Hviezda Adama Pavlovčina žiari aj rok po SuperStar. Ako tretiu ochutnávku svojho debutového albumu vydáva emotívnu baladu Cold Summer, ktorú spieval aj minulý piatok na Námestí SNP v rámci pochodu proti nenávisti voči LGBTI+ ľuďom. Ten sa uskutočnil ako reakcia verejnosti na dvojnásobnú vraždu príslušníkov tejto menšiny pred bratislavským podnikom Tepláreň.

Zaslúžený víťaz najsledovanejšej speváckej súťaže po hitoch Moving On a Game vydáva v poradí už svoj tretí singel s názvom Cold Summer, ktorý predznamenáva novembrové vydanie jeho očakávaného debutového albumu. Ten sa do predaja dostane presne rok po jeho triumfe v známej televíznej šou.

Už tam Adam Pavlovčin ukázal, že je výraznou osobnosťou, ktorá sa nemusí prispôsobovať trendom ani podliezať vkusu väčšiny. A potvrdzuje to aj vlastnou tvorbou, ktorú tento rok začal vydávať pod novým pseudonymom ADONXS. Hudbu a videoklipy robí totiž s vlastnou umeleckou víziou, ktorá je natoľko originálna a kvalitná, že ju hudobná scéna nemôže ignorovať. Dôkazom je fakt, že jeho ostatný singel Game je ostatných šesť týždňov najhranejšou domácou skladbou v slovenskom éteri, ale aj presvedčivá koncertná premiéra na obrovskom pódiu nového bratislavského festivalu Lovestream, kde bol jedným z predskokanov britskej popovej hviezdy Dua Lipy (reportáž).

Po dvoch energickejších singloch teraz ukazuje ďalšiu svoju silnú polohu v klavírnej balade Cold Summer, ktorá reflektuje na emocionálne najchladnejšie leto spevákovho romantického života. Pieseň vychádza veľmi trefne práve v období, kedy je na Slovensku opäť veľkou témou nerovnoprávnosť LGBTI+ ľudí. Samotný spevák netají, že je gej, aj preto si v piatok zaspieval na bratislavskom Námestí SNP pred zhruba 15-tisíc ľuďmi, ktorí sa zúčastnili pochodu proti nenávisti po vražde Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Jedna zo skladieb, ktoré spieval, bola práve Cold Summer, ktorá hovorí o potrebe lásky a blízkosti.


Sám Adam pred časom v rozhovore pre Hudba.sk priznal, že sa bál toho, ako bude naša spoločnosť reagovať na jeho imidž, no negatívne komentáre na internete sa snaží ignorovať. "Úplne na rovinu priznávam, že na komentáre na sociálnych sieťach reagujem minimálne. Nestíham to, no snažím sa aspoň odpisovať na správy. A tie sú v 95% pozitívne. Bol som pripravený na všetko, možno aj na väčšiu záplavu negatívnych správ, ale to sa nestalo a za to som veľmi rád."

Komornejšia poloha mu svedčí

Skladba Cold Summer je textovo a hudobne obnažená a upriamuje pozornosť na silu Adamovho spevu s minimalistickým aranžmánom, ktorý okrem klavíra len veľmi nenápadne a vkusne dopĺňa zvuk basy a bicích. Pomerne jednoduchý je aj sprievodný videoklip, v ktorom sa strieda len niekoľko scén. Pavlovčina môžeme sledovať za klavírom a v záberoch, kde sa jeho tváre dotýka niekoľko párov rúk, pričom na jeho tvári a tele sa postupne objavujú detské tetovačky. Zaujímavosťou je, že pri nakrúcaní mal desiatky takýchto obrázkov aj na chrbte, no v samotnom klipe nakoniec zábery na túto časť tela nie sú a spevák zostáva po celý čas odetý v bielom saku. Na videoklipe pracovala pražská produkcia Closer na čele so spevákovým dvorným režisérom Jirkom Horenským.

ADONXS, nakrúcanie klipu Cold Summer, 2022 Zdroj: Petr Simon
Po výpravnom videoklipe k predošlému singlu Game ide o veľmi príjemné spomalenie. ADONXS má to šťastie, že dokáže pozornosť diváka či poslucháča udržať aj bez plejády tanečníkov a vizuálnych efektov. Jeho najväčšou zbraňou je totiž jeho hlas, ktorý znie v takejto komornejšej polohe veľmi suverénne. Na nahrávke spolupracoval opäť s producentmi Oliverom Fillnerom, ktorý zároveň zložil hudbu, a Marekom Rakovickým zo štúdia LVGNC a mastering zastrešil Dave Kutch z amerického Mastering Palace.

Podobne ako u predošlej dvojice singlov, aj teraz ide o skladbu v anglickom jazyku, ktorý je pre speváka prirodzený. "Začínam v angličtine, pretože tá mi je hudobne o niečo bližšie a mám s ňou viac skúseností. Prvý album teda bude po anglicky. Neskôr by som chcel určite vydať skladby aj v rodnom jazyku. Je to pre mňa istým spôsobom výzva, spraviť kvalitnú skladbu v slovenčine, ktorá nebude znieť pateticky, a zároveň bude svetová."

Skladby z očakávaného albumu určite odznejú aj na spevákovom debutovom turné po slovenských a českých mestách, ktoré Adam odštartuje už 16. novembra v Piano Clube v Trenčíne a ukončí ho 7. decembra v Prahe. Na Slovensku sa predstaví aj v Košiciach (17.11., Kulturpark) a v Bratislave (19.11. v MMC). Verných fanúšikov talentovaného speváka určite poteší fakt, že v predaji sú aj Meet&Greet lístky, ktoré sú skôr bežné pri koncertoch zahraničných hudobníkov. Tí, ktorí si takýto lístok zakúpia, získajú možnosť osobného stretnutia, podpísané CD a tiež fotku s Adamom.


Autor: Dušan Marko