Tridsiatydruhý ročník cien Českej hudobnej akadémie Anděl Coca-Cola 2022 sa uskutoční v sobotu 15. apríla v priestoroch pražského Výstaviska. Odovzdávanie, ktorým bude sprevádzať herec Krištof Bartoš, ponúkne množstvo špeciálnych hudobných čísel. Naživo vystúpi Richard Müller, 7krát3, Lenny, Vypísaná Fixa, Prago Union, 58G a ďalší. Priamy prenos odvysiela od 21:20 ČT1 a YouTube kanál Cien Anděl.

Rovnako ako v uplynulých rokoch bude aj tentoraz udeľovanie Cien Anděl oživené špeciálymi hudobnými číslami, ktorých sa zhostia umelci z radov nominovaných. Svojich zástupcov bude mať tentoraz v programe väčšina hlavných kategórií. "Každým rokom oslavujeme na Cenách Anděl českú hudbu v celej jej šírke a oceňujeme tých, ktorých nahrávky v danom roku vyhodnotila Česká hudobná akadémia ako tie najvydarenejšie. Zároveň je naším cieľom predstaviť túto tvorbu verejnosti atraktívnou formou a venovať čo najviac priestoru tým, ktorým tento večer patrí - samotným hudobníkom," uvádza producentka Cien Anděl Lucka Hájková.

S ohľadom na počty nominácií sú favoritmi tohtoročných cien po Miro Žbirkovi, ktorý je in memoriam nominovaný v štyroch kategóriách, spevák 7krát3 a kapela Vypsaná Fixa s tromi nomináciami alebo Pam Rabbit, ktorá sa vďaka svojmu debutu môže stať tento rok Sólovou interpretkou. Všetci títo hudobníci sa objavia na pódiu minimálne ako vystupujúci a naživo predstavia svoju tvorbu hosťom na pražskom Výstavisku aj divákom pri obrazovkách. Line-up doplní aj Richard Müller, speváčky Lenny a Rozália, 58G alebo Prago Union.

Ceremoniál opäť sľubuje atraktívny zážitok. "Aj tento rok sa snažíme pristúpiť ku každému vystupujúcemu individuálne a vytvoriť pre každú pieseň, ktorá počas večera zaznie, originálny výtvarný koncept. Podoba živých vystúpení, ktorá vznikne iba pre daný večer, bude po odvysielaní zverejnená vo forme živých videoklipov na YouTube kanáli Cien Anděl," približuje art director Matyáš Vorda a dopĺňa: "Stage nám tento rok ponúkne až panoramatický pohľad s dvadsaťpäť metrov dlhou LED obrazovkou a dvoma stovkami šesťdesiatimi inteligentnými svetlami."

Ceny Anděl 2022 Zdroj: PR / Ceny Anděl

Celkovo tento rok akademici v hlasovaní o Cenách Anděl rozhodovali o najlepších nahrávkach vydaných v roku 2022 v štrnástich hlavných aj žánrových kategóriách a o novom laureátovi Siene slávy. Okrem poslednej spomínanej kategórie sa hlasovalo trojkolovým systémom. Do Siene slávy bude tradične uvedená osobnosť, ktorá nazbierala od akademikov najviac hlasov už v prvom kole. "Hlasovacia účasť je v tomto roku rekordná, čo nás veľmi teší. Radi by sme vyzdvihli činnosť členov Českej hudobnej akadémie, ktorá môže byť pre mnohých neviditeľná, ale Anděl je odborným ocenením a bez akademikov by sa skrátka nezaobišiel," dopĺňa Honza Vedral, predseda ČHA.

Už štvrtým rokom je súčasťou Cien Anděl multižánrová cena popularity nazvaná Coca-Cola cena fanúšikov. Hlasovať o jej víťazovi, zvolenom zo všetkých nominovaných naprieč kategóriami, môže verejnosť do 9. apríla. Titulárny partner ročníka, spoločnosť Coca-Cola, podporí výhercu pri tvorbe nového videoklipu a obdaruje aj víťaza Anděla v kategórii Videoklip. Hlavnými mediálnymi partnermi sú aj v tomto roku Česká televízia a Európa 2. Práve Európa 2 v rámci spolupráce venuje víťazovi v kategórii Objav pol milióna korún na programovú a digitálnu kampaň. Ďalšími partnermi ročníka sú už tradične Intergram a OSA.

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 hudobná akadémia. Od roku 1995 sa realizujú pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 ich symbolizuje soška Anděla so šalmajou od sochára Jaroslava Rónu. Usporiadateľom je od roku 2017 spoločnosť Luff Production. Tridsiatydruhý ročník Cien Anděl Coca-Cola 2022 odvysiela 15. apríla v priamom prenose ČT1 a YouTube kanál Cien Anděl. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nikol Klevcovová.