V dnešnom vydaní sa bližšie pozrieme na dva zaujímavé debuty, ktoré boli nedávno nominované na prestížne ocenenie Mercury Prize pre najlepší britský/írsky album. Okrem objavov Django Django a Alt-J si predstavíme novú hudbu od Tame Impala, Cat Power či temnej Tamaryn.

Jedným z dvanástky interpretov nominovaných na Mercury Prize je škótske kvarteto Django Django v zložení David Mclean (bicie, produkcia), Vincent Neff (spev, gitara), Jimmy Dixon (basa) a Tommy Grace (klávesy), ktoré vzniklo už v roku 2009. Na debutový album sa však čakalo tri roky.

Čakanie sa oplatilo. Eponymný album, ktorý vyšiel v januári na francúzskom labeli Because Music, bol vychvaľovaný z každej strany. Kritici z The Guardian, Tuppence Magazine či z NME im darovali toľko hviezdičiek, že sa to tejto štvorici možno ani nesnívalo. Na 13-skladbovej nahrávke miešajú retro z 80-tych rokov s modernými zvukmi a s Beach Boys-ovskými melodickými vokálmi, alebo ako trefne vystihol jeden youtube koment: "keď sa stretnú Simon and Garfunkel s The Dandy Warhols vo vesmíre..."

Django Django - Waveforms

Druhým mojím favoritom je tiež kvarteto, tentokrát z anglického Cambridgu, Alt-J. Gwil Sainsbury (basa), Joe Newman (spev, gitara), Gus Unger-Hamilton (klávesy) a Thom Green (bicie) založili túto skvelú indie-popovú kapelu už v roku 2007 na Leedskej univerzite. Na svoj debutový album An Awesome Wave si tiež museli počkať zopár rokov, konkrétne do mája 2012.

Albumu predchádzal štvorskladbový singel/EP "", ktorý nahrávali v Londýne s producentom Charliem Andrewom, vďaka ktorému sa o dovtedy neznámu štvoricu začali "biť" hudobné kluby. Na nominovanom 14-trackovom LP sa šikovne prekrýva viacero žánrov. Hip-hopové beaty, trip-hopová atmosféra, silné syntetizátorové rify a k tomu rockovo ladené basové linky vytvárajú skvelý guláš, ktorý musí zachutiť každému. Ku skladbe Something Good vyšiel tento týžden videoklip, ktorý je hodný svojho názvu.
 Alt-J - Something Good

Austrálčan Kevin Parker s jeho psychadelicko space-rockovým projektom Tame Impala sa po dvoch pripomína druhým albumom Lonerism, ktorého vydanie je naplánované na začiatok októbra. Už teraz nám však z neho ponúka ochutnávku v podobe omamnej skladby Elephant. Novinku Tame Impala si čoskoro budete môcť vychutnať aj naživo - 25. októbra kapela vystúpi vo Flucu vo Viedni.

Tame Impala - Elephant

Americká speváčka, herečka a modelka Chan Marshall alias Cat Power vydala začiatkom septembra už svoj deviaty album Sun (Matador Records). K titulnej skladbe Cherokee z tohto silného folk / blues / rockového albumu ponúka talentovaná kráska už aj videoklip.

Cat Power - Cherokee

Na značke Mexican Summer má na vydanie pripravený album aj temná Tamaryn. Do predaja sa má dostať v polovici októbra s názvom Tender New Signs. Ochutnávkou je singel a klip Heavenly Bodies.

Tamaryn - Heavenly Bodies

A napokon novinka indie-country formácie Calexico, ktorá tento týždeň na labeli City Slang vydala svoj deviaty album s názvom Algiers. Kapela už stihla natočiť aj zaujímavé video ku skladbe Splitter.

Calexico - Splitter 

Týždenný prehľad noviniek na indie scéne bude vychádzať vždy v piatok o polnoci. Ak máte radi nezávislú hudbu a chcete pravidelne alebo občas prispievať svojimi tipmi, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miro Gazsó
Foto: Facebook.com/cultfever

Súvisiaci interpreti: Alt-J, Django Django