Tohtoročné udeľovanie hudobných cien BRIT Awards ovládla anglická speváčka Dua Lipa. Na konto si pripísala dve trofeje. Jej druhá štúdiovka Future Nostalgia sa stala albumom roka a samotnú interpretku vyhlásili za najlepšiu britskú sólovú umelkyňu.

Dvadsaťpäťročná Londýnčanka počas ďakovnej reči vyzvala premiéra Borisa Johnsona, aby zvýšil platy zdravotníkom pracujúcim počas pandémie v prvej línii, za čo zožala veľký potlesk. Nebolo sa čomu čudovať, keďže v hľadisku sa nachádzalo 2500 kľúčových pracovníkov a ich hostí. Vstupenky dostali ako prejav vďaky za ich prácu. Spolupatričnosť vyjadrili organizátori v symbolickej rovine aj v rámci samotných ocenení. Každému víťazovi venovali po dve sošky, pričom jednu majú venovať niekomu, na kom im záleží.

Dua Lipa sa okrem preberania cien na pódiu objavila aj ako jedna z účinkujúcich. V energickej šou plnej tanečníc a tanečníkov predstavila v kostýme s motívom vlajky Veľkej Británie medley skladieb z oceneného albumu Future Nostalgia.


Britskou skupinou roka sa stala formácia Little Mix. Dievčenské trio v príhovore upozornilo na sexizmus, mužskú dominanciu a nedostatočnú rozmanitosť v britskom popovom biznise, v ktorom podľa nich nie je jednoduché byť ženou. "Skutočnosť, že pred nami túto cenu nikdy nezískala dievčenská skupina, je toho dôkazom," povedala Jade Thirlwall. "Takže táto cena nie je len pre nás, ale aj pre Spice Girls, Sugababes, All Saints, Girls Aloud. Pre všetky úžasné dievčenské skupiny," dodala. 

Britským singlom roka sa stala skladba Harryho Stylesa Watermelon Sugar. Dvadsaťsedemročný spevák, ktorý sa preslávil ako člen boybandu One Direction a v roku 2017 rozbehol úspešnú sólovú kariéru, tento rok s tou istou piesňou získal aj cenu Grammy v kategórii Najlepší popový sólový výkon.

O dva roky mladší raper a spevák J Hus dostal cenu pre najlepšieho britského sólového umelca. Predstaviteľ takzvaného afroswingu vydal vlani v januári svoj druhý počin Big Conspiracy, s ktorým dobyl UK Chart. Speváčka a poetka Arlo Parks uspela medzi nováčikmi, resp. interpretmi, ktorým sa v roku 2020 podarilo preraziť. Dvadsaťročná rodáčka z Londýna vydala v januári debutový album Collapsed in Sunbeams, ktorý sa v britskom albumovom rebríčku vyšplhal na tretie miesto.

Vypočujte si britský singel roka:


Niekdajšia americká prvá dáma Michelle Obama prostredníctvom videa oznámila víťaza sošky v kategórii medzinárodný sólový umelec. Stal sa ním The Weeknd. Spomenula pritom aj jeho početné charitatívne aktivity. Jedna z najväčších súčasných hviezd v pop music Billie Eilish získala cenu pre najlepšiu medzinárodnú speváčku. Ani 19-ročná Američanka sa pre pandemické cestovné obmedzenia nemohla zúčastniť na slávnosti osobne. Poslala však aspoň krátke video, v ktorom drží sošku v rukách a s úsmevom za ňu poďakovala. Fanúšikovia tak mali po videoklipe k aktuálnemu singlu Your Power ďalšiu možnosť vidieť obľúbenú interpretku s novým, príjemným imidžom, ktorý jej veľmi svedčí.

Poslednú trofej v medzinárodných kategóriách získala trojčlenná sesterská kapela Haim. Ocenenie Rising Star Award, ktoré od minulého roka nahradilo cenu Critics' Choice, dostala 20-ročná speváčka Sarah Faith Griffiths, známa pod pseudonymom Griff. Držiteľka tohto ocenenia bola tradične známa už pred samotným ceremoniálom.

