Pesničková súťaž Veľká cena Eurovízie spoznala v sobotu večer svojho víťaza. Stal sa ním švajčiarsky spevák a raper Nemo so skladbou The Code. Pár dní po jeho víťazstve však nie je jedinou témou, ktorá po vyvrcholení aktuálneho ročníka rezonuje. Po kontroverzii okolo účasti izraelskej speváčky Eden Golan sa teraz ozývajú rozhorčení členovia Európskej komisie.

Margaritis Schnais, podpredseda Európskej komisie sa ohradil voči rozhodnutiu Eurovízie zakázať vlajky EÚ v tohtoročnom finále. Obvinil šéfov pesničkovej súťaže z toho, že sú "nepriateľmi Európy". Kritizoval najmä zlé načasovanie vzhľadom na blížiace sa európske voľby. "Neviem nájsť logické vysvetlenie, prečo to EBU robí. A na čo to slúži? Kto vydá zákaz vlajok EÚ na Eurovízii mesiac pred európskymi voľbami? Len euroskeptici a nepriatelia Európy."

Ursula von der Leyen zdieľala podobný názor: "Je určite poľutovaniahodné zakázať vlajku, ktorá je vlajkou všetkých členov EÚ a ostatných členov Rady Európy, ktorí sa zúčastňujú súťaže a často visí spolu s národnými vlajkami na verejných budovách." Európska vysielacia únia sa však bráni, že rovnaké pravidlá boli zavedené už v roku 2023. Dovolené boli iba vlajky "zúčastnených krajín a dúhové vlajky/vlajky hrdosti".

S týmto postojom nesúhlasí ani víťaz Nemo, ktorý na tlačovej konferencii po svojom víťazstve otvorenie kritizoval EBU z rovnakých dôvodov. Nehovoril však o zákaze vlajok EÚ, ale o zákaze nebinárnych vlajok v dejisku Eurovízie. "Musel som prepašovať svoju vlajku, pretože Eurovízia povedala nie, ale aj tak som to urobil, takže dúfam, že to urobili aj niektorí diváci. Toto je jednoznačne dvojaký meter." Spevák, ktorý nechtiac zlomil svoju víťaznú trofej ostro dodal: "Trofej sa dá opraviť - možno aj Eurovízia potrebuje občas trochu opraviť."

Tip: Eurovízia našla Nema: Najnudnejší ročník 21. storočia nebolo ťažké vyhrať

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)