Prešovská formácia Chiki Liki Tu-a hneď v prvý deň roka ohlásila dátum vydania svojho prvého albumu od roku 2005 a odvtedy fanúšikov pravidelne zásobuje prekvapeniami. Tým najnovším je zverejnenie videa, v ktorom členovia kapely odpovedajú na päť otázok k pripravovanej novinke.

MartinTomáš VišňovskíĽuboslav Petruška vo videu pôsobia tak absolútne nevzrušene a normálne, až je to vtipné (čo je charakteristické aj pre ich tvorbu). Nemajú problém na čudnú otázku (európsky underground) odpovedať jednoslovnou odpoveďou, či priznať, že odpovedať nevedia. Môžeme si síce povedať, že rozhovor, ktorý pripravoval niekto z tímu samotnej kapely, mohol byť zaujímavejší a "výživnejší", no je dosť pravdepodobné, že práve prirodzená obyčajnosť Chiki Liki Tu-a bola cieľom tohto promo materiálu.

Vo videu sa dozviete, či hudobníci pri príprave piateho albumu pociťovali tlak z neustáleho dopytovania sa fanúšikov a médií, ďalej v ňom vysvetľujú, prečo sa rozhodli vydať album formou predpredaja s bonusmi pre fanúšikov a (ne)vyjadrujú sa k spomínanému európskemu undergroundu.

Nový album Chiki Liki Tu-a s názvom Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. vyjde 2. marca a môžete si ho zabezpečiť už dnes aj s viacerými bonusmi. A hoci kapela pri téme svojho celoeurópskeho pôsobenia zostáva skromná, faktom je, že na nový album už obdržala objednávky nielen zo Slovenska a Česka, ale aj od záujemcov z Poľska či Holandska. Celkovo už fanúšikovia za prvých sedem dní od spustenia stránky predpredaj.chikiliki.sk "nakúpili" za viac než 2500 eur. "Máme radosť z toho, ako to zatiaľ funguje. Prvýkrát robíme všetko sami, od vymyslenia pesničky až po moment, že fanúšik dostane nové cédečko do schránky. Je to handmade bez pomoci niekoho iného," hovorí Martin Višňovský.



Kapelu Chiki Liki Tu-a založili v roku 1995 spolužiaci z Obchodnej akadémie Martin Višňovský (basgitara) a Peter Šima (bicie) spoločne s gitaristom zo Strojníckej priemyslovky Mariánom Ivanom. Na klávesy s nimi hral Tomáš Višňovský. Ďalším členom sa neskôr stal trombónista Tomáš Paľo. V súčasnosti kapela pôsobí v trojčlennej v zostave Martin Višňovský, Tomáš Višňovský (bicie) a Ľubo Petruška (gitara). Pesničky Chiki Liki Tu-a sú inšpirované množstvom hudobných štýlov, texty vynikajú svojskou nonsensovou poetikou, ktorá je okrem iného inšpirovaná multikultúrnym prostredím mesta Prešov.

Skupina má na svojom konte albumy Nezatváraj Milan dvere (1998), Budeš musel vlasy na blond prefarbil (2000), Choďte sa hrať pred vlastný vchod (2003) a Dvojkilometrový jeleň (2005). V roku 2002 vydala Agentúra Pohoda dvoj-CD Kysak, ktoré je reedíciou prvých dvoch albumov s bonusmi. Piaty radový album skupiny vychádza 2. marca 2015. Kapela má za sebou viac ako 1000 koncertov v 15 krajinách, rozpis aktuálne plánovaných vystúpení nájdete na oficiálnej stánke kapely www.chikiliki.sk.

Redakciu informoval za skupinu Chiki Liki Tu-a Edo Kopček. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Jaro "Jaris" Vaľko

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a