Ako prvý nastroj v živote ovládal trombón, v Nirvane sedel za bicími a vo svojej kapele Foo Fighters hrá na gitare. Dave Grohl je zanieteným hudobníkom, čo dokázal aj v minuloročnom dokumente Play, a na koncertoch je neriadenou strelou so zmyslom pre humor. Dnes oslavuje päťdesiatku.

David Eric Grohl sa narodil 14. januára 1969. Mal len dva roky, keď videl prvý koncert. Bolo to vystúpenie The Jackson 5. Keď mal trinásť, bratranec ho zasvätil do tajov punk rocku a zobral ho na koncert Naked Raygun. V rovnakom veku sa tiež stal súčasťou kapely, ktorá hrala coververzie známych pesničiek. Ešte v školskom veku sa vraj túžil stať expertom na UFO. 

Bubnovať sa naučil originálnym spôsobom, keď trieskal do vankúšov tak silno, aby vydávali zvuk. Jeho bubeníckym vzorom bol John Bonham z Led Zeppelin. V sedemnástich rokoch sa stal bubeníkom hardcore-punkovej skupiny Scream. Jej členom pritom musel klamať o svojom veku, aby ho do kapely zobrali. O štyri roky neskôr sa stal bubeníkom kultovej Nirvany. 


Intenzívne roky s Nirvanou

S Nirvanou zažil ako bubeník vzrušujúce a náročné necelé štyri roky, ktoré ukončila tragická smrť Kurta Cobaina. Dave Grohl vraví, že to bolo veľmi intenzívne obdobie jeho života, hoci to preňho v kapele nebola taká kamarátska idylka, ako by sa mohlo zdať.

"Keď som sa stal členom Nirvany, bol som ich piatym alebo šiestym bubeníkom, ktorý v kapele zakotvil. Naozaj si nespomínam, že by Kurt a Krist mali niekedy bubeníka, s ktorým by boli spokojní," uviedol. "Boli sme k sebe ako cudzí, nebolo medzi nami silné pouto. Kurt a Krist boli veľkí priatelia, všetky dôležité veci robili bezo mňa, o ničom sa so mnou neradili a ja som prichádzal až k hotovému. Všetko som sa dozvedel posledný," priznáva hudobník.

Mohlo by vás zaujímať: Dave Grohl dodnes nedokáže počúvať Nirvanu, je to príliš osobné


Keď Nirvana skončila, Grohl nemal plán, čo s ním bude ďalej. Postupne sa však okolo neho vyformovala skupina Foo Fighters a Grohl si vyslúžil prívlastok - bubeník, ktorému sa podarilo prekročil Cobainov tieň. FF dnes patria k najúspešnejším rockovým skupinám histórie a hrdo nesú vlajku mesta Seattle.

Celková predajnosť ich posledných albumov sa síce 90-tym rokom a prvej dekáde 21. storočia nevyrovná, no čo sa týka umiestnení v albumových rebríčkoch, práve ostatné tri štúdiovky boli v nich najvyššie. S albumami Wasting Light (2011) a Concrete and Gold (2017) kapela dobyla (okrem iných) americký, britský aj austrálsky rebríček.

O tom, že Foo Fighters aj v dnešnej dobe patria medzi absolútnu špičku, však svedčia najmä vypredané koncerty a záujem o kapelu na festivaloch. Euróspkych fanúšikov potešila správa, že v roku 2019 sa objavia aj na starom kontinente. Niekoľko koncertov odohrajú v Chorvátsku, Nemecku, vo Veľkej Británii a na veľkú radosť slovenských fanúšikov aj na maďarskom Sziget festivale.

Prečítajte si: Oslava života s hudbou podľa Davea Grohla priniesla 23-minútovú nahrávku


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Facebook.com/foofighters

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters, Nirvana