V Dome kultúry Zrkadlový háj sa uskutoční prvý z cyklu koncertov s názvom Keby všetky Bandy sveta, do ktorého si kapela Banda bude pozývať rôzne formácie a zaujímavé osobnosti z oblasti world music a etno hudby. Tentokrát sa predstaví s Nebeskou muzikou a Alojzom Muchom z Terchovej.

Banda je world music skupina z Bratislavy, ktorá vznikla v roku 2003 a prezentuje slovenskú etnickú hudbu v modernom spracovaní. Jej členovia sú uznávaní muzikanti s dlhoročnými skúsenosťami v interpretácii folku, ale aj iných žánrov. Skupina vychádza z  autentických koreňov slovenskej ľudovej hudby, no do svojich aranžmánov vkladá aj prvky z folklóru rôznych národov.

Nebeská muzika je prvá "elektrická" terchovská muzika na svete. Pri svojej tvorbe sa inšpiruje výlučne piesňami zo svojej rodnej dediny, do ktorých vkladá prvky folku, swingu či rocku. Spoločne so skupinou Banda sa v Dome kultúry Zrkadlový háj predstaví vo štvrtok, 26. januára, o 19:00. Vstupenky je možné zakúpiť v predpredajovej sieti Ticketportal za cenu 8 €.

Banda - Šmerc

B I O G R A F I A

Banda je world music skupina z Bratislavy, ktorá vznikla v roku 2003. Aktuálnu zostavu tvoria uznávaní muzikanti s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti folklórnej hudby a iných žánrov: Samo Smetana (husle, mandolína, buzuki, tamburína, spev), Alžbeta Lukáčová (cimbal, heligónka, perkusie, spev), Ivan Hanula (viola, mandolína, buzuki, spev), Peter Obuch (kontrabas, spev) a Igor Ajdži Sabo (bicie nástroje, perkusie, spev).

Skupina hrá ľudové piesne v modernom spracovaní. Vychádza z poctivých, autentických koreňov slovenskej ľudovej hudby. Inšpiruje sa však aj inými hudobnými žánrami, napríklad bluesom, jazzom, beatom a muzikou iných národov – najmä balkánskou, keltskou, slovanskou, indickou, karibskou a latinsko-americkou. Banda používa akustické hudobné nástroje a bohaté vokály s rešpektom k tradícii, ale aj v celkom novej, originálnej podobe.

Debutový album Jedna vyšiel v januári 2011 pod hlavičkou Pro Etno a Pavian Records. Obsahuje šestnásť skladieb, na ktorých sa autorsky a producentsky podieľal aj bývalý člen skupiny Roman Kozák. Banda sa významnou mierou podieľala aj na tvorbe hudby do filmu Tanec medzi črepinami, ktorý je režisérskym debutom Mareka Ťapáka. Z tejto spolupráce vznikol aj hudobný klip k piesni Šmerc, unikátny poetický film je podľa dostupných informácií tesne pred dokončením.

Pred vydaním svojho prvého oficiálneho albumu si kapela fanúšikov získala promo nahrávkou Päť prvých vecí (2004), záznamom z koncertu Folk fórum live: Z. Homolová – Banda (2004), ale aj pravidelným vystupovaním na Slovensku a v zahraničí. Skupina zrealizovala napríklad tri úspešné koncerty v Slovenskom rozhlase, ktoré boli vysielané naživo (2004, 2006, 2008), pričom záznam jedného z nich bol zaradený do medzinárodnej ponuky EBU.

K ďalším významným úspechom skupiny patrí koncert na oslavách SNP v Banskej Bystrici, vystúpenia na festivaloch Pohoda v Trenčíne a Lodenica v Piešťanoch, v Mánesovom divadle v Prahe, či séria koncertov v nórskom Trondheime. Skupina sa tiež predstavila na prestížnom festivale world music v Rudolstadte v Nemecku, Slavfeste v Londýne, Folklových prázdninách v Náměšti nad Oslavou v Čechách a na festivale Mikołajki folkowe v poľskom Lubline.

V roku 2007 Banda získala v rámci medzinárodnej rozhlasovej súťaže nahrávok Grand Prix Svetozára Stračinu za skladbu Janči, Janči Cenu Spolku hudobného folklóru pri SHÚ.

Zdroj: Banda.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matúš Kaža z KZP.