Na ulici v Prahe v blízkosti budovy Českej filharmónie zahral jeden z bezdomovcov na klavíri krátku pasáž zo Smetanovho diela Vltava. Hoci bol pri tom očividne opitý, vďaka svojmu nadaniu sa stal hviezdou internetu. Pozrite si video.

Video nahral na Youtube študent pražského konzervatória pod názvom This is Prague, Baby! n.2. Reagoval tým na video zachytávajúce jedného z miestnych policajtov, ktorý sa pred časom taktiež blysol pri jednom z klavírov nachádzajúcich sa v uliciach Prahy. Policajta nakrútili turistky koncom minulého roka pri Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Záznam sa po zverejnení pod názvom "This is Prague, Baby!" stal hitom českého internetu.


Mladý študent, skladateľ a klavirista Jiří Trtík umiestnil video s hrajúcim bezdomovcom na populárny videoserver 10. januára. Odvtedy si ho už pozrelo viac ako 110-tisíc ľudí. "Najsmutnejšie je, že tento muž vie oveľa viac o hudbe a kultúre, než väčšina Čechov," napísal Trtík v popise videa.

Študent podľa vlastných slov chodieva okolo klavíra blízko budovy Českej filharmónie pravidelne a bezdomovca pri ňom videl sedieť niekoľkokrát. Aj keď mal neobyčajný hudobník očividne pod čapicou, jeho výkon ho uchvátil - z tohto dôvodu ho oslovil a dal mu 20 korún.


Podľa serveru Extra.cz sa bezdomovec volá Jiří Hradil prezývaný aj George. "Raz som hral vo Františkánskej záhrade na klavír Revolučnú etudu a on za mnou prišiel s gitarou. Predstavil sa mi ako George. Hrali sme spolu I Can't Help Falling In Love With You od Elvisa. Potom mi rozprával, že študoval konzervatórium a potom robil leteckého mechanika v Afganistane. Neskôr som sa rozprával s niekým, kto s ním tiež hovoril a tomu údajne povedal niečo úplne iné (takže okrem muzikanta je aj rozprávač)," uviedol v diskusii pod videom jeden z užívateľov.

Verejne prístupné klavíry, ktoré dal do ulíc nainštalovať kaviarnik Ondřej Kobza, sa v Prahe nachádzajú na niekoľkých miestach - na Hlavnom a Masarykovom nádraží, na Letnej blízko Letenského zámočku, v parku na Námestí Mieru a pod Palackého mostom. Jeden umiestnili aj na letisku Václava Havla.

Zdroj: TASR, Extra.cz
Foto: Youtube