V bratislavskom Štúdiu 1 Slovenského rozhlasu vystúpi v nedeľu 2. mája americký džezový saxofonista a experimentátor James Carter so svojou skupinou.

Okrem 41-ročného Cartera na saxofóne a flaute sa predvedú i ďalší členovia jeho kvintetu - Corey Wilkes (trúbka), Gerard Gibbs (piano), Ralphe Armstrong (kontrabas) a Leonard King (bicie nástroje).

James Carter sa narodil 3. januára 1969 v Detroite v štáte Michigan, kde sa aj učil hudobnému umeniu. Neskôr sa presťahoval do New Yorku. Už od polovice deväťdesiatych rokov je na džezovej scéne známy ako interpret a skladateľ, ktorý ovláda hru na saxofóne, flaute i basovom klarinete. Carter trikrát po sebe získal cenu kritiky v časopise Down Beat za hru na barytón saxofóne.

Na svojom konte má už viac ako desať vlastných štúdiových albumov, pričom v hlavnom meste Slovenska predstaví najmä kúsky z toho najnovšieho s názvom 'Present Tense' (2008). Kvintet, s ktorým Carter momentálne hráva, prináša divákom drámu, hĺbku a dynamiku. Kapela sa najprv energicky rozkýve, s neviazanou radosťou a ľahkosťou kamsi vyletí, aby sa vzápätí s chladným pokojom dostala až k baladickému stlmeniu.


James Carter Quintet: Live (2008)

Zdroj: SITA