Členovia francúzskeho elektronického dua Daft Punk v exkluzívnom prvom rozhovore o očakávanom albume Random Access Memories prezradili magazínu Rolling Stone viacero zaujímavých informácií. Okrem iného aj to, že nahrali dve skladby pre amerického rapera Kanyeho Westa.

Westova úloha v nich bola Thomasa Bangaltera "najmä kričať". "Kanye sa na nič nehrá. Je to dobrý kamarát," dodal druhý člen Guy-Manuel de Homem-Christo. Pochvalne sa už o výsledku spolupráce medzi Westom a Daft Punk vyjadril režisér Michel Gondry, ktorý obe skladby počul. Gondry pre duo v minulosti nakrútil videoklip k piesni Around the World. Skladby by sa mali objaviť na novej štúdiovke 35-ročného rapera. V marci West na koncerte v Paríži tvrdil, že nahrávka vyjde do niekoľkých mesiacov.

Daft Punk vydajú už 20. mája štvrtý štúdiový album Random Access Memories. Nasledovník albumu Human After All (2005) a soundtracku Tron: Legacy (2010) bude obsahovať 13 skladieb vrátane piesne Get Lucky. Tú Francúzi predstavili cez víkend na festivale Coachella v Kalifornii, následne bola odvysielaná v rámci populárneho programu Saturday Night Live.

Na očakávanej nahrávke sa podieľali napríklad Pharrell Williams (v spomínanej Get Lucky), Nile Rodgers zo skupiny Chic, Paul Williams, Giorgio Moroder, Julian Casablancas z kapely The Strokes, Panda Bear alebo Chilly Gonzales. V spomínanom rozhovore pre Rolling Stone producenti prezradili, že album nie je postavený na samploch, ale na živých nástrojoch, ktoré nahrali v štúdiu so špičkovými hudobníkmi. Hudobne je novinka ovplyvnená érou funku, disca a soft rocku 70. a 80. rokov, v ktorej obaja vyrastali.

Aj samotná kampaň, ktorá zahŕňa televízne reklamya bilbordy podľa nich súvisí so snahou nerobiť všetko v digitálnom svete núl a jednotiek, ale ponúknuť fanúšikom "real life experience" (zážitok v skutočnom živote/svete, nie vo virtuálnom). Zároveň však dodali, že nechystajú špeciálne turné k albumu a ak sa rozhodnú ísť na turné, bude to šou, ktorá ponúkne skladby z celej ich diskografie.


Duo Daft Punk vzniklo v roku 1993 v Paríži. Známymi sa stali už debutovou nahrávkou Homework (1997), ktorá okrem iných obsahovala aj single Da Funk a Around The World. O štyri roky neskôr vydali album Discovery (2001) s hitmi One More Time alebo Harder, Better, Faster, Stronger. Táto nahrávka dostala vizuálnu podobu v animovanej snímke Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem (2003) japonského režiséra Kazuhisu Takenouchiho. Daft Punk boli zatiaľ osemkrát nominovaní na Grammy, pričom dva razy sa im ju podarilo získať. Známi sú tiež tým, že kladú dôraz na vizuálnu prezentáciu svojej tvorby a špecifické sú ich živé vystúpenia.

Zdroj: Rollingstone.com, archív SITA

Súvisiaci interpreti: Daft Punk, Kanye West