Po viac ako tridsiatich rokoch prestalo Sony v Japonsku s výrobou legendárnych Walkmanov. Od čias prvého modelu TPS-L2, ktorý debutoval v júli 1979 sa ich predalo 220 miliónov kusov, v dnešnej digitálnej ére mp3 prehrávačov a iPodov však ich predajnosť tvorí iba malú časť niekdajších čísel. V dnešnej dobe ho využívajú skôr starší ľudia a tí, ktorí si chcú pripomenúť staré časy.

Jeho mladšia CD verzia Discman sa stále vyrába, podobne ako novšie mp3 verzie, a ani kazetové Walkmany nezaniknú úplne. Ako sa vyjadril hovorca spoločnosti Hiroto Nakamura, Sony bude pokračovať vo výrobe v Číne, aby uspokojili zákazníkov v USA, Európe a niektorých ázijských krajinách. Ani vývoj technológie týchto prehrávačov nestagnoval. V súčasnosti sú dostupné digitálne verzie, ktoré zobrazujú slová hraných piesní a zlepšil sa tiež spôsob, akým sa vyrovnáva s neželaným šumom nahrávok.

V čase uvedenia Walkmanov na trh boli síce dostupné aj ako-tak prenosné tranzistorové rádiá, prehrávače značky Sony však spôsobili veľkú senzáciu a revolúciu v spôsobe počúvania hudby. Boli dostupnejšie, prenosnejšie a podľa želania jedného zo zakladateľov Sony, Akia Moritu, sa zameriavali skôr na prehrávanie, ako na nahrávanie piesní. Z hudby sa stala každodenná súčasť života. Už nebolo potrebné zdržiavať sa v jedinej miestnosti s rádiom, ľudia sa mohli vybrať kam chceli. Dalo sa počúvať hudbu na prechádzke, pri ceste autobusom, pri rannom behu v parku, či pri učení sa v knižnici. Tínedžeri s penovými slúchadlami na ušiach sa stali nezmazateľnou súčasťou osemdesiatych rokov minulého storočia. Ďalšou výhodou Walkmanov bola možnosť prispôsobiť si výber hudby vlastným požiadavkám, náladám a preferenciám. Stačilo si vybrať obľúbené piesne, nahrať si ich na kazetu a spustiť. Niektorí ľudia považovali tieto hranaté prehrávače pomaly za módny doplnok a hrdo si ich pripínali na opasky.

Prvý Walkman sa objavil na trhu 1. júla 1979. V Japonsku ho uviedli pod originálnym názvom Walkman, v niektorých krajinách vrátane USA pod názvom Soundabout, vo Veľkej Británii sa nazýval Stowaway a vo Švédsku si ho ľudia mohli kúpiť pod menom Freestyle. Prvé Walkmany mali napríklad aj špeciálne tlačidlo, ktoré stíšilo hudbu a zvýšilo citlivosť mikrofónu, aby počúvajúci mohol zachytiť, čo sa okolo neho rozpráva. Ku kazetovým prehrávačom sa v roku 1984 pridal aj CD prehrávač - Discman a neskôr MiniDisc Walkman. Dostupné sú aj mp3 prehrávače s pevným diskom, Sony však snahu držať krok s dobou už dávnejšie prenechalo značke Apple, ktorá v roku 2001 uviedla na trh dobre známy iPod.

--
Zdroj: SITA
Foto: Bentoncountymuseum.org