Útok bývalého žiaka na základnej škole vo Vrútkach, pri ktorom zomrel zástupca riaditeľky a po zásahu polície aj samotný útočník, minulý týždeň šokoval celé Slovensko. Vyvolal množstvo emócií a diskusií, pričom ako jeden z možných motívov sa skloňuje šikana, ktorej vraj 22-ročný Ivan Č. počas navštevovania školy čelil.

Či to tak naozaj bolo, je predmetom vyšetrovania. Faktom však je, že šikana na školách je spolu s násilím v rodinách veľkým problémom, o ktorom sa u nás stále hovorí príliš málo, a prevencia tohto škodlivého javu, ktorý má často za následok veľké psychické problémy a rôzne skratové udalosti, je nedostatočná. Aj preto sa martinský spevák Juraj Hnilica rozhodol vydať pieseň, ktorá práve s touto témou súvisí.

"Na základe udalosti z minulého týždňa som zverejnil pieseň, v ktorej som zhudobnil skutočný príbeh chlapca menom Kristián, ktorý zažil šikanu a aj skrz jej následok už bohužiaľ nie je medzi nami. Chcem touto piesňou aspoň trošku prispieť k tomu, aby sa o tejto problematike začalo nahlas rozprávať, hlavne u tých najmenších. Je dôležité, aby cítili, že je úplne normálne vyjadrovať svoje pocity a podeliť sa o ne," hovorí spevák a skladateľ.


Hudobník, ktorého väčšina fanúšikov spoznala pred piatimi rokmi vďaka úspešnému účinkovaniu v šou Česko Slovensko má talent, je autorom hudby aj textu. Pieseň zverejnil v pondelok (14.6.) na Youtube a na svojej Facebook stránke spolu s dlhším osobným textom, v ktorom približil Kristiánov smutný príbeh. "Zo svojho hniezda, ktoré nazývame domov, kde trpel skrz nevedomosť a vtedajšiu násilnosť svojho otca, prechádzal do ďalšieho pekla, ktorým mu bola škola a jeho spolužiaci. Neviem, či niekto z nich tušil, že človek, ktorého zosmiešňovali a násilne napádali v škole, práve niečo podobné zažíva na inom brehu svojho bežného života..."

Duša ako nádoba, ktorá môže vybuchnúť

V statuse si Juraj zaspomínal aj na to, ako pred časom odohral koncert na škole vo Vrútkach. Aj preto sa ho tragédia z minulého štvrtka tak hlboko dotkla. "Dňa 11.6.2020, za krásneho slnečného dňa, sme sa dozvedeli o hororovom skutku, ktorý sa stal na Spojenej škole vo Vrútkach. Na škole, kde som pred časom hral usmiatym deťom a celému učiteľskému zboru. Radosť a šťastie sa zmenilo na úplné peklo, ktoré ma zožiera a nedá mi zmazať obraz prepojenia krvi, výkrikov a zdesenia z lavíc najzraniteľnejších bytostí, ktorými sú deti. Nebol som toho svedkom, no nedá sa mi zaspať bez toho, aby som na tento skutok nemyslel."

Po zistení, že možným motívom útoku bola zlosť nahromadená kvôli šikane, sa rozhodol zverejniť skladbu, ktorú nahral počas príprav svojho nového albumu Pohni líca. "Nemal som v pláne pieseň o Kristiánovi zverejňovať takto skoro a vôbec nie za týchto okolností, avšak je najvyšší čas sa začať viac a viac rozprávať o probléme, ktorý narastá do obrovských rozmerov. Systém, ktorý žijeme, nás tlačí do vypätých, stresových situácií a časov tiesne, kde nám chýba čas na to veľmi dôležité - na rodinu. Prosím Vás všetkých, začnite o šikane hovoriť so svojimi deťmi, učiteľmi, kamarátmi... Proste všetkými, ktorých sa to môže týkať."

"Komunikácia je základná tehlička k úspešnému zvládnutiu všetkých našich bolestí a blokov. Mlčanie je len prostriedok na zhromažďovanie, tlakovanie našich duševných nádob, ktoré môžu vybuchnúť, keď to už bude nekontrolovateľné. Verím, že posolstvá, ktoré k nám chodia, nie sú náhodné a spoločne to môžeme zvládnuť. Ďakujem za každú snahu pomôcť v tejto téme a šíreniu jej posolstva," uviedol spevák v otvorenom liste svojim fanúšikom. Nech už bola príčina útoku vo Vrútkach akákoľvek, s týmito slovami sa nedá nesúhlasiť.

Prečítajte si tiež:

Juraj Hnilica a bubeníčka Nikoleta Šurinová zverejnili pieseň Svet nie je zlý

Do leta to dáme! Juraj Hnilica vás naučí hrať skladbu, ktorá mu zmenila život

Text: Hudba.sk (zdroj: Facebook.com/durikes)
Foto: archív hudobníka