Siedmeho apríla sa v petržalskom Klube za zrkadlom koná spoločný koncert dvoch šarmantne neobyčajných skupín, hudobných vizionárov - domácich Longital a ich hostí Volapük. Akcia sa uskutoční v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave, začína sa o 19:00 v petržalskom DK Zrkadlový háj.

Volapük je kultová francúzska skupina, na čele s japonskou speváčkou a huslistkou Takumi Fukushima. Takumi bola predtým členkou japonskej alternatívnej legendy After Dinner, francúzski novinári o nej zvyknú písať ako o japonskej Ive Bittovej. Kapelníkom Volapük je bubeník Guigou Chenevier, bývalý spoluhráč Freda Fritha.

Napriek tomu, že Volapük vznikli priamo na jazzovom festivale v Grenoble, definovať ich hudbu iba výrazom jazz by bolo nepresné. Skupina sa špecializuje na svojský fusion jazzu, cirkusovej hudby, cigánskych tancov, world music, francúzskeho šanzónu a hudby, ktorá by sa hodila k nemému filmu o klaunoch-zabijákoch.

Nie je známa žiadna iná skupina s podobným prístupom k jazzu – virtuózni jazzoví a avantgardní hudobníci sa v nej nachádzajú na ihrisku, ktoré je plné melódií, ale aj zvláštnych inšiprácií a vplyvov. Chytľavé pesničky v nevšednom, progresívnom hudobnom prostredí hrá skupina s povestným francúzskym šarmom a strhujúcou energiou. O prístupe skupiny k hudbe veľa napovedá aj samotný názov – Volapük je univerzálny jazyk podobný esperantu.

Očakávajte také, aké ste ešte nikdy nepočuli, ale vždy ste počuť chceli, strhujúci zážitok, objekt obdivu a lásky na prvé počutie.

Longital hrajú hudbu, v ktorej sa snúbia prirodzená jedinečnosť a virtuozita s poslucháčskou príťažlivosťou, a pesničkárstvo s elektronikou. Longital je spojenie charizmatickej speváčky a basgitaristky Shiny a špičkového slovenského gitaristu Daniela Salontaya, uctievaného aj vďaka jeho ojedinelej sláčikovej technike.

Tretím členom Longital je tajomný spoluhráč Xi Di Nim, ktorý sa na koncertoch stará o rytmy, prírodné zvuky a zvukové efekty. V tomto roku Longital rozšírili svoje nástrojové obsadenie o francúzsky vynález Lemur Jazz Mutant, revolučnú novinku v elektronickej hudbe. Na tento nástroj akoby vystrihnutý zo seriálu Star Trek v súčasnosti hrajú Björk, Einsturzende Neubauten, Nine Inch Nails, Matthew Herbert či Amon Tobin.

Shina a Salontay ako Longital majú na konte dva albumy – zo svojou predchádzajúcou formáciou Dlhé Diely ich vydali štyri. Dlhé Diely boli známe predovšetkým na Slovensku, s Longitalom je to už naopak – skupina je exportným artiklom, hráva predovšetkým v Čechách, vo Francúzsku a v Poľsku. Po bratislavskom koncerte Longital opäť cestujú do krajiny galského kohúta, na Slovensku ich potom budete môcť zažiť až na troch májových koncertoch v Žiari nad Hronom, v Humennom a v Žiline.

Začiatkom júla Longital odohrajú trojkoncert na spoločnom pódiu s dánskymi Efterklang a japoncom Corneliusom na festivale Transmission, po niekoľkých ďalších medzinárodných festivaloch sa v lete pustia do nahrávania nového albumu, ktorý vychádza 15. októbra na ich vlastnej nezávislej značke Slnko Records.

Longital sa radi držia svojho zvyku - raz za sezónu formou dvojkoncertu predstavia v Bratislave špičkového zahraničného umelca. Minulý rok na jar pozvali írsku pesničkárku Ninu Hynes, na jeseň českú nu jazzovú skupinu Bratři Orffové. Nateraz to bude Volapük. Koncert v Zrkadlovom háji bude aj vzácnou príležitosťou vidieť koncert Longital spolu s vizuálmi od VJ Kufrík Brothers na veľkom plátne. Okrem skvelých zahraničných hostí a technických zázrakov predstavia Longital niekoľko nových piesní z pripravovaného albumu.

Koncert skupín Volapük a Longital sa koná v pondelok 7. apríla v Klube za zrkadlom o 19:00, vstupenky sú už v predpredaji za 200,- Sk v predajniach Dr. Horák, Artforum a Divyd – Hummelov dom. 8. apríla sa Volapük predstavia na samostatnom koncerte v Žiline, v kultúrnom priestore Stanica.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko.