Galavečer 32. ročníka odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl sa niesol v znamení jedného mena – Mira Žbirku. Jeho posmrtne vydaný album Posledné veci bol ocenený soškami Anděla v kategóriách Album roka a Slovenský album a triumfoval tiež v kategórii Sólový interpret a Skladba roka za pieseň Nejsi sám, v ktorej spieva aj jeho syn a producent albumu David Žbirka. Všetky štyri nominácie sa tak premenili na víťazné sošky.

"Ja som bola šťastná už keď bol album štyrikrát nominovaný. Meky mi stále hovoril, že už nominácia je najviac. Teda že si album všimli, song fungoval v rádiách, ale že dostaneme všetky štyri ocenenia, to mi fakt nenapadlo. Úplne ma to dohnalo k slzám a musím povedať, že nie som žiadna plačka, som racionálny človek, ale toto ma fakt dostalo. Ani neviem, kam ich dám, kedysi mal David poličku, kde mu Meky dával svoje ocenenia. Teraz je v Londýne, jednu sošku mu určite dám do Londýna, pretože 50 percent práce je Davidovej, zbytok je Meky a ja," povedala pre TASR Katěřina Žbirková.

Cenu v kategórii Slovenský album roka vyhlásili organizátori už štvrtýkrát. Po skupinách Nocadeň (Auróra), Le Payaco (Pohybliví v nehybnom) a dvojici Lash & Grey (Blossoms Of Your World) ho za album Posledné veci získal Miro Žbirka. Je to jeho posledný autorský album, ktorý vyšiel 18. mája minulého roka. V pražskej galérii Lucerna ho do života uviedla Katarína Knechtová a dvojica producentov albumu David Žbirka a Patrick James Fitzroy.

David Žbirka: Od vydania som si album ešte nevypočul

"Ja som si ho ešte stále nevypočul od začiatku do konca, odkedy sme ho dokončili. Možno na výročie vydania platne teraz v máji si ho vypočujem a budem mať na to nejaký názor, vnímať to objektívne. Teším sa na to, až to budem schopný počuť," prezradil David Žbirka.

"V kontexte českého a slovenského popu sú Posledné veci naozaj mimoriadnou nahrávkou. David Žbirka svojím odvážnym prístupom k produkcii ukázal pravdivosť motta, ktorým sa jeho otec riadil. Že v populárnej hudbe sa starí učia od mladších. Mekyho klasicky písané piesne tu totiž znejú povedome, a napriek tomu úplne inak," povedal k výsledkom hlasovania predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.

Ceny si odniesli aj Vypsaná Fixa, Lenny či Calin

Skupinou roka sa stala Vypsaná Fixa, ktorú porota ocenila za jej desiaty album Kusy radosti, vydaný v máji 2022. Kategóriu sólová interpretka ovládla speváčka Lenny za album Heartbreak Culture. Novinkou je, že Kateřina Žbirková, ktorá posledné desiatky rokov venovala manažérskej podpore svojho manžela, bude pomáhať s kariérou práve talentovanej dcére Lenky Filipovej. Tá má na svojom konte už tri albumy, pričom za debut Hearts zo septembra 2016 získala štyri ceny Anděl.

Objavom roka je Calin vďaka svojmu druhému albumu Popstar. Český R&B spevák a raper s moldavskými koreňmi, vlastným menom Cálin Panfili, pritom debutoval už v roku 2020 s nahrávkou Svědomí. V kategórii Videoklip roka získali ocenenie Lazer Viking a režisérka Jay Walker za klip k piesni Yr Body z albumu Tunnel Vision, ktorý tento pražský hudobník vydal v septembri 2022.

V žánrových kategóriách sošku Anděla v kategórii získali Kale (alternatíva a elektronika), Insania (rock), formácia 58G (rap), ktorá zároveň získala aj cenu fanúšikov, ďalej Robert Křesťan a Druhá tráva (folk), trúbkarka a dirigentka Štěpánka Balcarová (jazz) a Symfonický orchester Českého rozhlasu s dirigentom Markom Ivanovičom (klasika). Kompletný zoznam víťazov a ich ocenených albumov nájdete na konci článku spolu s ich finálovými "súpermi" v nomináciách.

Zdeněk Sveřák v Sieni slávy, uviedol ho prezident

Do Siene slávy uviedli známeho dramatika, scenáristu, režiséra, herca, textára aj speváka Zdenka Svěráka. Organizátori pri tejto príležitosti pripravili aj veľké prekvapenie, o ktoré sa postaral nečakaný hosť večera, prezident Petr Pavel.

"Každý rok sa snažíme o to, aby sme legendy vstupujúce do Siene slávy potešili nielen ich uvedením, ale aj osobou odovzdávajúceho. Bolo nám cťou na anjelskom pódiu privítať pána Zdeňka Svěráka i pána prezidenta, ktorý sa tejto úlohy zhostil. Je príjemná zmena, že je vo vrcholnej politike po rokoch znova niekto so záujmom o kultúru," uvádza producentka Lucka Hájková z usporiadateľskej agentúry.

Ceny Anděl udeľuje každoročne od roku 1991 Hudobná akadémia. Od roku 1995 sa realizujú pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 ich symbolizuje soška anjela so šalmajom od sochára Jaroslava Rónu. Usporiadateľom je od roku 2017 spoločnosť Luff Production.

Nominácie a víťazi cien Anděl za rok 2022:

Album:

7krát3 – II
Vypsaná Fixa – Kusy radosti
Miro Žbirka – Posledné veci

Skladba:

Ewa Farna – Verze 02
Mirai – Vedle tebe usínám
Miro Žbirka – Nejsi sám (feat. David Žbirka)

Skupina:

Prago Union – Příduhned
Vltava – Spass muss immer sein
Vypsaná Fixa – Kusy radosti

Sólová interpretka:

Lenny – Heartbreak Culture
Pam Rabbit – Mom, I‘m Lost
Radůza – Nebe je odemčené

Sólový interpret:

7krát3 – II
Dan Bárta – Jedním dechem
Miro Žbirka – Posledné veci

Objav:

Calin – Popstar 
Pam Rabbit – Mom, I’m Lost
Rozálie – Korzetiér

Videoklip:

7krát3 – Vojín Ryan (réžia V. Jelšíková)
Lazer Viking – Yr Body (réžia J. Walker)
Tata Bojs – Holka z plakátu (réžia D. Mencl)

Alternatíva a elektronika:

Kalle – Under the Black Moss
Tamara – Anderson 
Anna Vaverková – Roztomilá Holka

Folk:

Vladimír Javorský – Ještě je
Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý
My3.avi – Realita sen

Jazz:

Štěpánka Balcarová – Štěstí 
Jaromír Honzák – Twenties 
Vertigo – Nic 

Klasika:

Hana Blažíková, Collegium Marianum – Michna: Česká mariánská muzika – Lilium mezi trním 
Pavel Haas Quartet, B. Giltburg, P. Nikl – Johannes Brahms: Kvintety op. 34 & 111
SOČR, Marko Ivanović – Miloslav Kabeláč: Mysterium času

Rap:

58G – City Park 
Rest & DJ Wich – Tlak 
Robin Zoot – Make Sudety Great Again

Rock:

Insania – GRRRotesky 
The Atavists – Prettier Than You
Vypsaná Fixa – Kusy radosti

Slovenský album:

Korben Dallas – Deti rýb
Richard Müller – Čierna labuť, biela vrana
Miro Žbirka – Posledné veci

Zdroj: TASR + Ceny Anděl (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka