Bratislavská kapela Stares pôsobí na slovenskej hudobnej scéne od roku 2002. No jej terajší členovia speváčka Zooka, bubeník Mayo a gitarista Apache, sa stretli už dva roky predtým vo vtedajšej kapele White Noise, ktorej obmenená zostava dnes funguje ako Stares. V súčasnosti má trojica hudobníkov vonku čerstvú novinku, ktorou je nový album Life Stories. O jeho prípravách i vzniku, doterajších úspechoch, ale aj plánoch do budúcna nám porozprávala speváčka Zooka.

Už akoby tradíciou kapely sa stalo, že albumy vydávajú v dvojročných intervaloch. Počas tých dvoch rokov intenzívne zbierajú nový materiál a následne dávajú albumu jeho tvár. Inak tomu nebolo ani pri ostatnom albume. Proces tvorby nových skladieb však nie je niečo, nad čím by sa kapela vopred zamýšľala. Práve naopak, vychádza až zo samotného hrania v skúšobni.

"Ja alebo Apache začneme hrať nejaký motív, postupne sa kryštalizuje, každý si hľadá, čo bude hrať. A spev tiež vymýšľam pri hraní, samotná atmosféra skladby ovplyvňuje tok mojich myšlienok, pričom len málokedy robím spev na hotový text, takmer vo všetkých prípadoch je to naopak. Občas sa stáva, že Apache prinesie hotový motív už aj s predstavou o stavbe skladby, čo je pre mňa osobne limitujúcejšie, je tam menší rozlet, ale na druhej strane, Apachova kreativita má u mňa veľký obdiv, čiže vždy sa mi všetko páči. Mayo bicími dokáže zmeniť celý charakter skladby, hovorí aj do hudobnej zložky," prezradila Zooka.

Na nahrávanie albumu si Stares prizvali aj dvoch hostí zo skupiny Tučnolist. "Inštrumentálne v dvoch skladbách pomáhali Palo a Rady z Tučnolistu, našej spriatelenej kapely, keďže Mayo bubnuje i v Tučnoliste a gitarista Palo bol kedysi tiež členom Stares. Ešte spomeniem Jamesa Thomsona, s ktorým konzultujem svoje texty a Coryho Reida, ktorý nám nakreslil obal," objasnila speváčka.

Už samotný názov predznamenáva, čo môžu poslucháči od neho očakávať. "V podstate každá skladba je príbehom, či už ide o pozorovanie ciest a preferencií dnešných ľudí, súčasnosti vo všeobecnosti alebo o spomienky na minulosť. Nebolo to cielené, ale tak nejako to vypálilo, že sú to príbehy. Čo sa týka emócií, my len veríme, že album znie úprimne, pretože tak sme ho robili, bez pretvárky a kalkulácií," dodala Zooka.

Napriek tomu, že tvorba skupiny Stares nespadá do mainstreamu, majú jej členovia na svojom konte určité úspechy, na ktoré sú hrdí. Viac o nich nám porozprávala Zooka: "Ako kapela bez podpory oficiálneho vydavateľstva za úspech považujeme, že našu skladbu Next Love/Easy z albumu Mirror Mirage (2009) rotovalo Rádio_FM a uviedlo i iné naše skladby. Tiež to, že skladba Over z rovnomenného albumu vyhrala súťaž AZYL Music Garage Awards. A to, že si naši fanúšikovia sťahujú naše voľne stiahnuteľné skladby z nášho webu a objednávajú si naše albumy."

Momentálne, po takmer ročnom nahrávaní albumu, je kapela v štádiu oddychovania, no už teraz myslia na to, ako svoj nový album ponúknuť fanúšikom naživo: "Verím, že sa čoskoro stretneme v skúšobni, začneme hrať, nájdeme šikovného basgitaristu a snáď sa budeme pripravovať na koncertovanie," uzavrela Zooka.

Viac sa o kapele Stares dozviete už dnes večer po 20:00 v relácii Pohoda_FM na Rádiu_FM, kde odznie aj pár skladieb z albumu Live Stories. Ochutnávky z neho nájdete aj na stránke www.hudba.sk/stares.

--
Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: archív Stares

Súvisiaci interpreti: Stares