Je ťažké začať tento týždeň správy niečím iným, ako samovraždou Chestera Benningtona. Avšak smutnejšie, ako správa o jeho úmrtí, boli niektoré reakcie, ktoré nasledovali.


Šrot týždňa

Vo štvrtok nás zastihla ďalšia zo série veľmi smutných správ. Chester Bennington, frontman kapely Linkin Park, spáchal samovraždu. Bolo to v ten istý deň, kedy by Chris Cornell oslávil svoje 53. narodeniny. Okrem rovnakého osudu spájalo týchto dvoch hudobníkov aj silné priateľstvo. Chester bol dokonca krstným otcom jedného z Cornellových detí. Čo však nasledovalo po tejto správe, bolo ešte smutnejšie. Diskusie pod článkami zaplavili nenávistné komentáre. Twitter účet Chesterovej manželky niekto hackol a zverejnil sériu správ o tom, ako je rada, že je mŕtvy, a že ho aj tak nemilovala a podvádzala ho s jeho kolegom Mikeom Shinodom. Vlnu kritiky si vyslúžil aj Brian "Head" Welch z kapely Korn, ktorý na Facebooku nazval samovraždy "zbabelou cestou von."

Asi teda treba dodať, že je to len hudba. Chester bol výborný chalan a skvelý spevák. Ak sa vám jeho tvorba nepáči, proste ju ignorujte. Predovšetkým to ale bol človek ako všetci ostatní a zostala po ňom trúchliaca rodina a kamaráti. Pridávať im rany sprostými komentármi v takto ťažkých časoch je skutočne zbabelé a necitlivé. Depresie sú sviňa a potvrdí to každý, kto nimi niekedy v živote trpel. Dávajte preto na seba pozor a ak máte podobné problémy, vyhľadajte pomoc. Nie je to žiadna hanba. A vy ostatní ste tu preto, aby ste svojim kamarátom a rodinným príslušníkom pomohli, nie preto, aby ste ich súdili. (pm)


Magnety týždňa

K prerábkam legendárnych skladieb vždy pristupujem s istou dávkou opatrnosti. Ináč to nebolo ani pri Raining Blood / Postmortem od Slayeru v podaní Body Count. O to väčšie bolo moje nadšenie, keď som si ju vypočul. Pánom z BC sa cover skutočne vydaril, aj keď mnohí asi súhlasiť nebudú. Album Bloodlust je už vonku, dajte mu určite šancu. (pm)


Malokarpatan sa vracia! Debutový album bratislavskej heavy/black metalovej bandy s názvom Stridžie dni právom vyvolal pozitívne ohlasy aj v zahraničí. Preto nás teší, že kapela zverejnila novú skladbu z pripravovanej albumovej dvojky Nordkarpatenland. Album v Európe vydá írska značka Invictus Productions a pozor! - v USA bude nahrávka distribuovaná firmou Ajna Offensive. Potenciálne objavenie kapely Američanmi je vzrušujúca predstava – dverí do sveta treba pootvárať čo najviac. V skladbe V hustej hore na stračích nohách striga chalupu svoju ukrýva budete počuť symfonický úvod, špinavý heavymetalový nášup v jadre a v závere aj vokály Necrococka z Master's Hammer. Album Nordkarpatenland vyjde na Halloween - teda 31. októbra. (ak)



Novinky

Sons of Texas pred dvoma rokmi vydali svoj debut Baptized in the Rio Grande a následne sa vydali na turné, aby ho trochu podporili. Zároveň však neúnavne pracovali na druhej štúdiovke s názvom Forged by Fortitude, z ktorej pochádza aj Feed the Need. Je to príjemná južanská rockovica, miestami niekde medzi Panterou a Machine Head. Ak vám tento štýl groovu ladí, počúvajte nižšie. (pm)


Odkaz RATM žije ďalej v podobe Prophets of Rage. Frontmani sa vymenili, ale agenda je stále rovnaká. S aktuálnou skladbou Living on the 110 kapela robí osvetu o chudobe a bezdomovcoch. Len mi tam bez Zacka nejak chýba tá správna dávka nasrdenosti. Debut im vychádza v polovici septembra. (pm)


Hatebreed sú aktuálne na turné po USA v rámci Warped Tour. Ich frontman Jamey Jasta však musel kvôli úmrtiu v rodine vynechať zastávku v meste Holmdel. Kapela sa teda rozhodla, že ho dočasne vymenia za iných vokalistov. Fanúšikovia tak mali unikátnu možnosť vidieť ich na pódiu napríklad aj s Tonym Forestom z Municipal Waste, Vincentom Bennettom z The Acacia Strain, či Frankiem Palmerim z Emmure. (pm)


