Tento týždeň sa roztrhlo vrece s novinkami slovenských a českých festivalov, ktoré máme radi, tak vám ich prinášame naraz v jednom článku. Už v pondelok nové mená ohlásil Uprising, včera sa pridal Colours of Ostrava a dnes aj Pohoda. Najaktívnejší je však Grape, ktorý každý deň až do piatku zverejní dve zahraničné mená. Zatiaľ poznáme prvých päť a je sa na čo tešiť.

Začnime tým najaktuálnejším: novinkami nášho najväčšieho festivalu, ktoré prišli dnes ráno. Do lineupu Pohody pribudli dve zaujímavé umelkyne - kvalitný mix soulu, R&B a elektroniky ponúkne Jessie Ware a v tanečnej aréne zahrá producentka Sophie, ktorá produkovala skladby pre hviezdy ako Madonna, MØ alebo Charli XCX.

Colours of Ostrava včera potešil fanúšikov výstrednej, žánrovým škatuľkám sa vyhýbajúcej jamajskej umelkyne Grace Jones, ktorá je inšpiráciou pre najväčšie popové hviezdy súčasnosti ako Rihanna či Lady Gaga. Ak skôr holdujete tradičnej hudbe z Jamajky, treba navštíviť Uprising. Medzi najnovšie potvrdenými menami je aj legendárny hudobník a producent Lee Scratch Perry, ktorého bude na pódiu sprevádzať nemenej ikonická postava žánrov dub a reggae, Mad Professor. Fanúšikov elektronickej hudby zase poteší Benny Page.

Elektronikou odštartovali zverejňovanie tohtoročného lineupu aj organizátori Grape festivalu. Do Piešťan sa po štyroch rokoch vráti britský producent Wilkinson so svojou live show a príde aj holandská Noisia. Fanúšikov indie rocku zase poteší jedna z najvýraznejších mladých britských kapiel Wolf Alice a skvelým úlovkom je iránska speváčka Sevdaliza, ktorú sme vám nedávno predstavili vo veľkom profilovom článku. Dnes ráno pribudol Nick Murphy fka Chet Faker a (aktualizácia o 14:15) zatiaľ posledným menom je skupina alt-J, ktorá na Slovensko vráti rok po skvelom koncerte na Pohode. Do piatku v lineupe Grejpu pribudnú ešte ďalší štyria umelci.

Mimochodom, Nick Murphy sa objavil aj medzi novými menami programe festivalu Sziget, ktorý sa tradične koná v rovnakom termíne v polovici augusta ako Grape (plus ďalších päť dní). O budapeštianskom obrovi medzi stredoeurópskymi festivalmi sme podrobnejšie písali včera, najväčšími hviezdami zo zverejnenej vyše dvadsiatky účinkujúcich sú Dua Lipa a Gorillaz. V článku nájdete aj priebežný rozpis koncertov podľa jednotlivých dní.


Výrazné ženy na Pohode a Colours of Ostrava

Jessie Ware vyštudovala anglickú literatúru a po škole začínala kariéru športovej novinárky. Okrem toho pracovala aj v televíznej spoločnosti Love Productions, kde sa zoznámila s E. L. James (autorkou knižnej série Fifty Shades). Jessie neskôr prispela piesňou Meet Me in the Middle na soundtrack filmu Fifty Shades of Gray. Pred začiatkom sólovej kariéry spievala ako vokalista na turné Jacka Peñateho. Cez neho sa zoznámila so Aaronom Jeromeom, účinkujúcim pod menom SBTRKT, a s jeho spoluhráčom Samphom. So SBTRKTom spolupracovala na nahrávke Nervous a so Samphom nahrala pieseň Valentine. Krátko na to hosťovala aj na albume Ceremonials od Florence and the Machine.

V roku 2012 vydala debutový album Devotion, ktorý z nej okamžite spravil jednu z najvýraznejších ženských postáv britskej scény. Album bol nominovaný na Mercury Prize a priniesol jej aj dve nominácie na BRIT Awards. Pitchfork ho zaradil medzi Best New Music i do výberu 100 najlepších albumov dekády. NOW Magazine ju v recenzii prirovnal k divám ako Adele, Emeli Sandé či Lianne La Havas a podľa The Fly bol album začiatkom novej kapitoly na ceste tejto budúcej popovej superstar. 