Prečítajte si: Griff je prvou víťazkou tohtoročných BRIT Awards. Spoznajte novú hviezdu popu

Prestížnu Global Icon Award si prevzala z rúk herečky Maisie Williams americká speváčka a hudobníčka Taylor Swift, ktorá vyhlásila, že toto ocenenie je pre ňu neskutočná česť. "Som veľmi hrdá na to, že môžem byť členkou tejto muzikantskej komunity," uviedla. Trofej v minulosti dostalo množstvo výnimočných umelcov ako David Bowie, Paul McCartney, Oasis, U2, John Lennon, The Beatles, Elton John, Queen či Eric Clapton. Zároveň poďakovala svojim britským fanúšikom a tiež zdravotníkom.

Test podujatia bez rúšok a rozostupov

Udeľovanie najsledovanejších britských hudobných cien v londýnskej O2 aréne poslúžilo aj ako test návratu publika na veľké podujatia.   Celkovo sa na podujatí zúčastnilo 4000 ľudí. Všetci museli mať negatívny test na COVID-19, ktorý museli podstúpiť pred aj po slávnosti. Diváci v publiku nemuseli mať na tvári rúško a nemuseli tiež dodržiavať sociálne odstupy. V Británii prichystali niekoľko takýchto testovacích podujatí.

Počas večera bolo možné vidieť a počuť aj niekoľko výrazných hudobných čísiel. O jedno z nich sa postarali aj Years & Years s Eltonom Johnom, ktorí v rámci skvelej vizuálnej šou predstavili coververziu singla It's a Sin skupiny Pet Shop Boys.


Rovnako pôsobivé bolo predstavenie piesne Anywhere Away from Here, ktorú nedávno nahrali Rag'n'Bone Man a Pink. Speváčka bola síce na pódiu prítomná len na veľkom plátne, príjemným prekvapením však bolo zapojenie telesa Lewisham and Greenwich NHS Choir, ktorý tvoria zamestnanci britskej Národnej zdravotnej služby. Aj ich zásluhou mal iste nejeden divák v sále či pred obrazovkou po tele zimomriavky či slzy v očiach. 


Kapela Coldplay zase predstavila naživo svoju novinku Higher Power na plávajúcom pódiu na hladine rieky Temža pri O2 aréne. Pozitívny singel doplnila netradičnou svetelnou šou, pyrotechnickými vychytávkami či tanečníkmi vo forme hologramu.


Prehľad nominácií a víťazov v 41. ročníku BRIT Awards:

Najlepší britský album: 


Arlo Parks - Collapsed In Sunbeams
Celeste - Not Your Muse
Dua Lipa - Future Nostalgia
J Hus - Big Conspiracy
Jessie Ware - What's Your Pleasure?

Najlepšia britská sólová umelkyňa: 

Arlo Parks
Celeste
Dua Lipa
Jessie Ware
Lianne La Havas

Najlepší britský sólový umelec:

AJ Tracey
Headie One
J Hus
Joel Corry
Yungblud

Najlepšia britská skupina: 

Bicep
Biffy Clyro
Little Mix
The 1975
Young T & Bugsey

Prelomový interpret/ka (Breakthrough Artist):

Arlo Parks
Bicep
Celeste
Joel Corry
Young T & Bugsey

Najlepší britský singel:

220 Kid & Gracey - Don't Need Love
Aitch & AJ Tracey ft Tae Keith - Rain
Dua Lipa - Physical
Harry Styles - Watermelon Sugar
Headie One ft AJ Tracey & Stormzy - Ain't It Different
Joel Corry ft MNEK - Head & Heart
Nathan Dawe ft KSI - Lighter
Regard with Raye - Secrets
Simba ft DTG - Rover
Young T & Bugsey ft Headie One - Don't Rush

Medzinárodná sólová umelkyňa: 

Ariana Grande
Billie Eilish
Cardi B
Miley Cyrus
Taylor Swift

Medzinárodný sólový umelec:

Bruce Springsteen
Burna Boy
Childish Gambino
Tame Impala
The Weeknd

Medzinárodná skupina: 

BTS
Fontaines DC
Foo Fighters
Haim
Run The Jewels

Vychádzajúca hviezda: 

Griff
Pa Salieu
Rina Sawayama

Global Icon Award: Taylor Swift

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Ian West/PA via AP

Súvisiaci interpreti: Dua Lipa