Nedávno ohlásená vinylová novinka slovenského rapera Veca bude obsahovať len šesť skladieb (resp. päť + jeden remix), no prináša úctyhodný počet hostí. A ich mená sú skutočne zaujímavé, rovnako ako vtipný retro obal nahrávky.

Dva týždne po ohlásení vinylovej 10" EP nahrávky s názvom Domáce potreby a mesiac pred jej vydaním (15. decembra na vlastnom labeli Sam System) predstavil Vec obal a tracklist. Na obale, ktorý pripomína fotografie na krabiciach či v katalógoch domácich spotrebičov z čias socializmu, raper pózuje v teplákoch, tielku a papučiach pri žehliacej doske a starom televízore.

Spolu s názvom platne ide o vtipnú narážku na to, že po narodení syna sa usadil a dnes trávi viac času doma ako v baroch či u kamošov s hernými konzolami. Autormi obalu sú Milan Vagač (dizajn) a Adam Šakový (foto).

Vec - Domáce potreby Zdroj: artwork - Milan Vagač / Adam Šakový

Zároveň zverejnil tracklist nahrávky, v ktorom odhaľuje mená hostí. V skladbe s názvom Šapitó ho prvýkrát na vlastnej nahrávke doplní jeden z najoriginálnejších majstrov rapovej lyriky a slovných hračiek na českej i slovenskej scéne, Kato z Prago Union. Nie je to však ich premiérová spolupráca - raperi považovaní za duchovných otcov slovenského a českého hip-hopu sa viackrát stretli na pódiu a spoločne pred pár rokmi hosťovali v skladbe Složenky a machři od dua IdeaFatte.

Na novinke sa objaví aj Juraj Benetin, ktorý naspieval refrény na dve najhĺbavejšie skladby albumu Stereo Farbo Slepo (2012) - Placebo a Samotár. Tentokrát bude jeho hlas znieť v pesničke Stále v hlavách, na ktorej sa podieľal aj skladateľ Matúš Široký. Ženský element prinesie na album speváčka Zuzana Mikulcová, ktorá hosťuje v úvodnej piesni Holubí magnet a zaujímavý súčasný zvuk sľubuje skladba Celý bez seba, na ktorej sa podieľali producent, skladateľ (a spevák skupiny Nvmeri) FVLCRVM spolu s gitaristom a spevákom Šimonom Švidraňom (Darkness Positive, Barbora Švidraňová, Tomy Kotty...). 

Vec zatiaľ z nahrávky predstavil skladbu Misia života, urobil tak ešte v máji pri príležitosti druhých narodenín svojho syna Fedora. Na jej tvorbe sa podieľala producentská legenda českej hip-hopovej scény DJ Wich a posledným menom v trackliste je slovenský dídžej a producent Dephzac, ktorý sa postaral o remix spomínaného singla. Zoznam hostí je teda poriadne pestrý a napriek kratšej stopáži sa je na čo tešiť.

Tracklist vinylovej EP nahrávky Domáce potreby: 

strana A:
1. Holubí magnet (feat. Zuzana Mikulcová)
2. Celý bez seba (feat. FVLCRVM & Šimon Švidraň)
3. Šapitó (feat. Kato)

strana B:
4. Misia života (feat. DJ Wich)
5. Misia života (Dephzac Remix) 
6. Stále v hlavách (feat. Juraj Benetin & Matúš Široký)


Text: Hudba.sk, pm
Foto: Facebook.com/ozajstnyVec

Súvisiaci interpreti: Vec