Minimalistické aranžmány piesní z druhého albumu Tough Love prirovnal magazín Mojo k Princeovi, pričom ocenil aj jej impozantný hlasový rozsah. Najväčší hit z tohto albumu, Say You Love Me, už na Spotify prekonal 80 miliónov prehratí. Koncom minulého roka vydala tretiu, mimoriadne osobnú, štúdiovku Glasshouse so singlami ako Midnight, Selfish Love a Alone, pričom Pitchfork oceňuje hlavne nezameniteľnosť skladieb a odvahu pustiť sa do horných hraníc jej hlasového rozsahu. Jessie je zaujímavá nielen na skvelých nahrávkach, ale hlavne na pódiách. Presvedčiť sa o tom môžete aj začiatkom júla v Trenčíne.


"Britská producentka žijúca v Los Angeles, Sophie, je jednou z najžiadanejších producentiek elektronickej tanečnej hudby. Sami o tom vieme svoje. Pred pár rokmi nám totiž jej zaujímavé videá s ešte zaujímavejšou hudbou ukázal majster Žltý. A odvtedy sme čakali - až do tohto roka. Sophie, predtým hrajúca svoje sety opradená tajomstvom, príde úplne netajne na Pohodu 2018," uvádzajú organizátori Pohody.

Hudobníčka, celým menom Sophie Xeon, produkovala piesne pre hviezdy ako Madonna, MØ, Nicki Minaj či Charli XCX. Jej hit Lemonade zaradili medzi najlepšie single roka 2014 The Washington Post, Resident Advisor, Complex a Pitchfork. Minulú jeseň použila v skladbe It's Okay to Cry prvýkrát vlastný hlas a po prvý raz ukázala v klipe svoju tvár. Jej decembrový singel Ponyboy zase predznamenal výrazné choreografie a dizajn pódia podobný tomu, ktorý má aj na svojich vystúpenia. Živé predvedenie jej nových skladieb malo premiéru v októbri rámci Red Bull Music Academy v Los Angeles. V Európe svoju live show prvýkrát predstaví 13. marca v Londýne a v lete ju vďaka spolupráci Pohody s magazínom DIY uvidíme aj na Slovensku.

Pohoda 2018 sa uskutoční od 5. do 7. júla a okrem spomenutých dám prídu aj The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Ziggy Marley, Glass Animals, Kronos Quartet, SOJA, Danny Brown, Rodriguez, Aurora, Little Dragon, Fink a mnohí ďalší.


Grace Jones je speváčka, herečka a modelka s kultovým statusom, podmanivým hlasom a neprehliadnuteľným zjavom ženy z inej dimenzie. Známa je ako hedonická disco kráľovná, futuristický androgýn, ikona queer komunity, neľútostná filmová Bondgirl, či umelecká múza Andy Warhola aj Helmuta Newtona. Jej tvorba a osobnosť nie je stráviteľná pre každého, no isté je, že navždy zmenila globálnu pop kultúru. "Grace Jones som videla minulý rok na španielskom festivale Primavera. Bolo to neuveriteľné vystúpenie - niekde na rozhraní koncertu a šamanského rituálu plného najrôznejších bizarných kostýmov, ale zároveň skvelej hudby," hovorí Zlata Holušová, riaditeľka Colours of Ostrava

"Nežijem v minulosti. Nostalgia ma nezaujíma. Žijem v prítomnosti a pozerám sa dopredu, do budúcnosti," tvrdí umelkyňa, ktorá tento rok oslávi 70 rokov. Jej hudbu definujú zvukové inovácie, provokatívne texty a odvážne experimenty. Na svojich albumoch dokázala prejsť z polohy disco kráľovnej k new age, funku a reggae. O jej žánrovej všestrannosti svedčí aj fakt, že spievala skladby Iggyho Popa, Roxy Music, The Pretenders, tango Astora Piazzolliho alebo francúzky šanzón. Spolupracovala aj s Davidom Gilmourom, Trickym, Trevorom Hornom, Brianom Enom či Davidom Bowiem a na svoj minuloročný album Humanz ju pozvali Gorillaz.

Za svoju inšpiráciu ju považujú Annie Lennox, Santigold, Rihanna aj Lady Gaga, ktorá o nej povedala, že "je ako môj osobný Ježiš". S extravagantnými kostýmami, so zahmlievaním sexuálnej identity a s provokáciami sa Jones stala známou dávno predtým, ako sa to v populárnej hudbe stalo trendom.


