Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová nie je na slovenskej scéne žiadnym nováčikom. V roku 2010 sa stala víťazkou súťaže Nové tváre slovenského jazzu, neskôr bola finalistkou Hlasu Česko Slovenska a poslucháči ju mohli spoznať aj ako speváčku skupiny Sanyland. Jej očakávaný debut s názvom Slová vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

Sólová prvotina mladej pesničkárky s nezameniteľným hlasom je intenzívnou osobnou výpoveďou, zachytáva však najmä obdobie jej života a pocity, ktoré sú už dávno minulosťou. Nahrávka vznikala dva roky, niektoré skladby sú však ešte staršie a fanúšikovia ich už poznajú z koncertov či záznamov na Youtube. Teraz sa speváčka rozhodla uzavrieť kapitolu prvým autorským albumom. "Dlhodobo som nad tým premýšľala, pretože tých skladieb už bolo dosť. S kapelou sme tiež už hrali nejakú dobu a chceli sme s niečím vyjsť. Na koncertoch bol prirodzený záujem poslucháčov, ľudia si chceli kúpiť CD. Myslím si preto, že vydanie albumu Slová je správna vec," opisuje dôvody vzniku nahrávky Zuzana Mikulcová.

Autorkou všetkých piesní je samotná speváčka. Dve skladby na albume producentsky zastrešil Andrej Hruška zo štúdia Littlebeat, no väčšia časť nahrávky vznikla na sklonku minulého roka v Štúdiu pod povrchom u hudobníka a producenta Filipa Hittricha. "Je to fúzia rôznych žánrov. Primárne však vnímam texty, ktoré vyjadrujú moje emócie," opisuje charakter albumu speváčka, ktorá sa na svojom debute prezentuje výlučne slovenskými textami. K tvorbe v rodnom jazyku mala talentovaná pesničkárka vždy blízko, no v tomto smere bolo pre ňu osudové pôsobenie v spomínanej skupine Sanyland.


O tom, že emočná výpoveď je jednou z Mikulcovej umeleckých priorít svedčí aj samotný názov jej debutu. Deviatku skladieb uzatvára práve intenzívna pieseň Slová. "Sú rozličné, čo sa týka nálady. Navyše sú tam dva pohľady na produkciu. Vyšperkovaný prístup štúdia Littlebeat a opozitum živelného nahrávania zo Štúdia pod povrchom," dodáva Zuzana. 

Jej novinka je ďalším dôkazom, že slovenská hudobná scéna zažíva renesanciu pesničkárstva. Mladých talentov nebude nikdy dosť a Slová Zuzany Mikulcovej patria vďaka jej citu pre melódiu, originálnej lyrike a kvalitným aranžmánom do kategórie neprehliadnuteľných debutov, ktorých je na našej scéne čoraz viac (v poslednej dobe napríklad Fallgrapp, Monikino kino, Talent Transport, Purist, Fresh Out Of The Bus, Archívny chlapec...).

Ak od nových umelcov na hudobnej scéne očakávate dospelý pohľad na svet, lásku k rodnému jazyku a vyzretosť hudobnej aj textovej výpovede, dajte albumu Slová šancu. Skladby z neho si môžete vypočuť naživo na turné po slovenských a českých mestách, v rámci ktorého chystá Zuzana aj tri krsty - 16. apríla v Bratislave, 30. apríla v Košiciach a 9. mája v Banskej Bystrici.


Jarné koncerty Zuzany Mikulcovej:

3. 3. - Zvolen, Džezva
6. 3. - Praha, Freemasonic (S kapelou Artmosphere)
8. 3. - Turnov, KC Strelnice (festival Písničkářky)
13. 3. - Napajedlá, KK Napajedlá
14. 3. - Brno, Stará pekárna
16. 4. - Bratislava, Nu Spirit – krst CD Slová
24. 4. - Prešov, Christiania
25. 4. - Poprad, Groteska
30. 4. - Košice, Smelly cat - krst CD Slová 
1. 5. - Michalovce, Freedom!
2. 5. - Tornaľa, Moody
9. 5. - Banská Bystrica, Záhrada - krst CD Slová
23. 5. - Nitra, Divadelný klub Tatra 


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Robert Pospiš. Článok bol upraveny redakciou. Viac info nájdete na stránkach vydavateľstva www.hf.sk a www.facebook.com/hudobnyfond.sk.

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová