Vo veku 43 rokov zomrel britský hudobník Mark Bell, ktorý bol jedným z priekopníkov techna, acid housu či IDM. Preslávil sa vďaka kultovému elektronickému projektu LFO, jeho tvorba však klubovú scénu ďaleko presiahla a počas svojej kariéry spolupracoval s niektorými z najväčších mien hudobnej scény.

Smutnú správu potvrdili v pondelok zástupcovia vydavateľstva Warp Records. "S veľkým zármutkom oznamujeme, že nás predčasne opustil Mark Bell z LFO. Zomrel minulý týždeň v dôsledku pooperačných komplikácií. Markova rodina a priatelia žiadajú v týchto ťažkých chvíľach o zachovanie súkromia," uviedli. Ďalšie informácie o úmrtí zatiaľ nezverejnili.

Na správu o Bellovom úmrtí reagovalo množstvo hudobníkových kolegov, najmä z elektronickej scény, ako napríklad Machinedrum, Mark Pritchard, Erol Alkan či Nathan Fake, ale aj islandská speváčka Björk, s ktorou Bell spolupracoval na albumoch Homogenic (1997), Medúlla (2004), Volta (2007) či Biophilia (2011) a sprevádzal ju tiež na koncertoch.

Mark Bell založil LFO v roku 1988 spoločne s Gezom Varleyom. Prvý album Frequencies vydali v roku 1991 a druhý Advance v januári 1996. Varley následne formáciu opustil a Bell pod názvom LFO vydal ešte nahrávku Sheath (2003). Vlastnú hudbu vydával aj pod pseudonymami Speed Jack, Clark, Fawn či Counterpoint. Jeho najväčším presahom do sveta populárnej hudby bolo okrem spolupráce s Björk aj nahrávanie s kapelou Depeche Mode, ktorej produkoval album Exciter (2001). Podieľal sa tiež na prvej, eponymnej štúdiovke hip-hopovej formácie Deltron 3030 z roku 2000.



Zdroj: SITA (Rollingstone.com, Usmagazine.com), Hudba.sk
Foto: Mixmag.com