O mesiac vydajú The Haunted album Strength in Numbers. Podľa doteraz zverejnených skladieb to bude celkom úspešný počin, ktorý môže osloviť široké publikum. Dobrou ukážkou je vynikajúca skladba Spark, ktorá naživo určite vynikne. (pm)


Deathcore je pomerne polarizujúci žáner. Mnohí mu vyčítajú, že všetky kapely, ktoré ho hrajú, znejú úplne rovnako a uchyľujú sa skôr ku klasickému death metalu. Na druhej strane je silná fanúšikovská základňa, ktorá si na ňom celkom ulieta. Thy Art is Murder sa rozhodli, že obe strany barikády spoja. Musím uznať, že skladbe The Son of Misery sa to celkom darí. Je niekde na pomedzí oboch spomínaných žánrov. Album Dear Desolation vychádza v polovici augusta. (pm)


Skvelý Steven Wilson posúva svoju tvorbu zase o kúsok ďalej. Vo videoklipe k najpopovejšej skladbe svojej kariéry má usmievajúcich sa bollywoodských tanečníkov, čo tancujú presne tak radostne, ako znie i samotná skladba Permanating. Už jej vydanie v audio verzii vzbudilo na Youtube diskusie o tom, či Wilson nechce byť druhým Lennonom, či pripodobniť sa Švédom ABBA. Fanúšikom chýba jeho progressive rockový prístup a epické minutáže. Veríme, že album To the Bone bude obsahovať z každého niečo - a stane sa tak ešte rozmanitejším. Vychádza 18. augusta a v niekoľkých skladbách si zahral aj slovenský gitarista David Kollar. (ak)


A v popovej zábavičke pokračujeme. The Darkness, autori skvelého hitu I Believe in a Thing Called Love vydávajú na jeseň nový album Pinewood Smile. Predstavili z neho prvý singel All the Pretty Girls. Ten hitový potenciál už tam moc nie je prítomný, ale vokály Justina Hawkinsa stále bavia. (ak)


Fínski metalisti Wintersun zabodovali veleúspešnou crowdfunding kampaňou na vydanie novej dosky The Forest Seasons, ktorá je vonku už od minulého týždňa a teraz zverejňujú prvú skladbu z nej ako singel na ukážku. Awaken From The Dark Slumber (Spring) je takmer pätnásťminútová epická jazda jarným lesom, ktorá svojou epickou štruktúrou a neutíchajúcou energiou dvíha fanúšikov zo stoličiek. Na Brutal Assaulte uvidíme, či tú energiu vie kapela preniesť aj na živé vystúpenie. (ak)


Haluze týždňa

Ak máte aspoň trochu radi starú Metallicu a učili ste sa hrať na akýkoľvek nástroj, je dosť pravdepodobné, že ste sa učili aj song Orion. Tým pádom viete, že to nie je zrovna jednoduchá vec na zvládnutie. O to horšie sa budete cítiť po zhliadnutí tohto videa. 13-ročný Owen Davey ju zvládol bravúrne. Na všetkých nástrojoch. (pm)


A keď už sme pri Metallice. Vedeli ste, koľkokrát za svoju kariéru zahrali naživo Master of Puppets, ktorá je ich najmenej hraná skladba, a kde odohrali najviac koncertov? Odpoveď na túto otázku prináša Deniz Cem Önduygu vo fantastickej infografike. (pm)

Je ťažké vysvetliť, prečo niektoré veci vôbec vzniknú. Napríklad skladba o tom, aký skvelý je ovocný šalát z Disney Channel. Je teda jasné, že potrebovala mierne vylepšenie. A to prišlo v podobe mashupu s Psychosocial od SlipknotGuillotine od Death Grips. (pm)


Tam však nepochopiteľné veci nekončia. Aktuálnym trendom je prerábanie ikonickej skladby Bleed od Meshuggah tak, že miesto rytmičáku dáte iný vtipný zvuk. Minulý týždeň sme tu mali verziu St. Anger. Teraz sa ale zdá, že tento trend skončí, pretože dosiahol úplné dno. Vybraným zvukom sú totiž prdy.


Fajn je aj "miliardová" verzia s kontroverzným frontmanom Spojených štátov Donaldom Trumpom. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/linkinpark

Súvisiaci interpreti: Body Count, Linkin Park