Tak ako je to u väčšiny hudobných či filmových ocenení, aj organizátori BRIT Awards už niekoľko rokov zápasia s klesajúcou popularitou u televíznych divákov. Zvrátiť tento fakt sa zrejme nepodarilo ani pri včerajšom odovzdávaní cien, ktoré, rovnako ako v prípade tohtoročných Grammy, viacero víťazov a nominovaných úplne odignorovalo.

Máloktoré hudobné ceny si v dnešnej dobe ešte držia prestížne postavenie, ktoré im patrilo v dobe minulej, kedy neexistovali sociálne siete a ľudia podobné ceremónie doslova hltali. Ak ste po sledovaní minuloročných BRIT Awards mali pocit, že išlo o veľmi nudný a zdĺhavý večer, tak tento ročník vám zrejme mienku nenapravil.

Kým v minulosti na pódium v londýnskej O2 arene vystupovali globálne hviezdy ako napríklad Beyoncé, Rihanna, Drake, Madonna, Katy Perry či Justin Timberlake, tento rok sa organizátori museli popasovať s veľkým problémom. Žiadnu z "áčkových" hviezd súčasného popu sa im totiž prilákať nepodarilo a program tak museli vyskladať najmä z toho, čo im ponúka domáca britská scéna.

Hlavnými víťazmi večera sa stali producent a dídžej Calvin Harris a skupina The 1975, ktorí získali po dve ocenenia. Prvého menovaného vyhlásili za Britského producenta roka a získal tiež cenu Britský singel roka vďaka letnému hitu One Kiss, v ktorom sa ako speváčka predstavila Dua Lipa. Indie-pop/rocková kapela The 1975, ktorá sa v lete predstaví na Pohode aj na maďarskom Szigete zase triumfovala v kategóriách Britská skupina a Britský album.


Ignorácia zo strany zámorských hviezd

Zahraničné kategórie pre organizátorov nedopadli veľmi slávne. Počas večera to totiž vyzeralo, ako keby sa ocenení dohodli, že budú britské hudobné ceny bojkotovať. Na odovzdávanie 39. ročníka BRIT Awards ani jeden z cudzokrajných víťazov - Drake (Zahraničný interpret), Ariana Grande (Zahraničná interpretka) a Beyoncé + Jay Z alias The Carters (Zahraničná skupina) - neprišiel a za podporu poďakovali len formou krátkej videovizitky. Akousi náplasťou pre organizátorov mohol byť aspoň Jared Leto, ktorý odovzdával cenu v kategórii Britský album, či prítomnosť kanadského speváka Shawna Mendesa, ktorý bol nominovaný v kategórii Zahraničný interpret.

Z veľkých amerických popových hviezd našťastie do Londýna prišla aspoň speváčka Pink, ktorá si prevzala špeciálne ocenenie za jej výnimočný hudobný prínos. V minulosti túto cenu dostali legendy ako Paul McCartney, Elton John, David Bowie, Blur či Spice Girls. Pink pri preberaní svoje ceny v závere večera neskrývala nadšenie. To napokon zužitkovala aj vo svojom vystúpení, ktorým uzatvorila tohtoročné BRIT Awards. Talentovaná blondínka vo svojom takmer 12-minútovom vystúpení zaspievala hity ako Just Like Fire, Just Give Me A Reasons, Try či What About Us.


O poriadny "cirkus" na javisku sa postaral aj Hugh Jackman, ktorý zaspieval pieseň The Greatest Show z filmu Greatest Showman. Ten síce vyšiel ešte v roku 2017, no minuloročná reedícia úspešného soundtracku sa v Anglicku teší obrovskému úspechu, preto nečudo, že organizátori dali na javisku priestor aj známemu hercovi. 

O vrcholy sa postarali Little Mix a emotívna Jorja Smith

Z domácich britských mien na seba najväčšiu pozornosť strhla dievčenská skupina Little Mix, ktorá získala cenu v kategórii Britský videoklip za ich klip k skladbe Woman Like Me. Ešte predtým, než si dievčatá cenu prevzali, skladbu v živom prenose zaspievali. Je celkom škoda, že sa k nim na javisko nepridala Nicki Minaj, ktorý v piesni hosťuje. Zrejme sa však už pripravovala na dnešný štart svojho dlho očakávaného európskeho turné v Mníchove, po ktorom bude už v piatok nasledovať Bratislava.

Zoskupenie speváčok známych vďaka X Factoru sa na javisku už tradične poriadne odviazalo a dokázalo, že nemajú problém zvládnuť náročnú tanečnú choreografiu a spev. Ak si ich včerajšie vystúpenie porovnáme s veľkolepou šou, s ktorou v roku 2017 na BRIT Awards všetkým vyrazili dych, tak išlo o trochu tuctové vystúpenie, napriek sa však zaradilo medzi to najzábavnejšie, čo diváci počas nekonečného prenosu mohli vidieť.


Naopak, vystúpenie Calvina Harrisa a trojice veľkých britských speváckych objavov posledných rokov - Rag'n'Bone ManSam Smith a Dua Lipa - bolo dosť veľkým sklamaním. Škoda, že posledná menovaná po nedávnych Grammy ani vo svojej domovine nedostala javisko len pre seba. O priestor, resp. čas sa v rámci vystúpenia delila s dvoma ďalšími spevákmi, a tak sa fanúšikovia museli uspokojiť len so skrátenou verziou víťazného singla One Kiss.


O pozitívne prekvapenie večera sa postarala Jorja Smith, ktorá so skladbou Don't Watch Me Cry predviedla najlepšie a najemotívnejšie vystúpenie večera. Minuloročná víťazka ceny Critics' Choice tentokrát triumfovala v kategórii Britská speváčka a je zrejme len otázkou času, kedy sa výraznejšie presadí aj mimo svojej rodnej krajiny. Mužskú kategóriu Britský spevák ovládol George Ezra a Objavom roka sa stal Tom Walker. Cenu za Globálny úspech obhájil Ed Sheeran, ktorá ju získal aj pred rokom.

Celé odovzdávanie BRIT Awards trvalo zhruba tri hodiny, čo bolo zrejme skôr na škodu. Ak by tvorcovia celý program skrátili, prípadne skresali počet reklám, tak by celá ceremónia nabrala oveľa rýchlejšie a svižnejšie tempo a lepšie by si udržala pozornosť divákov. V podstate však ceremoniál iba potvrdil trend, že hudobné ceny sú čoraz menej zaujímavé už nielen pre fanúšikov, ale aj pre samotných umelcov.


Pozrite si zoznam ocenených a nižšie aj krátky zostrih z galavečera:

Britský album: The 1975 - A Brief Inquiry Into Online Relationships
Britská interpretka: Jorja Smith
Britský interpret: George Ezra
Britská skupina: The 1975
Britský objav: Tom Walker
Britský singel: Calvin Harris, Dua Lipa - One Kiss
Britský videoklip: Little Mix feat Nicki Minaj - Woman Like Me
Zahraničný interpret: Drake
Zahraničká interpretka: Ariana Grande
Zahraničná skupina: The Carters
Globálny úspech: Ed Sheeran
Critics' Choice Award: Sam Fender
Britský producent roka: Calvin Harris
Výnimočný prínos hudbe: Pink


Autor: Dušan Marko
Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Calvin Harris