Počas svojej kariéry inšpirovala mnoho ľudí, ale málokto dokázal udržať krok s jej divokosťou. Ani módni návrhári Lagerfeld, Versace alebo Armani. Rogerovi Mooreovi, agentovi 007 v bondovke A View to a Kill, naháňala strach aj v civile, drsňák Dolph Lundgren od nej po niekoľkoročnom vzťahu radšej utiekol a vo filme Conan the Destroyer si s ňou užil aj ďalší silák Arnold Schwarzenegger.

So slávnym francúzskym dizajnérom, fotografom a filmárom Jeanom-Paulom Goudoem, ktorý Grace pomohol doladiť jej extrémne originálny a vyzývavý vizuálny obraz, má syna Paula. Omnoho viac o živote Grace Jones nájdu záujemcovia v dokumentárnom filme Bloodlight and Bami alebo v knihe I'll Never Write My Memoirs.

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 18. do 21. júla a medzi skôr potvrdenými menami sú aj Jessie J, London Grammar, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, Beth Ditto, Ziggy Marley alebo Aurora.


Uprising v znamení legiend

Do programu 11. ročníka festivalu Uprising pred pár dňami pribudlo sedem nových mien, overených rokmi na scéne aj svetovými festivalmi. Lee Scratch Perry je žijúcou ikonou, ktorého podpis na súčasnej podobe reggae a dubu je nepopierateľný a nezmazateľný. Vitálny osemdesiatnik naštartoval kariéru Boba Marleyho, spolupracoval s Paulom McCartneym aj The Clash.

Tento vyhľadávaný producent sa preslávil netradičným prístupom k tvorbe a vo svojom čase svetelnými rokmi predbehol vývoj hudby. Na Uprising sa vráti s na jeho vek neuveriteľne energickou šou, ktorú doplní na pódiu ďalší dubový velikán a jeden z najvýznamnejších reggae producentov vôbec, Mad Professor.


Britské ostrovy a jej tanečnú elektronickú scénu príde tento rok zastúpiť Benny Page. Jeho produkcie sa stabilne držia v top rebríčkoch a v rotáciách BBC Radia, 1Xtra či Rinse FM. Verných fanúšikov baví svojim energickým mixom drum&bassu inšpirovaného old school junglom, avšak nebojí sa zablúdiť ani do vôd dubstepu, UK funky či ragga-jungle. Kvalitu subwooferov preveria aj ďalší ostrovania, veteráni dub scény Bush Chemists. Partiu ešte začiatkom 90. rokov nadchla jamajská soundsystémová kultúra. Ich svojské hudobné experimenty a remixy pomohli vytvoriť základ pre novú generáciu dubu s elektronickejším, basovejším a drsnejšie znejúcim zvukom.

O roots reggae ako vystrihnuté z Jamajky 70. rokov sa postará legendárne trio Mighty Diamonds. Tvorcovia hitov ako Pass the Kouchie alebo I Need a Roof si napriek ťažkému detstvu v chudobnej štvrti Kingstonu získali status hviezd. Rastafariáni telom aj dušou úspešne balansujú vo svojej tvorbe medzi silnými spirituálnymi a politickými odkazmi a ľahšími romantickými skladbami. Ďalším rasta veteránom v line-upe Uprisingu 2018 je Brother Culture, jeden z najdlhšie pôsobiacich britských reggae umelcov. Napriek tomu, že má na konte len jediný sólo album, široké publikum ho môže poznať vďaka nespočetnému množstvu spoluprác s menami ako The Prodigy, Mungo's HiFi, Dubmatix či Radikal Guru. 

Pestrý zoznam nových mien uzatvára krásna Awa Fall a.k.a. Sista Awa. Talianska speváčka so senegalskými koreňmi očarila publikum na festivaloch ako Rototom či One Love, kde vystúpila spoločne s Eazy Skankers, jednou z najznámejších talianskych reggae kapiel. S takto sa rozvíjajúcim line-upom, z ktorého bol už začiatkom mesiaca zverejnený prvý headliner Inner Circle, niet pochýb o tom, že tradičný záver festivalového leta na Zlatých pieskoch sa oplatí nevynechať ani tento rok. Termín konania je 24. a 25. augusta.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TS festivalov Pohoda, Colours of Ostrava a Uprising + Facebook stránka Grejpu)
Foto: koláž Hudba.sk