V krematóriu v pražských Strašniciach sa v piatok o 14:00 konala posledná rozlúčka s legendárnym spevákom a skladateľom Miroslavom Žbirkom. Smútočný obrad bol naživo prenášaný na umelcovom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook.

V smútočnej sále bolo prítomných zhruba 200 pozvaných hostí. Na pozvanie rodiny na pohreb prišla aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Po jej boku sedel slovenský veľvyslanec v ČR Rastislav Káčer. Posledné zbohom Mirovi Žbirkovi prišlo dať aj viacero osobností českého a slovenského kultúrneho života, medzi nimi aj Laco Lučenič, Kamil Peteraj, Juraj Jakubisko, Petr Janda, Václav Neckář a ďalší.

Video z poslednej rozlúčky s Miroslavom Žbirkom (v pasážach mimo príhovorov je zvuk videa vypnutý kvôli ochrane autorských práv tvorcov skladieb)

Na úvod smútočného obradu zaznela skladba Jesenná láska, po ktorej nasledovala pieseň All You Need Is Love od skupiny The Beatles. Ako prvý z rečníkov vystúpil s príhovorom slovenský hudobný expert Juraj Čurný (vo videu od 9:10).

"Prichádzame o jeden zo symbolov slušnosti, poctivosti a prajnosti. Politeness (slušnosť) – to anglické slovo, ktoré dostal do vienka od svojej matky – je v origináli, aj v akomkoľvek preklade, leitmotívom celého jeho života. Slušnosť v sebe (Miro) prirodzene mal a okolo seba ju aj šíril. Bola to slušnosť, ktorú si netreba zamieňať so servilnosťou a slabosťou. Slušnosť je v súlade so slobodou prejavu," povedal Čurný. "Odpočívaj v pokoji, priateľ môj," dodal na záver.


Po prvom príhovore zaznela Žbirkova skladba Fair Play z roku 2014, po ktorej nasledovala pieseň Waterloo Sunset od britskej rockovej skupiny The Kinks.

"Ray Davies zo skupiny The Kinks pochádzal z londýnskej štvrte Muswell Hill, kde sa v pube stretli aj Mekyho rodičia," spresnil ďalší smútočný rečník, autor Žbirkovej životopisnej knihy Zblízka, Honza Vedral (vo videu od 21:50). "Meky bol ojedinelým prípadom toho, že aj v najvyššom poschodí šoubiznisu sa dá toľko rokov – naprieč režimami – existovať slušne, bez podliezania, džentlmensky, s vlastnou víziou a vlastnými pesničkami bez toho, aby človek stratil tvár a relevanciu," povedal Vedral.

Po týchto slovách zaznela skladba Co bolí, to přebolí, ktorú Meky naspieval s českou speváčkou Marthou. Po nej zaznela kultová Balada o poľných vtákoch, ktorej text Žbirkovi napísal textár Kamil Peteraj. Po tejto skladbe sa v smútočnej sále ozval potlesk, počas ktorého sa zatiahla čierna opona. Smútočný obrad sa skončil zhruba po 40 minútach.

Podľa internetového portálu českého bulvárneho denníka Blesk si samotný pohreb Žbirka naplánoval ešte počas svojho života. Organizáciou poveril svoju manželku Kateřinu.


Bratislavská rozlúčka pri Mekyho lavičke

Paralelne s poslednou rozlúčkou v Strašniciach sa od 14:00 koná aj neoficiálna rozlúčka v Bratislave v parku na Račianskom mýte. Tam sa totiž nachádza tzv. "Mekyho lavička". Ako za organizátorov informovala Denisa Priadková, rozlúčka sa bude konať v slobodnom duchu a fanúšikovia si môžu Mekyho uctiť nielen počúvaním jeho piesní.

"Každý má možnosť priniesť gitaru, zahrať, zaspievať si a zaspomínať, priniesť biely kvet a sviečku, aby po zotmení 'mesto, ktoré spí dolu podo mnou' (odkaz na pieseň Mesto spí, pozn. red.) osvietili plamene spomienok na legendu, ktorá bude chýbať nielen na hudobnej scéne a nielen na Slovensku," odkazujú organizátori udalosti, ktorá na sociálnej sieti zaujala stovky ľudí.

"Bratislavčania mali pocit, že by bolo fajn, aby sa s Mekym rozlúčila aj Bratislava," dodala Priadková s tým, že na rozlúčku s Mirom Žbirkom v jeho rodnom meste prídu aj členovia jeho kapely, ktorí sa na pohrebe v Prahe nemôžu zúčastniť. Mekyho si uctí aj partia kamarátov, ktorým ako tínedžer hrával na gitare na spomínanej lavičke.

Aktualizácia (21:10): Pozrite si video Denníka N z bratislavskej rozlúčky.


Prečítajte si tiež:

Stále mal veľké plány, ale už ich neuskutoční. Vo veku 69 rokov zomrel Miro Žbirka

Laco Lučenič spomína na Mekyho: Bolo to silné, intenzívne, neopakovateľné

Playlist "Mekyho stovka"

Text: TASR (Hudba.sk edit)
Ilustračná fotografia: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka