Minulý rok boli mnohí rockoví fanúšikovia zmätení, pretože rozkmotrení usporiadatelia organizovali každý svoj vlastný Topfest počas rôznych víkendov a na rôznych miestach. Napriek nepriazni počasia, kvôli ktorému niektoré z hlavných lákadiel nemohli vystúpiť, sa ako životaschopnejší ukazuje festival, ktorý sa vlani konal pod názvom Topfest Slovakia.

Jeho organizátori, agentúra Topfest Management, aj na tento rok ohlásili veľké svetové mená, pričom z areálu pri obci Abrahám v Trnavskom kraji sa festival sťahuje na miesto s lepšou infraštruktúrou pre veľké hudobné akcie – letisko v Žiline.

Doteraz potvrdené kapely ako Scorpions, Five Finger Death Punch, Avantasia, Pretty Maids, Annihilator alebo Eclipse značke Topfest vracajú lesk, ktorý v posledných rokoch v rukách pôvodného organizátora nielen kvôli pandémii upadal. Navyše opäť nebude chýbať ani stálica festivalu Kabát a celé sa to uskutoční v tradičnom topfestovom termíne, ktorým je prvý prázdninový víkend – od 27. do 29. júna. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Dve strany sporu, ale už len jeden Topfest

Spor o názov festivalu by mal byť rozlúsknutý súdnou cestou, no hoci sa tak ešte nestalo, situácia okolo Topfestu sa už teraz vyjasňuje a v roku 2024 bude pod týmto názvom iba jeden festival. Ten, ktorý sa v roku 2023 aj väčšinu predošlých ročníkov konal na Zelenej vode, sa totiž organizátori na čele so zakladateľom Topfestu Dušanom Drobným rozhodli zrušiť, resp. vôbec neusporiadať. Informovali o tom v pondelok (12.2.) statusom na sociálnej sieti, v ktorom sa spomína "odcudzenie a zneužitie značky" a samotný obrázok s nápisom "Topfest 2024 zrušené" má zrejme fanúšikov presvedčiť, že žiadny Topfest nebude.

"V posledných hodinách sa prostredníctvom sociálnych sietí rozšírila správa, že organizátori hudobného festivalu na Zelenej vode to tento rok vzdávajú a nateraz tento ročník organizovať nebudú. Aj preto si tím Topfest Management okolo najväčšieho rockového festivalu na Slovensku uvedomuje zodpovednosť naplniť očakávania rockovej rodiny a na konci júna v Žiline priniesť všetkým fanúšikom tvrdej a poctivej hudby jedinečný zážitok," reagovali v tlačovej správe organizátori Topfestu 2024 v Žiline. Za ním stojí Drobného bývalý spoločník Marian Kollár.

"Sme radi, že situácia okolo duplicity festivalu Topfest sa stabilizuje. Od roku 2021 bolo cieľom upevniť a posilniť pozície festivalu a integrovať sa do európskych festivalových štandardov. Realizačný tím festivalu je jasne čitateľný a má skúsenosti a referencie v profesnom živote. Topfest pokračuje a prináša množstvo prekvapení a kvalitnej hudby aj množstvo organizačno-technických noviniek," uvádza sa v aktuálnom statuse na profile Topfest Slovakia.

Stretnutia v slovenských kluboch

Agentúra Topfest Management na čele s Kollárom okrem samotného festivalu pripravuje tiež sériu klubových podujatí Topfest 4U, ktoré sa od 16. februára do 15. marca uskutočnia v piatich slovenských mestách. Tieto podujatia sú súčasťou slovenského turné českej legendy Traktor spolu s jej slovenským hosťom Mad Frequency. Organizátori festivalu budú na týchto koncertoch prítomní a pripravení zoznámiť sa s fanúšikmi a odpovedať na ich otázky. Marian Kollár tiež sľúbil, že v dnešnom (14.2.) dieli podcastu Topcast (vysiela Rádio v Nitre) vysvetlí, prečo vlastne spor o značku Topfest vznikol.

Autor: Patrik Marflák