov. Doteraz však sesterská dvojica našu krajinu obchádzala, pritom v Prahe koncertovala už niekoľkokrát. Na koncerte v roku 2010, na ktorom kapela predstavila album Grey Oceans, bol aj redaktor Hudba.sk, prečítajte si reportáž. Ich vystúpenia sú rovnako surreálne a plné atmosféry ako videoklipy, máme sa na čo tešiť!


Fanúšikov progresívnej elektronickej hudby potešili organizátori Pohody včera, keď potvrdili vystúpenie producenta RL Grime, známeho aj pod pseudonymom Clockwork. V roku 2012 vydal debutové EP s názvom Grapes a už o dva mesiace neskôr sa zviditeľnil remixom skladby Mercy od Kanyeho Westa, ktorý spravil spolu so Salvom. Na Soundcloude si ho vypočulo už vyše sedem miliónov ľudí. Ďalším klubovým hitom sa stal jeho track Trap On Acid. V roku 2013 vydal EP High Beams a koncom minulého roka očakávaný dlhohrajúci debut Void, na ktorom spolupracoval s menami ako Boys Noize, Big Sean a Djemba Djemba.

Ďalšími zverejnenými menami od začiatku marca sú okrem spomenutých aj soulful/liquid-drum&bassová britská kapela Hybrid Minds, kanadský päťnásobný majster sveta v DJingu/turntablisme A-Trak a pestrofarebná americká indie kapela of Montreal.

Prečítajte si viac:

Najnovšie mená Pohody 2015: of Montreal, DJ A-Trak a Kate Tempest

Na Pohode vystúpi jeden z najväčších fenoménov súčasnosti, Die Antwoord


Potvrdení účinkujúci Bažant Pohody 2015:

Björk, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, CocoRosie, of Montreal, Eagles of Death Metal, Ibeyi, Tom Vek, RL Grime, Tiken Jah Fakoly, Kate Tempest, Les Ambassadeurs, Omar Souleyman, Turbowolf, Hybrid Minds, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Mourn, Pearls Negras.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Anton Repka. Viac na www.pohodafestival.sk a www.facebook.com/pohoda.festival. 

Súvisiaci interpreti: Cocorosie