Slovenská speváčka Julie Nox sa na hudobnej scéne zviditeľnila singlami Tiene, V dave a Sám, ktoré postupne vydala v roku 2023. Vyniesli jej aj nomináciu – umiestnenie medzi Top 5 umelcami a projektmi – v kategórii Objav roka v ankete Radio_Head Awards.

Ako svoj ďalší singel Julie Nox, vlastným menom Júlia Vitková, predstavuje neosoulovú skladbu s úplne novým nádychom života. Nahrala ju totiž s kvalitnou kapelou v zostave Peter Tomčík (gitara), Peter Kunzo (klavír), Patrik Horňáček (bicie) a Alessio Martin Lavorato (basgitara).

Spoločne v skladbe Neviem ponúkajú poslucháčovi cestu do vlastného vnútra. Mladá speváčka a autorka hudby i textu pri jej tvorbe vychádzala "z pocitu frustrácie, keď ľudia z okolia komentujú a hodnotia našu cestu životom, často aj bez toho, aby sme si ich rady pýtali". V piesni opisuje potrebu žiť svoj život po svojom, pretože verí, že každý má kapacitu na to, aby odpovede na dôležité otázky životných volieb našiel vo svojom srdci. 

"Pamätám si chvíľu, keď som skladbu začala písať a v mojich ušiach neutíchala fráza 'a ja sama si poradím'. Bolo to obdobie veľkých životných zmien, ktoré sa už začali diať a ja som prvýkrát nemala plán, ako sa s tým vysporiadam. Iba som cítila silnú potrebu hľadania pravdy a zbavovania sa tlakov z okolia. Myslím, že táto pieseň mi v tej dobe najviac dodávala odvahu a pripomínala, že aj keď odpovede nepoznám, prídu. Našťastie sa tak stalo a ja som akosi zachránila svoju divokú podstatu," hovorí Julie Nox.

"Táto skladba je pre mňa veľmi dôležitou výpoveďou o nachádzaní samej seba. Často prostredníctvom nej znovu a znovu uverím tomu, že všetko nakoniec zvládnem. Uverím, že to, čo potrebujem a hľadám, je v mojom vlastnom srdci," dodáva o piesni, ktorej demo verzia vznikla už pred dvoma rokmi, no k jej dokončeniu nakoniec viedla dlhá cesta.

"Vybrnkávala som si melódie a len tak som si to nahrala, aby som nezabudla na emóciu. Keď som to predstavila kapele, pomohli mi rozvinúť melodické linky, zasadiť správny rytmus, no v mojej hlave znela tá skladba komplexnejšie, než sme dokázali v základnej zostave kapely odohrať. Tak sme si zorganizovali sústredenie a začali experimentovať, pridávať a odoberať. Vtedy skladba získala svižnejšie tempo, vďaka čomu sme jej vdýchli život, no stále niečo chýbalo! A tak som rozhodila siete a oslovila Petra Kunza, či by si vedel predstaviť spoluprácu na tomto diele a už to išlo."

"Jedna jediná skúška stačila a boli sme pripravení ísť to celé nahrať do štúdia Lososound k Erikovi Horákovi. Keď som si vypočula, čo nám z nahrávania vyšlo, bola som nadšená. Od toho dňa som sa budila každý deň s myšlienkou, kedy budem môcť skladbu predstaviť ľuďom. Nech ma každý možnosť si pripomenúť, že je v poriadku nevedieť a že všetko dôležité je v našom vnútri, za hranicami obáv," dodáva speváčka.

Vizuál k piesni, ktorý rovnako ako predošlé Júliine klipy režíroval Suove, znázorňuje metaforu, kde pohyb voľnosti a tok života strieda paralýza a strnulosť, ktorú spôsobuje tlak okolia. "Videoklip začína so speváčkou staticky v farebnom prevedení, ale v ostatných záberoch je čiernobiely. Tento kontrast symbolizuje jej vnútorný konflikt a snahu dostať sa k sebe. Speváčka je pohybová a spontánna, ale utláčaná vonkajším svetom. Zábery sú vrstvené a rozdvojené, aby ukázali rozpoltenosť jej vnútra, snahu vyhovieť iným a zároveň túžbu žiť voľne. Klip zdôrazňuje dôležitosť počúvania seba samého a nasledovania svojich pocitov," približuje režisér, ktorý zámerne volil jednoduché čisté zábery, aby vynikol text a nosná myšlienka skladby.

Redakciu Hudba.sk informovala Júlia Vitková. Správu sme upravili.