Slovenský gitarista, skladateľ, producent a spevák Andrej Šeban vo štvrtok odohral koncert v bratislavskom KC Dunaj. Okrem vystúpenia, na ktorom ho sprevádzala skupina v zložení Daniel Špiner (klávesy), Peter Rusňák (basgitara) a Michal Fedor (bicie nástroje), predstavil aj svoje najnovšie projekty.

Tým prvým bol dokumentárny film Časozber (2012) od režiséra Petra Važana. Muzikant v ňom spomína na spolužiaka Martina Ďurindu, začiatky v kapelách Nervy a Demikát, hranie vo Free Faces, s Petrom Lipom i Richardom Müllerom. Neskôr vyzdvihuje fakt, že svet pop music opustil a venuje sa už len vlastným projektom.

Vtipnými, no niekedy až tragikomickými vsuvkami sú zábery z jeho turné k albumu Časozber (2011). Šeban v dokumente spomína aj to, že je rád, že sa pred rokmi stal abstinentom, nefajčí a nepije kávu a hudbe sa tak môže venovať s čistou hlavou. Film je doplnený animáciami z fotografií z osobného archívu hudobníka a ukážkami z dobových filmov Slovenského filmového ústavu, v ktorých Andrej hral alebo k nim skladal hudbu.

Dokumentárna snímka je súčasťou DVD Gitarová škola Andreja Šebana II., ktoré 50-ročný muzikant spôsobom sebe vlastným, vo štvrtok taktiež predstavil. Kým na prvej gitarovej škole sa Šeban venoval základom hry na gitaru, v druhom diele sa venuje komplikovanejším témam, ako sú napríklad harmonizácia a reharmonizácia, sólové hranie a nepravidelné metrá.

Jeho najbližším projektom bude DVD Live Bratislava 2012, ktoré by malo vyjsť v máji. Na štvrtkovom podujatí z neho pustil krátku, zhruba štvorminútovú ukážku. Šeban tento rok chystá tiež vydanie trojCD s pracovným názvom Hudba pre nikoho, ktoré bude obsahovať staršie albumy Improvizácie I. (2012) a Bezslov (2012) a tiež novinku Medzi sviatkami. Rodák z Bratislavy ju nahral na prelome rokov 2012 a 2013, po tom, čo v novembri absolvoval úspešné turné po slovenských kluboch. Na šnúre predstavil najmä veci z albumov Bezvetrie (2000) a Časozber, no nie v ich pôvodnej podobe.

Zdroj: SITA
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban