Bol jedným z najpopulárnejších slovenských hercov, pre svoj prirodzený šarm, charizmu a nákazlivú energiu mal úspech aj u masového publika. Hral v najsledovanejších seriáloch a bol tvárou mnohých reklám, no mal aj zaujímavú hudobnú kariéru, v ktorej nerobil kompromisy. Nikdy preto nepatril medzi spevákov, ktorí by plnili playlisty komerčných rádií, no nepochybne aj v tejto oblasti zanechal hlbokú stopu.

Správa o smrti Dana Heribana dnes ráno šokovala Slovensko. V 43 rokoch mal mať toho ešte veľa pred sebou. Aj včera bol v nahrávacom štúdiu, prišlo mu však zle a dnes ráno vo svojom dome vo Svätom Jure naposledy vydýchol. Podľa dostupných správ u obľúbeného herca a hudobníka došlo k zástave srdca a záchranári mu už nedokázali pomôcť.

"V ranných hodinách sme k pacientovi vyslali posádku záchrannej zdravotnej služby, ktorá ho na mieste zásahu oživovala. Resuscitácia však bola neúspešná, preto bol následne na miesto vyslaný obhliadajúci lekár," uviedol hovorca záchranárov Martin Balko pre TV JOJ, ktorá o smrti umelca informovala ako prvá.

Hudba bola jeho prvou vášňou, ktorej zostal verný

Rodák z Trnavy bol absolventom Divadelnej fakulty VŠMU. Svoju hereckú kariéru začínal v roku 2007 v Slovenskom komornom divadle v Martine, o sedem rokov neskôr sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla. Spolupracoval aj s ďalšími divadlami ako Aréna, GUnaGU, Nová scéna, Mestské divadlo Žilina, banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí či Radošinské naivné divadlo. Účinkoval vo filmoch Únos (2017), Parralel (2018) či Sviňa (2020) a v seriáloch Horná Dolná (2015-2022), Hnízdo (2020), Pumpa (2020) alebo Druhá šanca (2022). Práve tento týždeň má v českých kinách premiéru česko-ukrajinsko-litovský historický film Muž, ktorý stál na ceste, v ktorom si zahral Alexandra Dubčeka.

Jeho prvou umeleckou vášňou už pred herectvom však bola hudba. Na konzervatóriu študoval hru na akordeóne a svoj prvý album nahral už počas štúdia na VŠMU. Vyšiel v roku 2007 pod názvom Leporelo. Počas svojej hereckej kariéry sa potom pravidelne venoval aj tvorbe scénickej hudby. V roku 2011 zložil hudbu pre televízny film Čerešňový chlapec a o rok neskôr nasledoval jeho druhý sólový album Na jeden dych. Spolupracoval tiež s kapelou Žena s ovocím, ktorej hosťoval v skladbe Stovka chutí.

Priniesol svieži a vkusný vietor v tvorbe pre deti

Svoj vkus pre uchu lahodiace netuctové aranžmány, melódie a originálne – vtipné aj inteligentné – texty neskôr využil v projekte Čosi úsmevné (2018), ktorým dokázal, že tvorba pre deti môže byť hravá a zároveň rafinovaná a zaujímavá i pre dospelých. Album nahral spolu s kapelou v zložení Filip Hittrich (basgitara, programovanie) a Jakub Hittrich (bicie) a hosťami, medzi ktorými boli napríklad Jana Kirschner alebo Zuzana Mikulcová. Okrem hudby je Heriban aj autorom niekoľkých textov, ďalšími prispeli Jakub NvotaTomáš JanovicMiroslav Nemann či Róbert Mankovecký.

"Čosi úsmevné je veselým dobrodružstvom pre deti, bránou do detského sveta pre dospelých a to všetko s originálnymi melódiami, pesničkami, na ktoré sa dá tancovať, spievať si ich, ale možno sa o nich aj rozprávať. Dano Heriban si svojho poslucháča váži, teší sa, že preňho môže robiť hudbu - aspoň taký pocit z albumu vychádza. To všetko dostáva nahrávku na piedestál medzi ostatnými detskými albumami posledných rokov,” napísala v recenzii albumu Martina Slivková.

Svojím druhým detským albumom Chipsy King (2020) vysoko postavenú latku opäť poľahky preskočil. V skladbách reagoval aj na nové témy, ktoré priniesla pandémia a digitálny vek, no pritom si zachoval hravú bezprostrednosť. “Množstvo piesní pre deti je postavených na výchovno-vzdelávacom princípe, čo teraz vôbec nezatracujem, no spôsob, akým k poslucháčom pristupuje Dano Heriban, je prirodzenejší. Jeho piesne deti učia skôr podprahovo a v ich centre stojí stále humor,” ocenila autorka recenzie albumu.

Na margo obľúbenosti jeho detskej tvorby u juniorov len dodám, že v čase, kedy vyšlo jeho druhé CD, sme si museli opäť kúpiť aj to prvé, keďže naša prvá kópia bola už po dvoch rokoch beznádejne "zodratá".

Album, ku ktorému sa oplatí vracať

Svoj posledný album vydal Dano Heriban koncom roka 2022. Má názov O2H a po dlhých desiatich rokoch sa na ňom vrátil k "dospeláckej" tvorbe. Ponechal si však kúsok sympatickej ľahkosti a láskavosti zo svojej úspešnej detskej tvorby, ktorá bola napriek popovej chytľavosti postavená na kvalitných základoch s prvkami jazzu či funku, nadväzujúc najmä na hudobný odkaz Jara Filipa.

Zároveň ale v témach prirodzene išiel hlbšie. Preto ak vám nechýba O2H a chcete si Dana Heribana s jeho pocitmi, názormi, radosťami aj obavami pripomenúť pravdivejšie než len úsmevnými spomienkami na Ďura Brmbalíka z Hornej Dolnej, určite odporúčam sa k tomuto albumu plnému sympatickej človečiny v týchto dňoch vrátiť. (Viac o albume do tretice v recenzii Martiny Slivkovej, CD si môžete zaobstarať napríklad TU)

Odišiel vzácny človek, ktorý, napriek tomu, že bol hercom, sa na nič nehral. Platilo to aj pri náhodných stretnutiach na ulici, tie však už nezažijeme, takže je to práve jeho hudobná tvorba, ktorou si môžeme pripomenúť jeho pravú tvár a osobnosť. Odpočívaj v pokoji, Dano.

Pre biografickú úplnosť: Dano Heriban je trojnásobným laureátom divadelného ocenenia Dosky - dvakrát za herecké výkony a raz za scénickú hudbu. Sedemkrát získal Cenu Literárneho fondu za herecké výkony v rôznych divadelných inscenáciách a v roku 2015 triumfoval v ankete popularity OTO. Bol dvakrát ženatý, z prvého manželstva je syn Theo, s druhou manželkou Kamilou mali ďalších dvoch chlapcov Viktora a Martina.

Rodine a blízkym za celú redakciu Hudba.sk vyjadrujem úprimnú sústrasť.

Autor: Patrik Marflák (zdroje: snd.sk, csfd.cz, noviny.sk)

Reakcie známych osobností nielen z hudobnej scény

"Minulý týždeň sme sa bavili, že dáme kávu, že podebatujme o hudbe, živote a ty tu zrazu nie si. Kamarát môj, nech ti je zem ľahká." – Tomáš "Yxo" Dohňanský zo skupiny HEX

"Dano Heriban, jeden z najlepších hlasov, textárov a hudobníkov. Odpočívaj v pokoji, kamarát." – hudobník, skladateľ a producent Tomáš Sloboda, spevák a gitarista skupiny Le Payaco

"Daniel Heriban, odpočívaj v pokoji! Mal som tú česť si s tebou zahrať v Pumpe. Bol si nesmierne talentovaný herec, muzikant a skvelý človek, ktorý miloval svoju rodinu, kamarátov, svoju prácu a život. Dano, budeš nám všetkým nesmierne chýbať." – vedec Pavol Čekan

"Zavolali sme si ho do silvestrovskej Skúšky sirén, keď sme ešte boli v začiatkoch, a on si priniesol akordeón a na nič nefrflal. Naopak, úprimne sa zabával," spomína Samo Trnka na spoločné nahrávanie humoristickej relácie pre Rádio Slovensko. "Dano bol stále usmiaty, príjemný a ľudský, a my traja, obvykle v strese, že čo sa zase poondí, sme sa v jeho prítomnosti uvoľnili, lebo z neho šiel pokoj a nákazlivá ľahkosť žitia. Zrazu tu nie je a vôbec sa mi tomu nechce veriť. Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym a najmä jeho rodine," dodal humorista.

Zdroj reakcií: TASR / sociálne siete (Hudba.sk edit)